Svenska institutet

ASAP Rocky dominerade samtalet om Sverige med 1,5 miljoner inlägg under juli–september

Dela

Svenska institutet publicerar idag den tredje kvartalsrapporten om Sverigebilden för 2019 som görs på uppdrag av regeringen. Rapporten visar att Sverigebilden under månaderna juli, augusti och september i stort präglats av uppmärksamheten av åtalet mot ASAP Rocky och av Greta Thunbergs tal i FN:s generalförsamling.

– Den internationella uppmärksamheten kring fallet ASAP Rocky och Greta Thunberg visar att det digitala samtalet om Sverige är störst i USA, även om Greta skapar engagemang världen över. Vi ser att Sverige ännu en gång används i den amerikanska debatten för att främja inrikespolitiska syften. Rapporten bekräftar också att det existerar flera berättelser om Sverige samtidigt, positiva och mer negativa, säger Madeleine Sjöstedt, generaldirektör Svenska institutet.

ASAP Rocky och Sverigebilden
Uppmärksamheten och samtalet om Sverige och ASAP Rocky nådde sin högsta nivå den 20 juli med 290 000 omnämnanden på digitala plattformar efter att USA:s president Donald Trump i en tweet skrivit att han ska tala med Sveriges statsminister om fallet. Sverige nämns normalt cirka 50 000 gånger per dag på digitala plattformar. Totalt nådde samtalet om Sverige och ASAP Rocky cirka 1,5 miljoner omnämnanden under hela perioden juli–september 2019. Efter att ASAP Rocky släppts ur häktet minskar inläggen om Sverige och ASAP Rocky direkt mycket kraftigt. 70% procent av inläggen i samtalet om ASAP Rocky och Sverige skedde i USA med störst intresse i delstaten Kalifornien följt av Texas.

Greta Thunberg och Sverigebilden
Inläggen om den svenska klimataktivisten Greta Thunberg når en tydlig topp med 2,3 miljoner inlägg den 24 september (dagen efter talet i FN:s generalförsamling och dagen då amerikanske presidenten Donald Trump kommenterar hennes tal). Den 24 september nämns Sverige och Greta Thunberg tillsammans 91 000 gånger och Sverige på engelska 181 000 gånger. De flesta större nyhetsmedier i USA refererar också till Greta Thunberg som den svenska klimataktivisten i de mest delade nyhetsartiklarna.

En skillnad mellan ASAP Rocky och Greta Tunberg och Sverigebilden är att samtalet om ASAP Rocky och Sverige är störst i USA och engelskspråkiga medier medan Greta Thunberg uppmärksammas i medier på flera språk.

Läs hela kvartalsrapport 3 om Sverigebilden juli – september 2019.

För mer information eller vid förfrågningar kontakta Svenska institutets presstjänst.

Nyckelord

Kontakter

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Virkesvägen 2
120 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/

Svenska institutet är en statlig myndighet som verkar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Genom strategisk kommunikation och utbyte inom kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv främjar vi samarbete och långsiktiga relationer med andra länder. www.si.se

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum