Arlamejeriet i Jönköping bidrar med 170 ton vispgrädde till midsommar
Jordgubbstårta med grädde har en given plats på många midsommarbord. Det märks tydligt på Arlas mejeri i Jönköping där medarbetarna nu jobbar stenhårt för att möta sydsvenskarnas ökande sug efter vispgrädde.

– Under midsommarveckan producerar vi drygt 170 ton vispgrädde, jämfört med runt 100 ton en vanlig vecka, säger mejerichefen Martin Drobena och fortsätter:
– Bor du i södra Sverige har du med stor sannolikhet smakat grädde från oss. Och mjölken kommer från Arlabönder i Småland.
Intresset märks även på Arla.se, där antalet sökningar på hur man vispar grädde ökar markant. När grädde ska vispas är det lätt hänt att den blir för rinnig för att klä in tårtan med, eller att den övergår till smör.
– För att underlätta förberedelserna inför midsommar vill vi därför bidra med några tips på hur man får till en fluffig grädde som fulländar jordgubbstårtan, säger Martin Drobena.
Tips: Så vispar du grädde
- Vispgrädde med hög fetthalt är lättare att vispa. Understiger fetthalten 30 procent är den för mager för att vara vispbar och stabil på egen hand. Laktosfri vispgrädde innehåller ofta en lägre fetthalt än vanlig vispgrädde och kan därför ta lite längre tid att vispa till perfekt fluffig konsistens.
- Vispgrädde som är för varm är svårvispad och blir lätt till smör. Kyl därför grädden till fyra-fem grader, gärna i tolv timmar innan du vispar den. Du kan med fördel även kyla bunken.
- Vispa långsamt med lätt lutad bunke för att tillåta luft att komma in. Det gör grädden fluffigare. När det är lätt att bilda toppar med vispen är grädden luftig och färdig.
- Utan visp kan du fylla upp en återförslutningsbar förpackning till hälften och därefter skaka den förslutna förpackningen tills grädden blir fluffig.
- Kanske det viktigaste tipset av alla: Kom ihåg att ta med en kylväska med kylklampar när du åker och handlar. Grädde som hålls kyld bevarar den goda smaken och är enklare att vispa.
- Känner du dig fortfarande osäker? Spana in följande instruktionsvideo: https://www.youtube.com/watch?v=ikvrSWSzluo
Sist men inte minst: Har du vispgrädde som gått ut? Mejeriprodukter som förvaras i ett kallt kylskåp håller ofta långt efter bäst före-datum. Avgör i stället om grädden är färsk genom att lukta, titta och smaka.
Nyckelord
Kontakter
Arla Sveriges presstjänst
Tel:070-884 42 90Bilder

Om
Arla – böndernas eget mejeri
Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 8 600 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Med visionen att skapa framtiden inom mejeri för att sprida hälsa och inspiration i världen, helt naturligt, är Arla i Sverige hem åt varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden. Arlas tolv mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.
Följ Arla
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arla
Intresset för billig mat ökar dramatiskt20.1.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Med ett tufft ekonomiskt år i backspegeln har de flesta svenskar varit tvungna att se över sin ekonomi och göra aktiva val för att hushålla med sina pengar. På receptsidan Arla.se har man sedan september 2022 sett en ökning på över 400 procent av sökningar efter billiga recept, jämfört med samma period föregående år. Den minskade matbudgeten kan också vara ett hot mot folkhälsan.
Semifinalisterna utvalda i tävlingen Arla Guldko 20239.1.2023 09:16:19 CET | Pressmeddelande
Nu har semifinalisterna utsetts i Arla Guldko 2023 i kategorierna Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola, Årets Frukostlyft samt Bästa Seniormatglädje. Syftet med tävlingen är att sätta ljus på vardagshjältar som lyckas skapa en verksamhet som genomsyras av matglädje. Nästa steg i tävlingen är jurygruppernas fortsatta arbete med att utse tre finalister i respektive kategori. Vinnarna koras slutligen vid den stora finalen den 8 maj 2023.
Mjölkpriset till Arlabönderna sänks vid årsskiftet29.12.2022 13:00:00 CET | Pressmeddelande
De senaste 15 månaderna har mjölkpriset till Arlabönderna höjts 12 gånger. Nu går priset ner för första gången sedan september 2021.
Kommentar: Så arbetar Arla för att samla in klimatdata och sänka utsläppen14.12.2022 08:07:34 CET | Nyheter
I dag rapporterar Sveriges Radio att Arla överdriver hur mycket våra klimatutsläpp på gårdarna har minskat sedan 2015. Vi beklagar att det inte funnits jämförbara data bakåt i tiden. Vi har de senaste åren utvecklat ambitiösa klimatberäkningar i hela kedjan. Det ger oss ett mycket bra verktyg framåt, men gör det tyvärr svårt att göra historiska jämförelser. Vi borde ha varit tydligare med det, men är stolta över allt det arbete som nu pågår för att både beräkna våra utsläpp och minska dem. Om vi hade inväntat perfekta uppgifter hade vi inte varit där vi är i dag med klimatarbetet.
Ny vd för Arla Sverige9.12.2022 12:00:00 CET | Pressmeddelande
Cecilia Kocken, nuvarande chef för Arlas globala Foodservice-verksamhet, blir ny vd för Arla Sverige från och med den 1 april 2023. Hon ersätter Kai Gyllström.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum