Trafikverket

Arkitekttävling för gångbro vid Sundsvalls centralstation

Dela

Nu presenterar vi de tävlande bidragen för Sundsvalls Centralstations nya gångbro mellan stationshuset och perrongerna.12 till 20 december finns de tävlande bidragen utställda i stationshuset.

- Det blir mer vanligt att vi anordnar arkitekttävlingar, det ligger i linje med Trafikverkets vision att skapa hållbara, säkra, välfungerande och vackra anläggningar för resande, berättar Anders Vilhelmsson, projektledare på Trafikverket och juryordförande för arkitekttävlingen. 

I denna tävling ingår att skapa en väderskyddad gångbro över spåren, nedgångar till plattformarna/perrongerna samt en byggnad som ansluter till stationshuset. Tävlingen anordnas i två steg med en tävlingsjury som består av sju personer med representanter från Trafikverket, Sundsvalls kommun samt två ledamöter utsedda av Sveriges Arkitekter. Juryn gör en sammanvägd bedömning av samtliga kriterier och utifrån den har juryn i ett första steg valt ut sex skissförslag som gått vidare. I steg två har tre av dessa förslag gått vidare i en fördjupad bearbetning varav en vinnare utses under december.

Utställning på stationshuset

– Det är glädjande att kunna presentera de sex förslagen där tre av dem bearbetats vidare. Det ligger mycket tanke och ett omfattande arbete bakom dem. De utgår från ett helhetsperspektiv där gångbron och riksintresset järnvägsmiljön och det kulturklassade stationshuset samspelar. Ambitionen är att skapa en stationsmiljö som nuvarande och kommande generationer kan känna stolthet över, berättar Anders.

Från måndag den 12 december kan resenärer och intresserade se de tävlande bidragen i en utställning på stationshuset i Sundsvall. Utställningen finns på plats till den 20 december. Innan jul offentliggörs det vinnande bidraget. Trafikverket kommer sedan att arbeta vidare med det vinnande konceptet tillsammans med tävlingsteamet.

– Det blir väldigt spännande att tillkännage och sedan arbeta vidare med det vinnande bidraget. Gångbron med anslutande byggnader ska inte bara förvalta utan även utveckla platsens kulturhistoriska karaktär samtidigt som miljön ska vara säker och attraktiv för resenärer, säger Anders.

Kontakter

För mer information
Anders Vilhelmsson, projektledare Trafikverket, 010-124 39 77
Peter Jonsson, mediekommunikatör Trafikverket, 010-123 42 20

Trafikverkets presstjänst, 0771-31 15 00, öppettider vardagar klockan 08.00-16.30

Länkar

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 10 000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum