Järfälla Kommun

Aspnässkolan på rätt spår enligt Skolinspektionen

Dela

Nu är Skolinspektionens uppföljning av Aspnässkolan klar. Myndigheten pekar på att skolan har vidtagit flera omfattande åtgärder för att förbättra situationen. – Det här är fantastiskt roligt och visar att vårt målmedvetna arbete har gett resultat, säger Anitha Sidefors, rektor på Aspnässkolan.

Aspnässkolan har åtgärdat sex av de sju punkter som Skolinspektionen sedan tidigare ansett som brister på skolan. Åtgärderna har bidragit till en ökad trygghet sett till skolan som helhet och till en betydligt lugnare klassrumsmiljö.
– Jag tillträdde tjänsten som rektor under 1 april 2018 och har sedan dess säkerställt att mina medarbetare har fått ökad kunskap om konflikthantering. Vi har också säkerställt att vuxna finns bland barnen under rasterna och i omklädningsrum och har uppfört tydliga ordningsregler, säger Anitha Sidefors.

Tydligare struktur
Utöver detta har lärarna arbetat med tydligare lektionsstrukturer och fått fortbildning i pedagogiskt ledarskap och vikten av goda relationer i syfte att skapa en mer tillgänglig lärmiljö. Skolan har också fått ökat stöd av huvudman efter det att Annika Ramsell tillträdde som barn- och ungdomsdirektör i början av året. 

– Det här har sammantaget gett effekt. Det är ett bättre klimat på lektioner och raster. Lärare, elever och trygghetsgruppens representanter vittnar alla om en lungnare och tryggare skolmiljö sedan hösten 2018, säger Anitha Sidefors.

Förbättring av särskilt stöd
Det finns idag tydliga rutiner kring arbetet med att fatta beslut om åtgärdsprogram vad gäller elever som är i behov av särskilt stöd. Aspnässkolan fick också tidigare kritik för att inte bedriva ett målinriktat arbete för att motverka kränkande behandling av elever i tillräckligt hög grad. Dessa brister är nu avhjälpta, skriver Skolinspektionen i sitt beslut.
– Vi har bland annat tillsatt en trygghetsgrupp och all personal, även nyanställda och vikarier, informeras nu om rutinerna för att anmäla, utreda och följa upp kränkande behandling.

Fokus framåt
Skolinspektionen ser dock fortfarande vissa problem. Här har Aspnässkolan redan satt in extra åtgärder och jobbar nu för att nå önskvärd nivå vad gäller trygghet och studiero.
– Vi är en bra bit på väg och kommer nu att fortsätta arbetet framåt för att bli en av de bästa skolorna i Järfälla. Skolinspektionens beslut ger oss alla i personalen ny energi att arbeta vidare, för nu vet vi att vi kan göra skillnad, säger Anitha Sidefors. 

Studiero för resultat 
– Jag är oerhört stolt över skolans personal och förvaltningen som under flera månader arbetat stenhårt för att åtgärda de punkter som återstod. För mig är det viktigt att vi i Järfälla fortsätter att prioritera studiero och trygghet i skolan, för då kommer på sikt även resultaten att förbättras, säger Nikoletta Josza (L), kommunalråd och ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Kontakter

Anitha Sidefors, rektor Aspnässkolan
Mail: anitha.sidefors@jarfalla.se
Telefon. 08-580 29 401
Mobil: 070-002 31 67

Annika Ramsell
Barn- och ungdomsdirektör
Telefon: 08-58028380

Nikoletta Jozsa (L)Kommunalråd

Nikoletta Jozsa är kommunalråd och ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Järfälla. Presskontakt: Anders Bengtsson anders.bengtsson@jarfalla.se, 08-580 286 48 (kansli)

08-580 286 48Nikoletta.jozsa@jarfalla.se

Bilder

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

Järfälla i nordvästra Stockholm är en av de snabbast växande kommunerna i Sverige. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Järfälla växer, och samtidigt som det byggs nya attraktiva bostäder planerar vi för tusentals nya jobb i attraktiva kontorslägen, högre utbildning och fler besökare.

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

Succé för TAO istället för PRAO på Källtorpsskolan19.5.2020 08:09:31 CESTPressmeddelande

Den rådande Corona-situationen omöjliggjorde PRAO. Istället utvecklades TAO, ett helt nytt sätt att jobba med arbetslivsorientering. Eleverna på Källtorpskolan har fått följa med in på arbetsplatser via Skype varvat med övningar och frågor om arbetslivet. – Det blev en succé, säger Helena Sundqvist, samordnare för studie- och yrkesvägledning i Järfälla. Nu blir TAO kvar även efter pandemin.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum