Arla

Arlas mjölkpulveranläggning i Vimmerby blir fossilfri

Dela

Genom energieffektivisering och värmeåtervinning har Arlas pulveranläggning i Vimmerby kunnat sänka energiförbrukningen rejält de senaste åren. Nu tar mejeriet nästa steg för att göra hela produktionen fossilfri genom ett samarbete med energileverantören Adven.

"Vi sänker kostnaderna samtidigt som vi blir fossilfria!"  säger Magnus Dahlblom (längst fram på bilden) mejerichef i Vimmerby.
"Vi sänker kostnaderna samtidigt som vi blir fossilfria!" säger Magnus Dahlblom (längst fram på bilden) mejerichef i Vimmerby.

Produktion av mjölkpulver drar stora mängder energi. Ett strategiskt arbete för att minska både klimatpåverkan och kostnader går hand i hand. På pulveranläggning i Vimmerby har Arla ingått ett nytt avtal där Adven, ett av Nordens ledande energiföretag, tar över energianläggningen som förser processerna med ånga och hetvatten.

Arla har tillsammans med Adven påbörjat ett arbete med att energieffektivisera anläggningen bland annat genom att återvinna spillvärme som tidigare gick förlorad. Energiproduktionen kommer också att bli helt fossilfri.

"Klimatarbete är hårt arbete och därför är jag glad att Adven kan hjälpa Arla att gå sista biten i mål på resan mot fossilfrihet och förbättrad effektivitet i sin energianvändning" säger Clara Tamm, affärsutvecklare och kundansvarig på Adven. 

Dessa åtaganden kommer gemensamt bidra till att minska koldioxidutsläppen med 3 000 ton per år och Arla kommer kunna öka sin produktion med 20 procent utan att bygga ut energiproduktionen. Arbetet beräknas vara klart under 2022.

"Vi sänker kostnaderna samtidigt som vi blir fossilfria på mjölkpulveranläggningen i Vimmerby. Det lönar sig att investera i klimatåtgärder" säger Magnus Dahlblom mejerichef i Vimmerby.

Nyckelord

Bilder

"Vi sänker kostnaderna samtidigt som vi blir fossilfria!"  säger Magnus Dahlblom (längst fram på bilden) mejerichef i Vimmerby.
"Vi sänker kostnaderna samtidigt som vi blir fossilfria!" säger Magnus Dahlblom (längst fram på bilden) mejerichef i Vimmerby.
Ladda ned bild

Om

Arla
Arla
Rättarvägen 3
169 68 SOLNA

08−789 50 00https://www.arla.se/

Arla – böndernas eget mejeri 

Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 8 600 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Med visionen att skapa framtiden inom mejeri för att sprida hälsa och inspiration i världen, helt naturligt, är Arla i Sverige hem åt varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden. Arlas tolv mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.

 

Följ Arla

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arla

Semifinalisterna utvalda i tävlingen Arla Guldko 20239.1.2023 09:16:19 CET | Pressmeddelande

Nu har semifinalisterna utsetts i Arla Guldko 2023 i kategorierna Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola, Årets Frukostlyft samt Bästa Seniormatglädje. Syftet med tävlingen är att sätta ljus på vardagshjältar som lyckas skapa en verksamhet som genomsyras av matglädje. Nästa steg i tävlingen är jurygruppernas fortsatta arbete med att utse tre finalister i respektive kategori. Vinnarna koras slutligen vid den stora finalen den 8 maj 2023.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum