Astronauten Jessica Meir kommer till Sverige

NASA-astronauten och marinbiologen Jessica Meir anländer till Sverige i juni för att under fem dagar resa runt i Sverige och föreläsa, träffa allmänheten, forskare och studenter. Hon ska även besöka stadsmässan H22 City Expo i Helsingborg.
- Det är en stor ära att få ta emot Jessica Meir i Sverige. Som första svenska kvinnan i rymden har hon gjort en viktig insats inom rymdforskningen och vetenskapen. Att hon har blivit uttagen till Artemisprogrammet, med sikte på månen, gör besöket extra intressant med tanke på hennes framtid som astronaut, säger Anna Rathsman, generaldirektör för Rymdstyrelsen.
Jessica Meir, som både har amerikanskt och svenskt medborgarskap, blev historisk när hon som första svenska kvinnan skickades ut på uppdrag i rymden den 25 september 2019. Ombord på den internationella rymdstationen tillbringade hon 205 dagar och avverkade 3280 varv runt jorden, vilket motsvarar en resa på 139 851 994 kilometer. Under rymdfärden genomförde Jessica Meir och övriga besättningen hundratals experiment inom bland annat biologi och geovetenskap. Ett av dessa studerade hur hjärtvävnad beter sig i rymden jämfört med på jorden.
Del av nya månprogrammet
Nu har Jessica Meir återigen möjlighet att bli historisk. Hon är en av 18 utvalda astronauter till det amerikanska månprogrammet Artemis, vars mål är att sätta nästa människa och den första kvinnan på månen. Senast någon astronaut var på månen var under Apolloprogrammet år 1972.
Ännu är det inte bestämt vilka av de 18 astronauterna som får åka till månen, eller ens när det blir av, men alla i gruppen kommer att få viktiga roller inom programmet. I juni, ungefär samtidigt som Jessica Meir besöker Sverige, planerar NASA att återigen inleda förberedelserna för att sända upp den första obemannade farkosten inom Artemisprogrammet. Den så kallade Artemis 1.
Att Jessica Meir är en av kandidaterna är inte förvånande. Hon har stor erfarenhet av att vistas och genomföra experiment i rymden. Hon har även en gedigen utbildning med en doktorsexamen i marinbiologi, en masterexamen i rymdstudier och en kandidatexamen i biologi.
Program för besöket
- Göteborg, 19 juni
- Stockholm, 20 juni
- Helsingborg: 21 juni
- Umeå, 22 juni
- Västerås, 23 juni
Kontakta oss för mer information
Kontakter
Johan MarcopoulosKommunikationsansvarigRymdstyrelsen
Pressanvarig
Bilder






Om
Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet
Rymdstyrelsen är myndigheten som stödjer rymdforskning och utveckling i Sverige. Vi företräder Sverige i internationella rymdorganisationer och arbetar för att sprida kunskap om och skapa intresse för rymden. Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet.
Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se
Följ Rymdstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen
Träffa Sveriges nya astronaut18.1.2023 10:42:05 CET | Pressmeddelande
Sverige har fått en ny framtida rymdfarare. Marcus Wandt från Linköping antogs som astronaut inom den europeiska rymdorganisationen ESA i slutet av förra året. Nu har du möjlighet att träffa honom och höra han berätta sin historia. Kom till ABF-huset i Stockholm den 25 januari klockan 17:00.
Svensk bland Europas nya astronauter23.11.2022 17:43:44 CET | Nyheter
Den europeiska rymdorganisationen ESA har valt ut 17 nya astronautkandidater bland mer än 22 500 sökande från alla 22 medlemsstater. Sverige finns representerad i reservtruppen med Marcus Wandt från Linköping.
Första bilderna från den svenska forskningssatelliten Mats10.11.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Den 4 november sände den svensktillverkade forskningssatelliten Mats upp i rymden. Allt gick bra och nu har Mats levererat sina första bilder av atmosfären. Genom att studera jordens övre atmosfär kommer Mats att bidra till unik grundforskning om dynamiken i mesosfären och hur energi flyttas. Resultatet blir viktiga pusselbitar för att förstå det globala klimatsystemet och klimatförändringarna.
Nytt datum för uppsändningen av den svenska satelliten Mats28.10.2022 14:31:04 CEST | Pressmeddelande
På grund av väderförhållanden flyttas uppsändningsdatum för den svenska satelliten Mats till fredag den 4 november. Genom att studera de övre delarna av jordens atmosfär kommer Mats att bidra till unik grundforskning om dynamiken i mesosfären och hur energi flyttas. Resultatet blir viktiga pusselbitar för att förstå det globala klimatsystemet och för att förbättra prognoser för klimatförändringar.
Svenska satelliten Mats ska undersöka vågor i atmosfären och deras inverkan på klimatet27.10.2022 13:24:12 CEST | Pressmeddelande
Den 1 november sänds den svensktillverkade forskningssatelliten Mats upp i rymden. Genom att studera jordens övre atmosfär kommer Mats att bidra till unik grundforskning om dynamiken i mesosfären och hur energi flyttas. Resultatet blir viktiga pusselbitar för att förstå det globala klimatsystemet och klimatförändringarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum