Studentlitteratur AB

Arkitektens Handbok firar 10 år - med fakta och praktisk vägledning för alla arkitekter

Dela

Arkitektens handbok har blivit ett välkänt och uppskattat verktyg för Sveriges arkitekter. När handboken nu firar tio år, har den utvecklats till att omfatta praktisk information och vägledning i allt från samhällsplanering till inredning. I 2018 års jubileumsutgåva har viktiga lagändringar införts samtidigt som flera nya begrepp förklaras i registret.

– Handboken fyller ett större tomrum än vi först trodde. Under årens gång har vi utvidgat ambitionerna och innehållet till att omfatta alla arkitekters behov av data. Idag, med kapitel om både landskaps- och inredningsarkitektur, kan vi säga att den blivit alla arkitekters handbok, säger Ander Bodin, arkitekt SAR/MSA och medförfattare till Arkitektens handbok.

Arkitektens handbok ger inga svar på hur man ritar ett hus eller anlägger en park. Istället fungerar den som ett praktiskt hjälpmedel med basfakta som utgör fundamentet för den som planerar, ritar, bygger, förvaltar och använder byggnaderna och landskapet.
     – Handboken har ingen motsvarighet på den svenska marknaden.  Det finns många djuplodande böcker som är specialiserade på till exempel trä- eller stålkonstruktion, men det finns ingen annan bok som ger den översikt som spänner över alla arkitekters kunskapsområden, säger Anders.

Illustrationer i rätt skala
Arkitektens handbok är systematiserad och illustrerad på ett sätt som är enkelt att hantera. Samtliga illustrationer är ritade på nytt och är i skala.
     – Min personliga favorit är illustrationen på sidan 451 som visar olika varianter av skruvbits på ett översiktligt och ett grafiskt snyggt manér, säger Anders.

Använder handboken själv
Boken innehåller också ett fylligt register med begreppsförklaringar. I årets upplaga har viktiga lagändringar införts, avsnittet om fastighetsrätt har kompletterats och många nya begrepp förklaras i registret.
     – Jag använder själv handboken för att slå i. Nu senast för att fräscha upp mina kunskaper i bygglovsprocessen som uppdateras med jämna mellanrum, säger Anders.

Från stuprör till hängränna
– Arkitekternas arbetsområden faller in i varandra. Vare sig man ritar hus eller inredning behöver vi varandras kunskaper i arbetet. Med handboken tar vi oss bort från yrkesområdenas stuprör och bildar istället en bred hängränna, menar Anders.

Flera användningsområden
Boken är framtagen för arkitekter och alla andra som är involverade i byggprocessen, så som ingenjörer och förvaltare. Anders betonar att den har fler användningsområden än så:
     – Även byggnadsnämndsledamöter och andra förtroendevalda har nytta av handboken. Till exempel kan skyddsombud använda den för att tolka ritningar och förstå vad olika symboler betyder.

Arkitektens handbok 2018 är författad av arkitekterna SAR/MSA Anders Bodin, Jacob Hidemark, Martin Stintzing och Sven Nyström. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Studentlitteratur AB
Studentlitteratur AB
Åkersgränden 1
226 60 Lund

Studentlitteratur AB är Sveriges ledande utbildningsförlag. I nära samverkan med företrädare för förskola, grundskola, gymnasium och vuxenutbildning, universitet och högskola samt yrkeslivet utvecklar företaget produkter som stödjer kompetensuppbyggnad längs hela kunskapsresan. Företaget, som är familjeägt, finns i Lund. Studentlitteraturkoncernen omsätter 344 miljoner kronor och har 130 anställda.

Följ Studentlitteratur AB

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Studentlitteratur AB

Kurslitteraturprisets hederspris till bok som ger nycklar till grammatisk förståelse14.6.2018 10:32Pressmeddelande

Genom sina pedagogiska resonemang som på djupet förklarar grammatiska moment som många studenter snubblar på, tilldelas Nycklar till grammatik ett av Kurslitteraturprisets hederspriser 2018. – Grammatiken är erkänt svår för många: Hur ska man tänka, var ska man börja och varför ska man göra på ett visst sätt? Med vår bok vill vi ge nycklar till en ökad förståelse för hur språket fungerar, säger bokens författare.

Årets Kurslitteraturpris till modern grundbok i ortopedi14.6.2018 10:28Pressmeddelande

Den kommande boken Ortopedi – patofysiologi, sjukdomar och trauma hos barn och vuxna belönas med Kurslitteraturpriset 2018 för att på ett heltäckande och välskrivet sätt ge en aktuell introduktion till ett föränderligt fält. – Vår förhoppning är att läroboken fyller ett behov där det tidigare saknats evidensbaserad information och råd anpassade till svensk sjukvård och svensk behandlingstradition, säger bokens redaktörer.

Fortsatt uppåt när Studentlitteratur publicerar årsbokslut5.6.2018 11:15Pressmeddelande

Studentlitteraturs goda utveckling fortsätter. När koncernens årsbokslut nu blir offentlig redovisas en omsättning på 359 miljoner kronor, vilket är en ökning på 4,4 procent mot föregående år. – Trots en något stagnerande marknad fortsätter vi att växa och ta marknadsandelar, vilket ger oss möjligheter att ytterligare förstärka vårt erbjudande, säger Stefan Persson, Studentlitteraturs VD.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum