Vilja förlag

Åsa Storck tilldelas Sveriges första pris för lättläst litteratur

Dela

Studieförbundet Vuxenskolan instiftade i början på året Sveriges första litteraturpris för lättläst. Årets pris går till Åsa Storck för att ha skapat ett spännande vardagsdrama på liten yta i sin bok Kramar och brev.

Kramar och brev skriven av Åsa Storck för Vilja förlag.
Kramar och brev skriven av Åsa Storck för Vilja förlag.

Boken är den första delen i Åsa Storcks serie om Simon som längtar efter att få fortsätta att utvecklas på egna villkor. Fredrika Ottossons varma och tydliga illustrationer underlättar läsningen, och serien väcker frågor om det livslånga lärandet, som inte är lika självklart tillgängligt för alla.

Motiveringen lyder som följande:

Kramar och brev händer här och nu. Det finns en stor igenkänning i en situation som kan vara av avgörande betydelse i livet. Vi känner med Simon, hans problem och relationer. Det är skickligt att kunna berätta så mycket i en så kort text. Att göra det med det enklaste språket är kärnan i lättläst och att nå läsarna där de befinner sig. Kramar och brev är en finurlig och överraskande historia fast den hör till vardagen. Det finns en smart krok som driver berättelsen genom hela boken. Vad betyder det egentligen när man skriver ”kram”?” 

– Det är en historisk händelse när det första Studieförbundet Vuxenskolans lättläst-pris nu delas ut. Att få vara en liten del i detta är något jag känner stor ödmjukhet inför men också ett ansvar, säger Per Lodenius, ordförande för prisjuryn. 

– Jag är så glad, stolt och tacksam över detta! Det känns helt fantastiskt och lite overkligt, säger Åsa Storck.

Åsa Storck är bibliotekarie och författare till ett sextiotal titlar, med tonvikt på lättlästa barn- och ungdomsböcker. Återkommande för Åsas böcker är berättelser av utanförskap och om modet att våga fast man är riktigt rädd. Hennes förmåga att med ett enkelt språk ladda vardagliga situationer med innehåll och spänning lockar till läsning.

– Priset är en bekräftelse på att lättläst litteratur är viktig, inte bara som brukslitteratur utan att den har ett alldeles eget konstnärligt och litterärt värde. Bra lättläst litteratur kan vara som lyrik: varje ord är viktigt och värdefullt. Och så är jag ju förstås alldeles extra glad över att just jag fick priset, av alla författare som skriver lättläst i Sverige, säger Åsa Storck.

Per Lodenius, ordförande för prisjuryn, instämmer med priset vill de lyfta fram den bredd och kvalitet som finns inom svensk lättläst litteratur. Det visar inte minst av den stora variationen bland de nominerade böckerna juryn hade att ta ställning till.

– Juryn har haft ett gediget jobb med 6 nominerade böcker med helt olika uttryck, text och innehåll. Juryn lyckade ändå komma fram till ett enhälligt beslut. Vinnaren av det första lättlästa priset är en överraskande och finurlig historia där författaren på ett skickligt sätt lyckas förmedla så mycket i en lättläst text, avslutar Per Lodenius.  

Nyckelord

Kontakter

Åsa Storck, vinnare och författare,
asa.storck@hotmail.com, Tel 070-57 33 997

Bilder

Kramar och brev skriven av Åsa Storck för Vilja förlag.
Kramar och brev skriven av Åsa Storck för Vilja förlag.
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vilja förlag
Vilja förlag
Åkergränden 1
226 60 Lund

046-31 22 00https://www.viljaforlag.se/

Vilja förlag ger sedan 2012 ut lättläst litteratur för vuxna. Vi vill bidra till läsförståelse och språkutveckling för alla. Vilja förlag samarbetar med specialpedagoger, litteraturpedagoger, logopeder, skolbibliotekarier, lärare, språkforskare och många fler. Sedan 2020 är vi en del av Studentlitteratur – Sveriges största läromedelsförlag.

Följ Vilja förlag

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vilja förlag

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum