Linköpings kommun

Arkitekturprogrammet nominerat till prestigefullt pris

Dela

Sveriges Arkitekter har nominerat Linköpings kommuns arbete med ”Arkitekturprogrammet” till det prestigefulla Planpriset. Det är tredje året i rad som kommunens arbete nomineras.

Arkitekturprogrammet ska vara ett stöd till planerna på en utvidgad innerstad.
Arkitekturprogrammet ska vara ett stöd till planerna på en utvidgad innerstad.

– Vi är mycket glada för att Linköping nomineras igen. Det är tredje gången i följd och det är verkligen ett bra betyg för Linköpings planarbete, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Muharrem Demirok (C).

Arkitekturprogrammet är ett tillägg till översiktsplanen för staden Linköping och syftet är att programmet ska bidra till att stadens växande sker hållbart och med kvalitet. Programmet är ett ramverk för de aktörer som är med och bygger staden.

– Programmet visar hur vi vill jobba medvetet med arkitektur och nomineringen är förstås en bekräftelse av vårt synsätt. Visionen är att Linköping ska ha en berörande och intressant arkitektur och det är jätteroligt att programmet uppmärksammas på det här sättet, säger samhällsbyggnadsdirektör Leif Lindberg.

Sveriges Arkitekter har under flera år delat ut landets mest prestigefyllda arkitekturpriser, bland annat Planpriset. Linköpings kommun, Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, har föregående två år nominerats för Utvecklingsplan för Linköping innerstad, och för planarbetet för Vallastaden. Vem som vinner denna gång presenteras på arkitekturgalan den 19 mars.

Sveriges arkitekters nominering: ”Med arkitekturprogrammet har Linköping skapat ett pedagogiskt och konkret verktyg för att stärka och sprida innerstadens värden med hållbarhet och kvalitet.

Målet är att varje projekt i innerstaden ska kunna beskriva sin arkitektoniska idé och att det ska samspela med, och bidra till den omgivande staden. Programmets syn på stadsbyggande är att grundläggande element är kontinuerligt gatunät, torg och parker samt byggnader. Det omfattar tio principer som ska göra arkitekturen berörande, robust och användbar. Inte minst att vegetation och vatten ska vara en del av stadsmiljön.

Arkitekturprogrammet är tydligt kopplat till kommunens institutionella verktyg, genom att vara ett tillägg till stadens översiktsplan, för att styra utvecklingen som planer, bygglov och markanvisningar. Det är skrivet på ett sätt som är lätt att förstå för de inblandade. Kunskapsinnehållet är stort och rikt illustrerat. Stadens kulturhistoriskt identitetsbärande byggnader lyfts fram i bild och ger förståelse för stadens värden och hur de bör hanteras i beslutsprocesserna.”

Kontakter

Leif Lindberg, samhällsbyggnadsdirektör: 073-049 92 00

Bilder

Arkitekturprogrammet ska vara ett stöd till planerna på en utvidgad innerstad.
Arkitekturprogrammet ska vara ett stöd till planerna på en utvidgad innerstad.
Ladda ned bild

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum