Arla Foods får inte eftergift i mål om otillåtet samarbete
Arla Foods ska betala konkurrensskadeavgift för att ha gjort sig skyldigt till ett otillåtet samarbete i samband med en upphandling. Det fastslår Patent- och marknadsöverdomstolen i en dom. Domstolen slår också fast att ett företag på eget initiativ måste träda fram och lämna information till Konkurrensverket för att komma i fråga för eftergift, det vill säga att slippa betala konkurrensskadeavgift.
Arla har medgett att företaget har gjort sig skyldig till det otillåtna samarbetet men hävdat att det ska slippa att betala konkurrensskadeavgift då företaget har lämnat information och bevisning om överträdelsen till Konkurrensverket.
Eftersom det rör sig om uppgifter som Konkurrensverket cirka två månader tidigare hade krävt att Arla skulle ge in har Konkurrensverkets ståndpunkt varit att det inte finns skäl att bevilja Arla eftergift av konkurrensskadeavgiften.
Patent- och marknadsöverdomstolen har nu, i likhet med Patent- och marknadsdomstolen, funnit att Arla har överträtt konkurrensreglerna och bedömt att det saknas förutsättningar för eftergift i detta fall. Domstolen framhåller att eftergift inte kan komma i fråga i en situation när de uppgifter som lämnas av företaget utgörs av sådana som Konkurrensverket redan särskilt har efterfrågat.
– Vi välkomnar att domstolen gör tydligt att eftergift bara är möjligt när ett företag på eget initiativ lämnar information och bevisning av betydelse till Konkurrensverket. Domen visar att det är viktigt att företag är proaktiva och självmant träder fram och avslöjar en överträdelse eller lämnar avgörande bevisning för att komma i fråga för eftergift. Det understryker vikten av att inte vänta med att upplysa Konkurrensverket om en överträdelse, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.
Domstolen har också bedömt att Arla ska betala 1 130 000 kronor i konkurrensskadeavgift, det vill säga det belopp som Konkurrensverket hade yrkat och som Patent- och marknadsdomstolen tidigare bestämt. Patent- och marknadsöverdomstolen gör vissa principiella uttalanden om hur avgiftens storlek ska bestämmas och som bland annat rör vad som kan beaktas för att avgiften ska få en avhållande och avskräckande effekt.
Efter det att Konkurrensverket väckte talan mot Arla har verket tagit fram en ny metod för beräkning av konkurrensskadeavgift som kan leda till högre konkurrensskadeavgift och som ligger mer i linje med motsvarande sanktionsnivåer i andra medlemsländer inom EU för motsvarande överträdelser.
Patent- och marknadsöverdomstolens beslut kan inte överklagas.
För ytterligare information, kontakta:
Eva Persson, processråd, tfn 08-700 15 87
Läs hela beslutet på www.konkurrensverket.se/nyhetsarkiv
Nyckelord
Kontakter
Marie Strömberg LindvallPressansvarig
Tel:076-542 15 92marie.stromberglindvall@kkv.seOm
Konkurrensverket arbetar för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna, och för en hållbar och effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. På Konkurrensverket.se kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev och på utskick av nyheter och pressmeddelanden.
Följ Konkurrensverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket
Konkurrensverket avslutar utredning som rör Svensk Mäklarstatistik30.1.2023 15:16:54 CET | Pressmeddelande
Konkurrensverkets utredning har visat att de data som Svensk Mäklarstatistik samlar in är av stor betydelse för många marknadsaktörer, men har inte funnit tydligt stöd för att det skulle vara avgörande för Valueguards kunder att företagets index görs publikt. Mot bakgrund av det, och att Svensk Mäklarstatistik har meddelat att företaget kommer fortsätta leverera data om bostadsaffärer till Valueguard vars kunder kommer ha fortsatt tillgång till statistiken, avslutar Konkurrensverket nu ärendet.
Region Skåne hyrde in chef utan att följa upphandlingsreglerna15.12.2022 14:05:42 CET | Pressmeddelande
Efter att flera chefer vid Centralsjukhuset i Kristianstad hade sagt upp sig tecknade Region Skåne ett avtal om en tillfällig verksamhetschef med ett bolag som förmedlar interimschefer. Enligt Konkurrensverket är avtalet en otillåten direktupphandling.
Uppsatser om företags lojalitetsrabatter och auktioner för solceller vinner Konkurrensverkets uppsatstävling8.12.2022 14:59:42 CET | Pressmeddelande
Ämnena för de uppsatser som har tilldelats första pris i Konkurrensverkets årliga uppsatstävling i juridik respektive ekonomi är företags lojalitetsrabatter och auktionsbaserade subventionsscheman för solceller. Uppsatserna har lagts fram vid Juridiska institutionen vid Stockholms universitet och Institutionen för nationalekonomi med statistik vid Göteborgs universitet.
Konkurrensverket bötfäller företag i saneringsbranschen1.12.2022 15:52:35 CET | Pressmeddelande
Två företag i saneringsbranschen bröt mot förbudet mot konkurrensbegränsande samarbete när de delade upp tjänster på marknaden mellan sig. Syftet var att undvika att konkurrera med varandra. Konkurrensverket har beslutat att det ena företaget ska betala cirka 1,2 miljoner kronor i konkurrensskadeavgift. Det andra företaget anmälde överträdelsen till Konkurrensverket och får därför eftergift från konkurrensskadeavgift, det vill säga att det slipper betala.
Region Stockholm gjorde otillåtet köp av bemanningstjänster29.11.2022 13:36:46 CET | Pressmeddelande
Region Stockholm ska betala 10 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift för att ha genomfört en otillåten direktupphandling av bemanningstjänster inom hälso- och sjukvård. Det anser Konkurrensverket som därmed yrkar på högsta möjliga avgift för överträdelsen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum