Arlamejeriet i Jönköping bidrar med 170 ton vispgrädde till midsommar
Jordgubbstårta med grädde har en given plats på många midsommarbord. Det märks tydligt på Arlas mejeri i Jönköping där medarbetarna nu jobbar stenhårt för att möta sydsvenskarnas ökande sug efter vispgrädde.

– Under midsommarveckan producerar vi drygt 170 ton vispgrädde, jämfört med runt 100 ton en vanlig vecka, säger mejerichefen Martin Drobena och fortsätter:
– Bor du i södra Sverige har du med stor sannolikhet smakat grädde från oss. Och mjölken kommer från Arlabönder i Småland.
Intresset märks även på Arla.se, där antalet sökningar på hur man vispar grädde ökar markant. När grädde ska vispas är det lätt hänt att den blir för rinnig för att klä in tårtan med, eller att den övergår till smör.
– För att underlätta förberedelserna inför midsommar vill vi därför bidra med några tips på hur man får till en fluffig grädde som fulländar jordgubbstårtan, säger Martin Drobena.
Tips: Så vispar du grädde
- Vispgrädde med hög fetthalt är lättare att vispa. Understiger fetthalten 30 procent är den för mager för att vara vispbar och stabil på egen hand. Laktosfri vispgrädde innehåller ofta en lägre fetthalt än vanlig vispgrädde och kan därför ta lite längre tid att vispa till perfekt fluffig konsistens.
- Vispgrädde som är för varm är svårvispad och blir lätt till smör. Kyl därför grädden till fyra-fem grader, gärna i tolv timmar innan du vispar den. Du kan med fördel även kyla bunken.
- Vispa långsamt med lätt lutad bunke för att tillåta luft att komma in. Det gör grädden fluffigare. När det är lätt att bilda toppar med vispen är grädden luftig och färdig.
- Utan visp kan du fylla upp en återförslutningsbar förpackning till hälften och därefter skaka den förslutna förpackningen tills grädden blir fluffig.
- Kanske det viktigaste tipset av alla: Kom ihåg att ta med en kylväska med kylklampar när du åker och handlar. Grädde som hålls kyld bevarar den goda smaken och är enklare att vispa.
- Känner du dig fortfarande osäker? Spana in följande instruktionsvideo: https://www.youtube.com/watch?v=ikvrSWSzluo
Sist men inte minst: Har du vispgrädde som gått ut? Mejeriprodukter som förvaras i ett kallt kylskåp håller ofta långt efter bäst före-datum. Avgör i stället om grädden är färsk genom att lukta, titta och smaka.
Nyckelord
Kontakter
Arla Sveriges presstjänst
Tel:070-884 42 90Bilder

Om
Arla Foods är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av 8 900 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Med visionen att skapa framtiden inom mejeri för att sprida hälsa och inspiration i världen, helt naturligt, är Arla i Sverige hem åt varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden. I dag har Arla tolv mejerier i Sverige som drivs till 100 procent på grön el och alla egna tunga transporter är fossilfria.
Följ Arla
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arla
Arlamejeriet i Linköping tar gräddfilen till midsommarbordet21.6.2022 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Smör, ost, sill, färskpotatis och gräddfil. I sommar fyller Arlas klassiska gräddfil 70 år och har alltjämt en självklar plats på midsommarbordet. På Arlamejeriet i Linköping mer än fördubblas produktionen av gräddfil under midsommarveckan.
Gräddfilen firar 70 år på midsommarbordet21.6.2022 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Smör, ost, sill, färskpotatis och gräddfil. I sommar fyller Arlas klassiska gräddfil 70 år och har alltjämt en självklar plats på midsommarbordet. Mejerikooperativet producerar tre-fyra gånger mer gräddfil under midsommarveckan än en vanlig vecka.
Ät rätt – gör gott! Arla utfodrar 40 000 gejmare i Jönköping17.6.2022 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
I morgon startar den stora dataspelsfestivalen Dreamhack i Jönköping. Arla är på plats för att servera goda och näringsrika måltider tillsammans med Johan Hedberg, mer känd som Matgeek. Syftet är att inspirera till goda och hälsosamma matvanor. Alla intäkter från matförsäljningen går till Bris, Barnens rätt i samhället.
Nu körs Arlas Gotlandsmjölk ut till butik med hjälp av kogödsel3.6.2022 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Arla fortsätter sin satsning på hållbarhet och rullar ut en ny biogaslastbil på Visbys gator. Den nya lastbilen tankas på biogas som bland annat kommer från kogödsel från Arlagårdar på Gotland. På så vis sluts kretsloppet och klimatavtrycket från korna minskar, samtidigt bidrar den nya biogaslastbilen till att gotländska fordon drivs på lokalt producerat drivmedel.
Tre nya ledamöter i Arlas styrelse25.5.2022 15:15:08 CEST | Pressmeddelande
I dag valde representantskapet Arla Foods styrelse för de kommande två åren. Tre nya ledamöter valdes in, ordförande och vice ordförande är omvalda, och de två externa rådgivarna valdes in som ordinarie ledamöter.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum