Art ser guld när han tänker på VM i Kazan

Dela

Han gav sig ut i Europa på eget bevåg för att hitta rätt färg inför världsmästerkapen i Ryssland. 21-årige Art Arbsuwan från Sundsvall är den som representerar Sverige i Yrkes-VM 2019. "Har aldrig varit så taggad som nu", säger han.

Det är en av världens största tävlingar. På 260 000 kvadratmeter kommer 56 yrkeskategorier från hela världen tävla om vem som är bäst inom sitt yrke. 

21-årige Art Arbsuwan från Sundsvall utsågs till snabbast i Europa i samband med EM 2018. Nu väntar kampen om VM-guldet. 

- Det är otroligt nervöst, jag har inte kunnat tänka på någonting annat. Jag äter, sover och tänker måleri. Alla står bakom mig. Mamma, pappa, min flickvän. De är ett otroligt stöd, säger han. 

Letade färg - blev lack

Hundratals timmar träning ligger bakom honom. Under tävlingen tilldelas deltagarna särskilda färger som tillverkas i Ryssland och är mycket tunnare än den färg vi vanligtvis ser och vissa går inte att få tag i Sverige. För att på bästa sätt förbereda sig reste Art själv ut i Europa och letade efter rätt färg. Han trodde han funnit allt i Tyskland.

- Allt handlar om att veta hur färgen beter sig när man målar. Jag fick resa till sex olika platser i Tyskland. När jag kom hem och testade snickerilacken så märkte jag att det var fel lack jag fått med mig hem. Störigt. Jag och färghandlaren kan inte förstått varandra när vi kommunicerade men jag fick rätt snickerigrund och väggfärg med mig. Det har gett mig bästa förutsättningar och jag kan inte vara mer förberedd än nu, säger han. 

Nu ska allt avgöras under några intensiva dygn i Kazan i Ryssland. Med sex grenar: tapetsering, hastighet, snickerimålning, färgnynasering, bildöverföring och fri dekoration ska Art tävla och representera Sverige i världsmästerskapet 2019 inom yrkesmåleri i Kazan. Med sig har Art sin tränare Björn Nilsson. 

- Art är en av de mest målmedvetna personer jag sett. Det går inte att stoppa honom när han har låst på mål. Det ska bli en otrolig fröjd att få följa med på hans resa och jag ska göra vad jag kan för att vara ett så bra stöd för honom som möjligt för honom, säger Björn Nilsson. 

27 augusti utnämns vinnaren. Måleribranschens yrkesnämnd rapporterar i sina sociala kanaler under hela tävlingen. 

FAKTARUTA:

Med sex grenar: Hastighet, tapetsering, snickerimålning, färgnynasering, bildöverföring och fri dekoration ska Art tävla och representera Sverige i världsmästerskapet 2019 inom yrkesmåleri (painting and decorating) i Kazan. Yrkes-VM, WorldSkills Competition – är världsmästerskapen i yrkesskicklighet för ungdomar under 22 år, och Sverige representeras av yrkeslandslaget. Tävlingen går av stapeln den 22 augusti och pågår under följande fyra dagar. Tävlingen arrangeras av Worldskills. 

På hemsidan för Måleribranschens yrkesnämnd samt sociala medier kan du följa hela resan mot yrkes-VM i Kazan för Art Arbsuwan när han kämpar för guldmedaljen inom yrkesmåleri. 

https://malare.nu

https://www.instagram.com/malare.nu/?hl=sv

https://sv-se.facebook.com/malare.nu/

Nyckelord

Kontakter

Johanna Wiberg

Johanna@storstadmedieproduktion.se

Telefon: 070 362 03 32

Länkar

Om

Måleribranschens Yrkesnämnd
Skeppsbron 40
Stockholm

0770 93 90 00http://www.malare.nu/

Måleribranschens Yrkesnämnd (MYN)

är ett samarbete mellan Måleriförtagen i Sverige och Svenska Målareförbundet kring yrkesutbildning.

 

 

Följ Måleribranschens Yrkesnämnd

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Måleribranschens Yrkesnämnd

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum