Universeum

Astronauten Jessica Meir gästar rymddag på Universeum

Dela

Svenskamerikanska astronauten Jessica Meir besöker Sverige i juni. Första stoppet blir Göteborg och Universeums rymddag den 19 juni. Bland över 30 programpunkter gör Jessica Meir två framträdanden, där både publik och media får möjlighet att ställa frågor.

Foto: NASA
Foto: NASA

Jessica Meir var första svenskan i rymden och är en av 18 utvalda astronauter till det amerikanska månprogrammet Artemis, vars mål är att sätta nästa människa och den första kvinnan på månen. Söndagen den 19 juni besöker hon Universeum under vetenskapscentrets rymddag. Där ska hon berätta och svara på frågor om livet och arbetet som astronaut och drömmen om att åka till månen.

Rymddagen på Universeum blir en arena för möten mellan allmänhet, akademi och näringsliv. På programmet finns över 30 rymdaktiviteter för barn till vuxna under hela dagen:

  • "Drömmen om rymden", öppen föreläsning med Jessica Meir kl. 13.45.
  • Panelsamtal kl. 14.45 med Jessica Meir (NASA), Maria Nyström (Chalmers), Sammie Chimusoro (ESA Bic), Theresia Hestad (Saab) och Moa Skan (Stockholms universitet).
  • Pop up-samtal med rymdforskare om allt från mörk materia och döende stjärnor till liv på Mars och raketbyggen hemma i köket.
  • Rymdraketen Ariane 6 med VR – med VR-glasögon på åker man hiss upp mot raketens topp med stopp på alla våningar!
  • Rymdmusik med Göteborgs symfoniker som spelar i foajén kl. 11.30 och 13.00.
  • Sagostund med boken ”Halvan – här kommer rymdskeppet!”

Dagens alla aktiviteter finns i programmet på Universeums hemsida. Rymddagen arrangeras av Universeum tillsammans med Rymdstyrelsen, Saab, GKN Aerospace, Chalmers, Göteborgs universitet och Cobham Gaisler.

Media hälsas välkomna till rymddagen. I slutet av Jessica Meirs båda framträdanden finns utrymme för frågor direkt till Jessica Meir. Vänligen anmäl deltagande till charlotte.mansfield@universeum.se.

Om Jessica Meir

Jessica Meir, som både har amerikanskt och svenskt medborgarskap, blev historisk när hon som första svenska kvinnan skickades ut på uppdrag i rymden den 25 september 2019. Ombord på den internationella rymdstationen tillbringade hon 205 dagar och avverkade 3280 varv runt jorden. Under rymdfärden genomförde Jessica Meir och övriga besättningen hundratals experiment inom bland annat biologi och geovetenskap.

Nu är Jessica Meir en av 18 utvalda astronauter till det amerikanska månprogrammet Artemis, vars mål är att sätta nästa människa och den första kvinnan på månen. Ännu är det inte bestämt vilka av de 18 astronauterna som får åka till månen, eller ens när det blir av, men alla i gruppen kommer att få viktiga roller inom programmet.

Jessica Meir har även en gedigen utbildning med en doktorsexamen i marinbiologi, en masterexamen i rymdstudier och en kandidatexamen i biologi.

Kontakter

Bilder

Foto: NASA
Foto: NASA
Ladda ned bild

Länkar

Om

Universeum
Universeum
Södra vägen 50
400 20 Göteborg

031–335 64 00http://www.universeum.se

Universeum är Sveriges nationella vetenskapscenter och en kraftfull arena för utbildning och folkbildning inom naturvetenskap, teknik och hållbar utveckling. Vårt stora hus mitt i Göteborg rymmer vetenskap och upplevelser om hela världen – från stora världshav och Amazonas regnskog till kemilabb, teknikverkstad och den oändliga rymden.

Vi ger barn och vuxna kunskap och kraft att göra jorden till en bättre och mer hållbar plats att leva på. På samhällsnivå bidrar vi till stärkt kompetensförsörjning, ökad innovationskraft och handlingskompetens för Agenda 2030.

Följ Universeum

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universeum

Pressinbjudan: Universeum satsar på matematik – förhandsvisning av Mathrix 31 januari27.1.2023 09:07:29 CET | Pressinbjudan

Tisdag den 31 januari förhandsvisas Universeums nya upplevelse Mathrix, en del av vetenskapscentrets och Erling-Perssons Stiftelses stora satsning på matematik. Medverkar gör bland andra Carina Halvord, VD på Universeum, Håkan Sigurdsson, vetenskaplig ledare på Universeum, Samuel Bengmark, bitr. professor på Matematiska vetenskaper vid Chalmers och Göteborgs universitet samt ordförande i Nationalkommittén för matematik vid KVA och Ylva Linderson, forskningssekreterare hos Erling-Perssons Stiftelse.

Professorföreläsning på Universeum – outforskat område i fokus15.6.2022 09:48:39 CEST | Pressmeddelande

Universeum och Göteborgs universitet gör sedan april 2021 en gemensam satsning på lärande via datavisualisering och genom en professur i pedagogik. Med tillämpad forskning på Universeum ska professor Lena Pareto utforska hur den allra senaste digitala tekniken kan nyttjas för att stimulera lärande. Imorgon den 16 juni berättar Lena Pareto vad hon arbetat med under sitt första år och vad som står i fokus framåt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum