Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö

Arkitekttävlingen på Domkyrkoberget i Strängnäs går in sitt slutskede

Dela

Nu börjar arbetet med att knyta ihop säcken i den internationella arkitekttävlingen på Domkyrkoberget i Strängnäs. Den sjunde februari var sista dagen för inlämning för de fem arkitektfirmor som gått vidare från den första delen av tävlingen. En jury utser i mitten av maj en vinnare som bäst uppfyller tävlingsprogrammets kriterier.

Vy över Strängnäs domkyrka och domkyrkoberget. Foto: Mattias Pettersson
Vy över Strängnäs domkyrka och domkyrkoberget. Foto: Mattias Pettersson

Domkyrkoberget i Strängnäs har i mer än 1000 år varit en central knutpunkt för kyrka, utbildning och kultur. En plats som över århundradena fortlöpande har förändrats för att möta samtidens behov. Med projekt Domkyrkoberget fortsätter Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö, tillsammans med övriga huvudmän, att skapa årsringar i den historiska väven. Med fördjupade samtal om samverkan och en internationell arkitekttävling, ges förutsättningar för att platsens olika aktörer ska kunna fortsätta utvecklas och bedriva meningsfull verksamhet i en ny fysisk gestaltning. 

Första steget i tävlingen avslutades våren 2018 och var öppet i sina direktiv, vilket gav förslag med en stor bredd. I steg två var direktiven tydligare för de fem arkitektfirmor som bjöds in att gå vidare från det första steget. Det gäller exempelvis platsen, där två noder på området pekas ut som extra intressanta att beakta i relation till existerande byggnader och miljö. 

De fem inlämnade förslagen kommer att ställas ut i domkyrkan mellan den 15 februari och den 15 mars under ordinarie öppettider kl 10-16.

–       ­­Nu tar vi ett tydligt steg framåt i Projekt Domkyrkoberget, och det är riktigt spännande! Jag hoppas att många vill vara med i arbetet genom att nyfiket ta del av de fem bearbetade förslagen och lämna sina synpunkter, antingen på egen hand eller i samband med något av de dialogmöten vi bjuder in till. Varje input är viktig för att resultatet ska vara av hög kvalitet, både vackert och funktionellt, säger Christofer Lundgren, domprost i Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö.

Den 23 februari hålls ett öppet informationsmöte med dialog i fokusgrupper. Där allmänheten med olika perspektiv, får samtala om och komma med synpunkter på de fem förslagen utifrån bl a frågor som ”hur förslagen bidrar till Domkyrkoberget som en mötesplats i Strängnäs?” Resultatet från dialogen kommer att skickas till tävlingsjuryn och beaktas vid bedömningen.

Mer information
Tävlingen arrangeras av Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö, med stöd av Strängnäs stift och i samråd med övriga huvudmän: Strängnäs kommun, Europaskolan, Kungliga biblioteket och Statens fastighetsverk. Anonymiteten i alla fem bidrag kommer att bevaras tills bedömningen är avslutad. Tävlingen följer Sveriges Arkitekters rekommendationer.

Ytterligare information samt anmälan till fokusgruppsmötet: marie.ryden.davoust@svenskakyrkan.se

Kontakter

Bilder

Vy över Strängnäs domkyrka och domkyrkoberget. Foto: Mattias Pettersson
Vy över Strängnäs domkyrka och domkyrkoberget. Foto: Mattias Pettersson
Ladda ned bild
"Munkens örtagård"
"Munkens örtagård"
Ladda ned bild
"Folier"
"Folier"
Ladda ned bild
"Möten vid muren"
"Möten vid muren"
Ladda ned bild
"Stora och små möten - för stora och små"
"Stora och små möten - för stora och små"
Ladda ned bild
"Kyrkoberget"
"Kyrkoberget"
Ladda ned bild

Länkar

Om

Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö
Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö
Biskopsgränd 2
64530 Strängnäs

+46(152)24500https://www.svenskakyrkan.se/strangnas

Strängnäs domkyrka tronar på domkyrkobergets höjd och utgör det karaktäristiska för stadens siluett. Den är församlingskyrka, stiftets katedral och en kyrka i staden. Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö bärs av en rik historia och har blicken riktad mot framtiden. Domkyrkan är en plats som rymmer hela livet. Hit kommer människor för att döpa sina barn, vigas och för att ta avsked vid begravningar, men domkyrkan är också en plats för andhämtning, reflektion och bön dit alla är välkomna. Här firas gudstjänst varje dag. Kanske vill du bara sitta en stund i stillhet, be en bön eller tända ett ljus.

Strängnäs domkyrka – hela stiftets katedral
Strängnäs stift bildades cirka 1100. Det grundades av Sankt Eskil, en missionär som gett sitt namn till Eskilstuna. Eskil mördades under sin verksamhet i Strängnäs, vilket gjorde att biskopssätet efter hans martyrdöd flyttades dit. Strängnäs blev därmed andlig stiftsstad med domkyrkan i sitt centrum. Strängnäs stift omfattar landskapen Närke och Södermanland, med undantag för de nordöstra delarna av Södermanland som tillhör Stockholms stift. Sedan 2015 är Johan Dalman stiftets biskop.

Följ Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum