Arla tar nya steg inom ekologisk produktion för att möta kategoritillväxten i Europa
För trettio år sedan, 1991, lanserade Arla sina första ekologiska produkter på den svenska marknaden. Idag är Arla världens största producent av ekologiska mejerivaror och säljer produkter i över 120 länder. Nu tar Arla nästa steg för att fortsätta utvecklingen och skapar en produktkategori som är redo för framtiden. Fokus ligger på fyra nyckelområden: klimatpåverkan, biologisk mångfald, jordhälsa och djurvälfärd.
”Genom att bygga vidare på fördelarna med ekologisk produktion kan vi skapa nya möjligheter som kommer att gynna den här produktkategorin. Konsumenterna har efterfrågat att vi tar en ledande position och vi möter denna efterfrågan. Våra nyskapande produkter ska bli en tillväxtmotor i det ekologiska utbudet”, säger Peter Giørtz-Carlsen, chef för Arla Europa.
Från och med i höst kommer alla mejerikooperativets över 900 ekologiskt certifierade gårdar runt om i Europa att arbeta utifrån de nya kriterierna. Gårdarna kommer bland annat:
- genomföra aktiviteter, mäta och rapportera utvecklingen för den biologiska mångfalden på gården, till exempel skapa blomrika pollinatörsvänliga miljöer, låta delar av marken växa naturligt samt plantera häckar och låta dem blomma
- metodiskt arbeta för att förbättra jordhälsan. Där kommer gårdarna att samla in jordprover som analyseras av ett externt laboratorium för att definiera ett referensvärde för gårdarnas markkol
- påskynda arbetet med att nå målet att minska mängden växthusgaser med 30 procent fram till 2028 istället för 2030. De ska bland annat gå över till 100 procent grön el - något som de svenska ekobönderna redan uppfyller.
I de nya kriterierna kommer också alla Arlas ekologiska gårdar runt om i Europa att ha samma höga krav på längre bete (150 dagar eller 900 timmar) som redan idag gäller i Sverige
Genom de nya kriterierna, mätningarna och datainsamling inom ekologisk produktion kommer Arla att få grundligare förståelse för regenerativa jordbruksmetoder. Idag finns få vetenskapliga studier om regenerativa metoder på europeiska mjölkgårdar som kan ge bönderna vägledning.
”Som bondeägt kooperativ är vi mycket intresserade av att ta reda på hur vi kan minska den negativa och maximera den positiva påverkan från vår mjölkproduktion” avslutar Arlas styrelseledamot Janne Hansson, som även är ordförande för Arlas Organic Council,
Ytterligare information och fakta
De elva nya kriterier som alla ekologiska Arlabönder kommer att implementera under 2021/2022
Jordhälsa:
- Utföra en bedömning av markkol för att få fram ett referensvärde för mätning av förbättringar av markens kolhalt framöver. Jordproverna kommer att analyseras för organiskt material, organiskt kol, totalt kolinnehåll, total kvävemängd och förhållandet mellan kol och kväve.
- Genomföra minst 5 av 22 åtgärder för att förbättra jordhälsan (från en katalog med åtgärder).
- Från och med 2022 utföra en årlig egenkontroll av indikatorer för jordhälsa, till exempel genom att bedöma jordens lukt, hur lätt det är att gräva och undersöka antalet daggmaskar.
Biologisk mångfald:
- Årligen utföra egenkontroller och registrera aktiviteter för biologisk mångfald, till exempel skapa blomrika pollinatörsvänliga miljöer, låta delar av marken växa naturligt samt plantera häckar och låta dem blomma
- Genomföra minst 7 av 33 åtgärder för att bevara den biologiska mångfalden (från en katalog med åtgärder).
Klimat:
- Delta i Arlas klimatberäkningsprogram
- Påskynda Arlas mål om att minska koldioxidutsläppen med 30 % fram till 2030 och istället sikta på 2028
- Byta till 100 % grön el från förnybara energikällor (vind, sol, biogas och vattenkraft). Detta gäller redan i Arla Sverige.
Djur:
- Öka minimikravet på att korna ska få beta på gräs minst 120 dagar om året till 150 dagar om året. Detta gäller redan i Sverige.
- Ge alla djur som är äldre än sex månader tillgång till borstar – med ett minimikrav på en borste per 50 djur eller en borste per mjölkningsrobot där det är aktuellt
- Från oktober 2024 är det inte tillåtet med uppbundna djur på ekogårdar.
Bilder
Om
Arla – böndernas eget mejeri
Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 8 000 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Sverige är hem åt klassiska varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO® och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med försäljning i 146 länder. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.
Följ Arla
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arla
Hon är Arlas nya jordbrukschef i Sverige17.4.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Frida Carlsson blir ny chef för Arlas avdelning för jordbruks- och medlemsfrågor i Sverige. – Det ska bli jättespännande att arbeta i detta stora bondekooperativ. Jag ser verkligen fram emot att bidra i de viktiga ägarfrågorna inom Arla, säger hon.
Nio Arlabönder får guldmedalj av Kronprinsessan4.4.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Måndagen den 15 april vankas stor mjölkfest på Kungliga slottet i Stockholm. I år får 23 mjölkbönder, varav nio från Arla, guldmedaljer för mjölk av högsta kvalitet. Kronprinsessan delar ut medaljerna vid ceremonin.
Oförändrat mjölkpris för Arlabönderna27.3.2024 13:00:36 CET | Pressmeddelande
Priset som bönderna får betalt för sin mjölk inom Arla är oförändrat i april, både för konventionell och ekologisk mjölk. Svenska Arlabönder får dock drygt tre öre extra på grund av en valutaeffekt.
Arla, Generation Pep och Rädda Barnen i nytt skolfrukostsamarbete26.3.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Arla, Generation Pep och Rädda Barnen inleder ett nytt samarbete om skolfrukost. Som en del i satsningen lanseras i dag ett digitalt verktyg för att hjälpa fler skolor att komma igång med frukostservering.
Nya pappersbägare sparar 32 ton plast om året21.3.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Arlas gräddfil, crème fraiche och ekologiska turkiska yoghurt får nya femdecilitersförpackningar gjorda av papper. Det innebär att mängden plast minskar med drygt 32 ton per år – vilket motsvarar vikten av ungefär 19 personbilar.*
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum