Solna Stad

Årsredovisning för Solna stad 2017

Dela

Ny tunnelbanestation, 789 nya lägenheter, naturreservat vid Råstasjön och rekordmånga nya arbetstillfällen i kommunen. Samtidigt klarar kommunen de finansiella målen och har en ekonomi i balans – det visar årsredovisningen för Solna stad 2017, som beslutades på Kommunfullmäktige 9 april.

– Utbyggd kollektivtrafik, en ekonomi i balans och hållbar tillväxt med bevarade grönområden sida vid sida med nya kvarter för såväl företag som familjer – det sammanfattar året 2017 för Solna stad, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande, Solna stad.

Nya solnabor, nya bostäder

Solna växer, och tog 2017 några rejäla kliv på väg mot storstad. Befolkningen ökade med drygt två procent, eller cirka 1 700 personer. Nya solnabor behöver nya bostäder, och under 2017 färdigställdes 789 lägenheter samtidigt som samråd genomfördes för ytterligare 1 800 nya bostäder.

Beslut om ny tunnelbanestation

Under 2017 beslutades även om en helt ny tunnelbanestation på gula linjen vid Hagalund, i en historisk överenskommelse i Sverigeförhandlingen. 

Ishall och naturreservat

Flera ny- och ombyggnationsprojekt genomfördes under året – till exempel öppnade två nya skolor, i Järvastaden och Hagalund/Centrala Solna, och en ny ishall invigdes på Ulriksdals idrottsplats. Samtidigt beslutades om att inrätta ett nytt naturreservat runt Råstasjön, som blir Solnas tredje naturreservat.  

Rekordmånga nya arbetstillfällen

Enligt Svenskt Näringsliv årliga rankning har Solna bäst företagsklimat i Sverige – en utmärkelse staden vann för tionde året i rad 2017. Fler företag valde också under 2017 att etablera sig eller utöka sina verksamheter i kommunen. Antalet nya arbetsplatser ökade med nio procent, vilket motsvarar cirka 7 000 arbetstillfällen. Solnamodellen, som har bidragit till kommunens låga arbetslöshetssiffror, hjälpte fler till arbete och utbildning i staden, och var ett viktigt stöd även för de cirka 300 nyanlända som kom till Solna under året.

Klarar de finansiella målen

Samtidigt klarar Solna stad de finansiella målen för 2017 med ett preliminärt positivt resultat efter synnerliga skäl på 311 mkr. Detta tillsammans med en god uppfyllelse av kommunfullmäktiges beslutade mål och uppdrag tillsammans med stabila resultat från stadens bolag samt överskott i nämndernas verksamhet gör att Solna även 2017 uppfyller regelverket om god ekonomisk hushållning.

Dokument

Om

Solna Stad
Solna Stad
Stadshusgången 2
171 45 Solna

08-7461000http://www.solna.se

Solna är en framtidsstad i tillväxt, unikt belägen mellan Kungliga nationalstadsparkens lugn och storstadens puls. Här kan du läsa mer om Solna, om hur stadens styrs, om stadens organisation, historia och framtidsplaner. Här kan du även läsa hur dina skattepengar används och om andra frågor som är viktiga för Solna.

Följ Solna Stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Solna Stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum