Arla

Arlamejeriet i Jönköping bidrar med 170 ton vispgrädde till midsommar

Dela

Jordgubbstårta med grädde har en given plats på många midsommarbord. Det märks tydligt på Arlas mejeri i Jönköping där medarbetarna nu jobbar stenhårt för att möta sydsvenskarnas ökande sug efter vispgrädde.

Skrolla ner för att se Arlas bästa tips för att få till en fluffig grädde till jordgubbsstårtan.
Skrolla ner för att se Arlas bästa tips för att få till en fluffig grädde till jordgubbsstårtan.

– Under midsommarveckan producerar vi drygt 170 ton vispgrädde, jämfört med runt 100 ton en vanlig vecka, säger mejerichefen Martin Drobena och fortsätter:

– Bor du i södra Sverige har du med stor sannolikhet smakat grädde från oss. Och mjölken kommer från Arlabönder i Småland.

Intresset märks även på Arla.se, där antalet sökningar på hur man vispar grädde ökar markant. När grädde ska vispas är det lätt hänt att den blir för rinnig för att klä in tårtan med, eller att den övergår till smör.

– För att underlätta förberedelserna inför midsommar vill vi därför bidra med några tips på hur man får till en fluffig grädde som fulländar jordgubbstårtan, säger Martin Drobena.

Tips: Så vispar du grädde

  • Vispgrädde med hög fetthalt är lättare att vispa. Understiger fetthalten 30 procent är den för mager för att vara vispbar och stabil på egen hand. Laktosfri vispgrädde innehåller ofta en lägre fetthalt än vanlig vispgrädde och kan därför ta lite längre tid att vispa till perfekt fluffig konsistens.
  • Vispgrädde som är för varm är svårvispad och blir lätt till smör. Kyl därför grädden till fyra-fem grader, gärna i tolv timmar innan du vispar den. Du kan med fördel även kyla bunken.
  • Vispa långsamt med lätt lutad bunke för att tillåta luft att komma in. Det gör grädden fluffigare. När det är lätt att bilda toppar med vispen är grädden luftig och färdig.
  • Utan visp kan du fylla upp en återförslutningsbar förpackning till hälften och därefter skaka den förslutna förpackningen tills grädden blir fluffig.
  • Kanske det viktigaste tipset av alla: Kom ihåg att ta med en kylväska med kylklampar när du åker och handlar. Grädde som hålls kyld bevarar den goda smaken och är enklare att vispa.
  • Känner du dig fortfarande osäker? Spana in följande instruktionsvideo: https://www.youtube.com/watch?v=ikvrSWSzluo

Sist men inte minst: Har du vispgrädde som gått ut? Mejeriprodukter som förvaras i ett kallt kylskåp håller ofta långt efter bäst före-datum. Avgör i stället om grädden är färsk genom att lukta, titta och smaka.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Skrolla ner för att se Arlas bästa tips för att få till en fluffig grädde till jordgubbsstårtan.
Skrolla ner för att se Arlas bästa tips för att få till en fluffig grädde till jordgubbsstårtan.
Ladda ned bild

Om

Arla
Arla
Rättarvägen 3
169 68 SOLNA

08−789 50 00https://www.arla.se/

Arla – böndernas eget mejeri 

Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 8 600 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Med visionen att skapa framtiden inom mejeri för att sprida hälsa och inspiration i världen, helt naturligt, är Arla i Sverige hem åt varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden. Arlas tolv mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.

 

Följ Arla

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arla

Semifinalisterna utvalda i tävlingen Arla Guldko 20239.1.2023 09:16:19 CET | Pressmeddelande

Nu har semifinalisterna utsetts i Arla Guldko 2023 i kategorierna Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola, Årets Frukostlyft samt Bästa Seniormatglädje. Syftet med tävlingen är att sätta ljus på vardagshjältar som lyckas skapa en verksamhet som genomsyras av matglädje. Nästa steg i tävlingen är jurygruppernas fortsatta arbete med att utse tre finalister i respektive kategori. Vinnarna koras slutligen vid den stora finalen den 8 maj 2023.

Kommentar: Så arbetar Arla för att samla in klimatdata och sänka utsläppen14.12.2022 08:07:34 CET | Nyheter

I dag rapporterar Sveriges Radio att Arla överdriver hur mycket våra klimatutsläpp på gårdarna har minskat sedan 2015. Vi beklagar att det inte funnits jämförbara data bakåt i tiden. Vi har de senaste åren utvecklat ambitiösa klimatberäkningar i hela kedjan. Det ger oss ett mycket bra verktyg framåt, men gör det tyvärr svårt att göra historiska jämförelser. Vi borde ha varit tydligare med det, men är stolta över allt det arbete som nu pågår för att både beräkna våra utsläpp och minska dem. Om vi hade inväntat perfekta uppgifter hade vi inte varit där vi är i dag med klimatarbetet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum