Svenska kyrkan

Ärkebiskopen hedersdoktor i Greifswald

Dela

Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén har utnämnts till hedersdoktor vid Teologiska fakulteten på Greifswalds universitet i Tyskland. Hon installeras på fredag, den 18 november.

Ärkebiskop Antje Jackelén har utnämnts till teologie hedersdoktor vid Greifswalds universitet. Foto: Magnus Aronson/IKON
 

 – Självklart känner jag mig både uppmuntrad och hedrad. Gärna delar jag glädjen med hela Svenska kyrkan, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

Vid en festakt på torsdag kväll håller hon ett föredrag om "Reformation och ansvar för världen" och på fredag sker själva promotionen.

Universitetets motivering lyder:
För framstående förtjänster inom det vetenskapsteoretiskt grundade samtalet mellan den protestantiska teologin och naturvetenskapliga teorier, samt för förtjänster som brobyggare mellan svenska, tyska och anglosaxiska vetenskapsparadigm i samtida teologier. Dessutom hedras ärkebiskopen för sitt förtjänstfulla sätt att offentligt och ekumeniskt företräda den europeiska reformationens arv inför 500-årsminnet av reformationen 2017.

Ärkebiskop Antje Jackelén är i gott sällskap. Även Nathan Söderblom, som var ärkebiskop 1914-1931, utnämndes till teologie hedersdoktor i Greifswald. Detta var 1922.

2015 blev ärkebiskop Antje Jackelén hedersdoktor vid Lutheran School of Theology i Chicago som är en luthersk teologisk högskola affilierad med University of Chicago.

Fakta om ärkebiskop Antje Jackelén med länkar till CV och publikationslista

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Kyrkomötet beslutade ta fram nationell klimatstrategi21.11.2018 14:07Pressmeddelande

2018 års kyrkomöte har just avslutats efter tre dagars debatt- och beslutssession. Sista dagen har ledamöterna bland annat beslutat att former för ett nationellt program för klimatstrategi ska arbetas fram. Kyrkomötet beslutade också att se över vilka ytterligare åtgärder som kan vidtas nationellt för att förebygga sexuella övergrepp och trakasserier, samt att 2019 års tematiska kyrkomöte ska ha temat Undervisning.

Kyrkklockor ringer på 100-årsdagen av första världskrigets slut9.11.2018 08:12Pressmeddelande

På söndag, den 11 november, är det 100 år sedan första världskriget tog slut. Detta uppmärksammas med att kyrkklockor ringer kl. 13:30 i flera europeiska länder. I Svenska kyrkan tas det internationella initiativet upp och kyrkor på flera ställen i landet kommer att ringa, däribland Uppsala domkyrka. 100-årsminnet av krigsslutet kommer också att uppmärksammas i söndagens gudstjänster i många församlingar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum