Innovationsföretagen

Arkitekt- och ingenjörsföretag spår fortsatt flexibelt arbetsliv

Dela

En ny undersökning från Innovationsföretagen visar att arkitekt- och ingenjörsföretagen i Sverige tror på en viss återgång till kontoret i höst, men att det även fortsatt kommer att kombineras med distansarbete.

- Tre av fyra av våra medlemsföretag tror att medarbetarna kommer att jobba hemifrån 1 till 2 dagar i veckan efter pandemin. Vi kan därmed konstatera att branschen tror på en viss återgång till de fysiska kontoren i höst, men att man vill kunna fortsätta kombinera det med distansarbete, säger Magnus Höij, förbundsdirektör Innovationsföretagen.

Att så många som 3 av 4 medlemsföretag även fortsatt vill arbeta på distans 1 till 2 dagar i veckan ställer stora krav på arbetsgivarna på en mängd olika sätt. Vilka rättigheter och skyldigheter har arbetsgivarna och hur påverkas arbetsgivarrollen? Detta är något som Innovationsföretagen kommer att undersöka vidare.

- Ett flexibelt arbetsliv leder också till en del praktiska utmaningar kopplat till det fysiska kontoret. Hur ska till exempel framtidens kontorslokaler utformas för att maximera användandet och attrahera medarbetarna? Hur får man till en smart styrning av uppvärmning och elförbrukning när antalet som vistas på kontoret varierar? Här jobbar flera av våra medlemmar intensivt med lösningar på dessa förändrade behov, säger Magnus Höij.

I den här medlemsundersökningen bland arkitekt-, teknikkonsult- och industrikonsultföretag medverkade 178 företag (svarsfrekvens 25 procent). Undersökningen genomfördes under maj månad 2021.

Magnus Höij, förbundsdirektör, Tel: +46 (0)8 762 67 05
Linnea Kvist, kommunikationschef, Tel +46 (0) 8762 66 21

Dokument

Om

Innovationsföretagen
Innovationsföretagen
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

08-762 67 00http://www.innovationsforetagen.se

Välkommen till Innovationsföretagen - innovativ design för smarta samhällen

Innovationsföretagen är ett bransch- och arbetsgivarförbund som representerar innovativa företag inom den kunskapsintensiva tjänstesektorn. Vårt uppdrag är att skapa förutsättningar för en världsledande arkitekt- och ingenjörsbransch. Det gör vi dels genom opinionsbildning, dels genom att erbjuda medlemsservice.

Läs mer på www.innovationsforetagen.se

Följ Innovationsföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Innovationsföretagen

Nya innovativa lösningar kan säkra Sveriges energibehov och möta klimatmålen23.6.2021 08:03:00 CEST | Pressmeddelande

Ett ökat energibehov och ett föråldrat elnätssystem har lett till att många regioner upplever kapacitetsbrist. Energifrågan har därför kommit att bli en stor samhällsutmaning. Nu lanserar Innovationsföretagen rapporten ”Innovation för energi”, med fokus på den snabba utvecklingen som behöver ske inom energiområdet för att möta Sveriges klimatmål. I rapporten varvas innovativa projekt med insikter och trendspaningar från experter och företag för att inspirera till nya, smarta energilösningar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum