Norrköpings kommun

Arkeologidagen på Norrköpings stadsmuseum

Dela

Norrköpings stadsmuseum bjuder in till Arkeologidagen den 25 augusti, dagen är kostnadsfri med programpunkter för alla åldrar. Dagen som är en nationell temadag arrangeras på initiativ av Riksantikvarieämbetet sedan 1988.

På stadsmuseet kan du prova på att vara arkeolog. foto: Theres Furuskog
På stadsmuseet kan du prova på att vara arkeolog. foto: Theres Furuskog

Inom ramen för temadagen arrangerar museer och verksamheter egna evenemang där allmänheten bjuds in att delta i olika aktiviteter. Syftet är att sprida kunskap om arkeologens arbetssätt, samt arkeologins olika upptäckter och miljöer. Under förra året genomfördes över 60 arrangemang runt om i landet.

– Vi på stadsmuseet är glada över att återigen kunna delta på detta årliga arrangemang som arrangeras på olika platser runt om i Sverige, säger Theres Furuskog antikvarie vid Norrköpings stadsmuseum.

Under dagen hålls föredrag om undersökningen vid ett vikingatida gravfält i Åby som just nu undersöks av arkeologer. På stadsmuseet kan besökare studera tekniken med 3D scanning lite närmare, mingla med arkeologer som visar fynd och svarar på frågor eller få sina egna fornfynd undersökta.

– Arkeologidagen är en unik möjlighet för alla att ta del av undersökningar och upptäckter som gjorts i Norrköping. På stadsmuseet satsar vi lite extra på aktiviteter för barn, där de kan klämma och känna på fornfynd eller kanske gräva upp ett eget för att analysera, säger Theres Furuskog antikvarie vid Norrköpings stadsmuseum.

Välkommen! Media bjuds in till Arkeologidagen söndagen den 25 augusti. Arrangemanget är kostnadsfritt, museet har öppet klockan 11-16.  

Tid:11

Plats: Norrköpings stadsmuseum

Länk till program:

https://www.norrkopingsstadsmuseum.se/program/arkeologidagen-pa-stadsmuseet/

Kontakt

Theres Furuskog

Titel: antikvarie

Telefon: 011-15 26 55

___________________________________________________________
Avsändare: Matilda Lindström, presskommunikatör Norrköpings kommun
Telefon: 011-15 12 00

Bilder

På stadsmuseet kan du prova på att vara arkeolog. foto: Theres Furuskog
På stadsmuseet kan du prova på att vara arkeolog. foto: Theres Furuskog
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Rådhusets klockor ringer för att hylla alla kommuninvånare13.5.2020 18:24:58 CESTPressmeddelande

Den här veckan infaller den nationella krisberedskapsveckan – en vecka som syftar till att höja människors beredskap för olika kriser i samhället. Just nu är vi dock mitt i en pågående kris, och många jobbar hårt för att på olika sätt stötta varandra. Fokus på krisberedskapsveckan ligger därför i år på att lyfta alla goda insatser som görs. Som ett led i det låter Norrköpings kommun klockspelet ringa för att hylla alla kommunens invånare.

Kultur- och fritidsnämndens stipendiater utsedda13.5.2020 09:52:27 CESTPressmeddelande

Den 12 maj beslutade kultur- och fritidsnämnden vilka nio personer som tilldelas årets stipendier inom kultur- och idrottsområdet. Årets Moa Martinson stipendium gick till konstnären och filmregissören Maja Borg. Den unga sångerskan Moa Karlén fick kulturstipendiet till unga lovande talanger, Isak Pettersson, IFK Norrköping fick Jonas Jacobssons stipendium och Pernilla Wibergs stipendium gick i år till Tuvalisa Rosenquist, Tjalve.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum