Svenska kyrkan

Ärkebiskopen: ”Ovärdigt att samiska kvarlevor ligger kvar på institutioner”

Dela

I ett panelsamtal under helgens samiska kyrkodagar i Árviesjávrrie/Arvidsjaur lyfte ärkebiskop Antje Jackelén de samtal som förts inom Svenska kyrkan om de samiska mänskliga kvarlevor som finns på svenska museér. – Det är ovärdigt att dessa kvarlevor som samlats in av rasbiologer och andra fortfarande ligger kvar på institutionerna, menade hon.

Ärkebiskop Antje lyfte frågan om repatriering och återbegravning av samiska kvarlevor som finns på svenska muséer. Foto: Emma Berkman.
 

Det är efter samtal mellan Svenska kyrkans samiska råd och kyrkostyrelsen som ärkebiskopen nu lyfter ämnet.

– En del i läkandet av de övergrepp som begåtts är att få ett värdigt avslut. Det är inhumant att inte få återbegrava samiska anförvanter, sade ärkebiskop Antje Jackelén.

Kyrkostyrelsens arbetsutskott och Samiska rådet menar att Svenska kyrkan kan spela en roll genom att bjuda in berörda parter till ett rundabordssamtal och på så sätt initiera en process.

– Fokus i samtalen bör ligga på hur en process framåt skulle kunna se ut och att identifiera de hinder som finns mot repatriering och återbegravning, menade Antje Jackelén.

Samiska intressenter, regeringskansliet, riksantikvarieämbetet, muséer och andra institutioner är berörda av ett sådant samtal.

– Vi behöver ta ett gemensamt ansvar i den här frågan för att inte bidra till en fortsatt avhumanisering, sade Antje Jackelén.

Panelsamtalet, som inleddes av kulturminister Alice Bah Kuhnke, hölls på fredagen direkt efter kyrkodagarnas ekumeniska inledningsgudstjänst som hölls på samiska. De samiska kyrkodagarna pågår hela helgen och samlar deltagare från hela Sápmi, det vill säga delar av Sverige, Norge, Finland och Kolahalvön i Ryssland.

Presskontakt på plats i Árviesjávrrie/Arvidsjaur:
Pressekreterare Emma Berkman, Luleå stift, tfn 070-377 29 52
Pressekreterare Kajsa Åslin, Härnösands stift, tfn 070-355 00 17

FAKTA
Den rasbiologiska forskningen under 1800-talet och tidigt 1900-tal innebar att ett stort antal skelettdelar, framför allt kranier, samlades in från gravar där samer begravts. Det gjordes i Sverige och i andra delar av Sápmi. Dessa mänskliga kvarlevor finns fortfarande förvarade på svenska museér och institutioner.

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Kyrkklockor ringer på 100-årsdagen av första världskrigets slut9.11.2018 08:12Pressmeddelande

På söndag, den 11 november, är det 100 år sedan första världskriget tog slut. Detta uppmärksammas med att kyrkklockor ringer kl. 13:30 i flera europeiska länder. I Svenska kyrkan tas det internationella initiativet upp och kyrkor på flera ställen i landet kommer att ringa, däribland Uppsala domkyrka. 100-årsminnet av krigsslutet kommer också att uppmärksammas i söndagens gudstjänster i många församlingar.

Kyrkornas Världsråd möts i Uppsala2.11.2018 08:58Pressmeddelande

Under den kommande veckan sammanträder Kyrkornas Världsråds exekutivkommitté (styrelsens arbetsutskott) i Uppsala. Kyrkornas Världsråd är den ekumeniska rörelsens främsta företrädare. Under 2018 har Kyrkornas Världsråd firat 70-årsjubileum för att följa upp arbetet med enhet, rättvisa och fred i världen. Det är dessutom 50 år sedan världsrådets viktiga generalförsamling ägde rum i Uppsala, som blev en vändpunkt för arbetet med religion och utvecklingsfrågor, social rättvisa, kommunikation och påverkansfrågor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum