Linköpings kommun

Arkitekttävlingen för Nya Kungsberget startar

Dela

Nu startar arkitekttävlingen för bygget av nya Kungsbergsskolan. En centralt placerad skola i Linköpings växande innerstad ger plats för 1.800 elever på högstadiet och i gymnasiet samt lokaler för kultur- och fritidsverksamhet.

I en arkitekttävling vägs olika alternativa lösningar mot varandra för att hitta det som bäst motsvarar kraven för att bygga funktionella och attraktiva lokaler för skola, idrott och kultur tillsammans med lösningar för välfungerande logistik. Arkitekturen ska vara estetiskt tilltalande och sända signaler om kunskap och lärande.

– Att vi nu bygger en ny stor skola är unikt. Det händer bara vart femtionde år. Med nya Kungsbergsskolan har vi chansen att bygga skola och stad samtidigt, vilket kommer utveckla Linköping till en mer attraktiv stad. Både högstadie- och gymnasieelever hör hemma i innerstaden, säger Jakob Björneke (S), kommunalråd och ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Nya Kungsberget kommer att ha stor betydelse för utvecklingen av Linköping och dess växande innerstad. Med en central placering vid Drottningtorget kan den nya skolan med utbildning och kultur i centrum bli en viktig mötesplats för Linköpingsbor i olika åldrar.

– Nu bygger vi en attraktiv och modern skola som svarar mot framtidens behov där kunskap står i centrum. Linköping växer och elevkullarna blir större samtidigt som våra kommunala skolor har fortsatt högt söktryck. Denna skola ger möjlighet för fler att få sitt förstahandsval, samtidigt som vi kan tänka nytt så att olika utbildningar berikar varandra, säger Karin Granbom Ellison (L), kommunalråd och ordförande i bildningsnämnden.

De tävlande bidragen bedöms anonymt av juryn som består av Jakob Björneke (S), Karin Granbom Ellison (L), Catharina Rosencrantz (M), Linköpings stadsarkitekt Johanna Wiklander, två representanter från SAR (Sveriges arkitekter) och en representant från Lejonfastigheter. Arkitekttävlingen beräknas vara klar våren 2017. Målet är att flytta in i lokalerna etappvis från 2020 och att nya Kungsberget står klart 2022.

Kommunens befolkningsprognos visar att elevantalet i grundskolan och gymnasiet ökar kraftigt de kommande åren. På tio år bedöms högstadieeleverna öka med 1 500 och lika stor blir ökningen inom gymnasiet. För årskurserna F-6 blir ökningen 2 500 elever.

Nya skolan planeras inrymma idrottshallar med flexibla läktare vilket föreningslivet har stort behov av. Även kulturskolan ska kunna få plats i nya Kungsbergsskolan och samlokaliseras integrerat med grundskola och gymnasium.

För ytterligare information kontakta barn- och ungdomsnämndens ordförande Jakob Björneke (S), 070-243 81 45 eller bildningsnämndens ordförande Karin Granbom Ellison (L), 072-582 81 74.

Linköping har över 150 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Nyckelord

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum