Rymdstyrelsen

Astronauten Jessica Meir snart på plats i Stockholm

Dela

Jessica Meir, den första svenska kvinnan i rymden, har valt Stockholm som en av fem städer som hon besöker under sin Sverigeturné. Den 20 juni håller hon en föreläsning för allmänheten om livet och forskningen ombord på rymdstationen ISS – och drömmen om att bli första kvinnan på månen.

Jessica Meir ombord på den internationella rymdstationen ISS. Foto: NASA
Jessica Meir ombord på den internationella rymdstationen ISS. Foto: NASA

NASA-astronauten och marinbiologen Jessica Meir ska resa runt i Sverige under fem dagar i juni för att föreläsa och träffa allmänhet, forskare och studenter. Den 20 juni kommer hon till Stockholm bland annat för att hålla en föreläsning för allmänheten på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH.

- Det är fantastiskt att få välkomna Jessica Meir till Stockholm. Som första svenska kvinnan i rymden har hon spännande berättelser, om livet och forskningen i rymden samt drömmen om att bli första kvinnan på månen, att dela med sig av till stockholmarna, säger Johan Marcopoulos, kommunikationsansvarig på Rymdstyrelsen.

Jessica Meir är aktuell i och med uttagningen till månprogrammet Artemis, som drar i gång på allvar i sommar. Målet är att landa astronauter nära månens sydpol under 2020-talet.

Under sitt besök kommer Jessica Meir även tala för politiker och näringslivsrepresentanter under ett möte i centrala Stockholm. Här kommer även bland andra Anna Rathsman, generaldirektör för Rymdstyrelsen, och rymdminister Anna Ekström föreläsa om utvecklingen inom rymdområdet i Sverige och Europa.

Västeråsbördiga Jessica Meir, vars mamma kommer från Västerås, har både amerikanskt och svenskt medborgarskap. Hon blev historisk när hon som första svenska kvinnan skickades ut på uppdrag i rymden 25 september 2019. Där tillbringade hon 205 dagar och avverkade 3280 varv runt jorden, vilket motsvarar en resa på cirka 139 851 994 kilometer. Hon utförde viktig forskning under sin rymdfärd, bland om hur hjärtvävnad beter sig i mikrogravitation jämfört med på jorden.

Nu har Jessica Meir återigen möjlighet att bli historisk. Hon är en av 18 utvalda personer till det amerikanska månprogrammet Artemis och kan därmed bli första kvinnan i världen på månen. Att Jessica Meir är en av kandidaterna är inte förvånande. Hon har stor erfarenhet av att vistas och genomföra experiment i rymden. Hon har även en gedigen utbildning och är doktor i marinbiologi samt har en master i rymdstudier och kandidat i biologi.

Journalister är välkomna på Jessica Meirs föreläsning på KTH. För anmälan:

https://www.kth.se/sci/centra/rymdcenter 

Fakta - Jessica Meirs föreläsning i Stockholm

20 juni, 14.30 - 16.00. Öppen föreläsning av Jessica Meir på Kungliga Tekniska Högskolan,

Relaterat material på Rymdstyrelsens webbplats https://www.rymdstyrelsen.se/upptack-rymden/rymdfakta/manniskan-och-rymden/jessica-meir/
NASA: https://www.nasa.gov/astronauts/biographies/jessica-u-meir/biography

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Jessica Meir ombord på den internationella rymdstationen ISS. Foto: NASA
Jessica Meir ombord på den internationella rymdstationen ISS. Foto: NASA
Ladda ned bild

Om

Rymdstyrelsen
Rymdstyrelsen
Box 4006
171 04 Solna

08-40 90 77 00https://www.rymdstyrelsen.se/

Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet

Rymdstyrelsen är myndigheten som stödjer rymdforskning och utveckling i Sverige. Vi företräder Sverige i internationella rymdorganisationer och arbetar för att sprida kunskap om och skapa intresse för rymden. Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet.

Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se

Följ Rymdstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen

Första bilderna från den svenska forskningssatelliten Mats10.11.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 4 november sände den svensktillverkade forskningssatelliten Mats upp i rymden. Allt gick bra och nu har Mats levererat sina första bilder av atmosfären. Genom att studera jordens övre atmosfär kommer Mats att bidra till unik grundforskning om dynamiken i mesosfären och hur energi flyttas. Resultatet blir viktiga pusselbitar för att förstå det globala klimatsystemet och klimatförändringarna.

Nytt datum för uppsändningen av den svenska satelliten Mats28.10.2022 14:31:04 CEST | Pressmeddelande

På grund av väderförhållanden flyttas uppsändningsdatum för den svenska satelliten Mats till fredag den 4 november. Genom att studera de övre delarna av jordens atmosfär kommer Mats att bidra till unik grundforskning om dynamiken i mesosfären och hur energi flyttas. Resultatet blir viktiga pusselbitar för att förstå det globala klimatsystemet och för att förbättra prognoser för klimatförändringar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum