Arlamejeriet i Jönköping bidrar med 170 ton vispgrädde till midsommar
– Under midsommarveckan producerar vi drygt 170 ton vispgrädde, jämfört med runt 100 ton en vanlig vecka, säger mejerichefen Martin Drobena och fortsätter:
– Bor du i södra Sverige har du med stor sannolikhet smakat grädde från oss. Och mjölken kommer från Arlabönder i Småland.
Intresset märks även på Arla.se, där antalet sökningar på hur man vispar grädde ökar markant. När grädde ska vispas är det lätt hänt att den blir för rinnig för att klä in tårtan med, eller att den övergår till smör.
– För att underlätta förberedelserna inför midsommar vill vi därför bidra med några tips på hur man får till en fluffig grädde som fulländar jordgubbstårtan, säger Martin Drobena.
Tips: Så vispar du grädde
- Vispgrädde med hög fetthalt är lättare att vispa. Understiger fetthalten 30 procent är den för mager för att vara vispbar och stabil på egen hand. Laktosfri vispgrädde innehåller ofta en lägre fetthalt än vanlig vispgrädde och kan därför ta lite längre tid att vispa till perfekt fluffig konsistens.
- Vispgrädde som är för varm är svårvispad och blir lätt till smör. Kyl därför grädden till fyra-fem grader, gärna i tolv timmar innan du vispar den. Du kan med fördel även kyla bunken.
- Vispa långsamt med lätt lutad bunke för att tillåta luft att komma in. Det gör grädden fluffigare. När det är lätt att bilda toppar med vispen är grädden luftig och färdig.
- Utan visp kan du fylla upp en återförslutningsbar förpackning till hälften och därefter skaka den förslutna förpackningen tills grädden blir fluffig.
- Kanske det viktigaste tipset av alla: Kom ihåg att ta med en kylväska med kylklampar när du åker och handlar. Grädde som hålls kyld bevarar den goda smaken och är enklare att vispa.
- Känner du dig fortfarande osäker? Spana in följande instruktionsvideo: https://www.youtube.com/watch?v=ikvrSWSzluo
Sist men inte minst: Har du vispgrädde som gått ut? Mejeriprodukter som förvaras i ett kallt kylskåp håller ofta långt efter bäst före-datum. Avgör i stället om grädden är färsk genom att lukta, titta och smaka.
Nyckelord
Kontakter
Arla Sveriges presstjänst
Tel:070-884 42 90Bilder
Om
Arla – böndernas eget mejeri
Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 8 000 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Sverige är hem åt klassiska varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO® och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med försäljning i 146 länder. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.
Följ Arla
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arla
Hon är Arlas nya jordbrukschef i Sverige17.4.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Frida Carlsson blir ny chef för Arlas avdelning för jordbruks- och medlemsfrågor i Sverige. – Det ska bli jättespännande att arbeta i detta stora bondekooperativ. Jag ser verkligen fram emot att bidra i de viktiga ägarfrågorna inom Arla, säger hon.
Nio Arlabönder får guldmedalj av Kronprinsessan4.4.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Måndagen den 15 april vankas stor mjölkfest på Kungliga slottet i Stockholm. I år får 23 mjölkbönder, varav nio från Arla, guldmedaljer för mjölk av högsta kvalitet. Kronprinsessan delar ut medaljerna vid ceremonin.
Oförändrat mjölkpris för Arlabönderna27.3.2024 13:00:36 CET | Pressmeddelande
Priset som bönderna får betalt för sin mjölk inom Arla är oförändrat i april, både för konventionell och ekologisk mjölk. Svenska Arlabönder får dock drygt tre öre extra på grund av en valutaeffekt.
Arla, Generation Pep och Rädda Barnen i nytt skolfrukostsamarbete26.3.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Arla, Generation Pep och Rädda Barnen inleder ett nytt samarbete om skolfrukost. Som en del i satsningen lanseras i dag ett digitalt verktyg för att hjälpa fler skolor att komma igång med frukostservering.
Nya pappersbägare sparar 32 ton plast om året21.3.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Arlas gräddfil, crème fraiche och ekologiska turkiska yoghurt får nya femdecilitersförpackningar gjorda av papper. Det innebär att mängden plast minskar med drygt 32 ton per år – vilket motsvarar vikten av ungefär 19 personbilar.*
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum