Linköpings kommun

Artscape kommer till Linköping

Dela

Storskaliga väggmålningar och kreativa workshops – i höst kommer gatukonstorganisationen Artscape till Linköping för att förvandla tio husfasader till konstverk.

Mellan 28 september och 11 oktober kommer internationella och svenska konstnärer att samlas i fyra östgötska kommuner; Linköping, Mjölby, Motala och Åtvidaberg. De är här för projektet Artscape form och kommer att skapa gigantiska målningar, så kallade muralmålningar, på olika husfasader runt om i städerna.

– Det är oerhört glädjande att vi fått den här möjligheten att ha Artscape i Linköping. De visar alltid en spännande bredd på konstnärlighet i sina projekt som kommer förhöja upplevelsen av Linköping, säger Gustaf Appelberg (L), ordförande kultur- och fritidsnämnden.

Augmented reality

Det är för sjunde året i rad som Artscape arrangeras i Sverige men det är första gången det sker i Linköping. Nytt för i år är Artscape form med fokus på ny teknik. Det innebär att konstverken kommer vara integrerade med augmented reality – ett engelskt begrepp som på svenska betyder förstärkt verklighet. Tekniken kommer addera digitala element till de fysiska konstverken.

Lars-Ove Östensson, konsthallschef på Passagen i Linköping och projektledare, är stolt att tillsammans med övriga inblandade kommuner kunna erbjuda Artscape form till allmänheten.

– Extra roligt är det att framtidsstaden Linköping som förknippas med innovation och högteknologi får ett konstevenemang där gatukonst och den senaste teknologin möts. Det skapar något unikt och extra spännande, säger Lars-Ove Östensson, konsthallschef på Passagen i Linköping och projektledare.

Allmänheten kommer att via Artscapes app kunna interagera med muralmålningarna och uppleva en helt ny dimension av konsten.

– Det har experimenterats med augmented reality inom gatukonst tidigare, men aldrig så här storskaligt. Det blir ett stort och spännande nytt steg för den urbana konstformen, samtidigt som vi får bjuda på en helt unik upplevelse för besökarna, säger Daniel Wakeham och Tor Hedendahl, Artscapes grundare och konstnärliga ledare i ett pressmeddelande från Artscape.

Kreativa workshops

Internationella och svenska konstnärer kommer att delta och totalt tio muralmålningar kommer att göras i Linköping, åtta i centrala Linköping och en i Berga och en i Skäggetorp. Till två av dessa bjuds allmänheten in till kreativa workshops där vem som helst får vara med och skapa konst tillsammans med Artscape.

– Att Linköpings medborgare är med och deltar i det kreativa skapandet av sin omgivning ser vi som en självklarhet. När nu möjligheten att skapa blir mer tillgänglig hoppas vi också på att många ska inspireras av konsten och få ett än större intresse för kultur och dess värden, säger Gustaf Appelberg (L).

Vilka konstnärer som kommer att medverka och vilka byggnader som kommer att användas kommer att presenteras i ett senare skede.

Linköpings kommuns medverkan finansieras av Kultur- och fritidsförvaltningen, Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, Sankt Kors, Stångåstaden, Lejonfastigheter samt Event Group.

Kontakter

Lars-Ove Östensson
Konsthallschef och projektledare
E-post: lars-ove.ostensson@linkoping.se
Telefon:013-20 73 12, 072-574 97 43

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum