Rymdstyrelsen

Astronauter tipsar om livet i isolering

Dela

Många sitter nu hemma större del av dygnet än de själva skulle vilja till följd av det rådande coronautbrottet. Kan vi kanske lära något av astronauter om hur vi ska bete oss för att klara oss till andra sidan av olika grader av karantän? Även om vi inte har lika extrema miljöer utanför fönstret, trots att vinden kan vara lite kylig så här i slutet av mars.

Chris Hadfield spelade mycket gitarr i sin isolering på den internationella rymdstationen ISS. Foto: Nasa
Chris Hadfield spelade mycket gitarr i sin isolering på den internationella rymdstationen ISS. Foto: Nasa

I år har den internationella rymdstationen varit konstant bemannad under 20 års tid. Det betyder att mycket forskning har gjorts på hur människor klarar tiden i rymden och då handlar det inte bara om strålning och viktlöshet utan också om hur vi klarar långa perioder i isolering i trånga utrymmen. Den som hittills varit längst ihållande tid på en rymdstation är den ryske kosmonauten Valerj Poljakov som tillbringade 438 dagar i följd på den ryska rymdstationen Mir. På den internationella rymdstationen ISS har den amerikanska astronauten rekordet med sina 340 dagar.

Psykologiska effekter av isolering studerades i ett av de mest ambitiösa Mars-experimenten som hittills genomförts, Mars500. Syfte var att se hur personer skulle hantera en lång resa till Mars och det utfördes i Moskva år 2007 till 2011 i samarbete mellan Ryssland, Kina och den europeiska rymdorganisationen ESA. I 520 dagar isolerades sex män med militär eller ingenjörsbakgrund från olika länder i en modul som skulle efterlikna en farkost på väg till Mars. Det forskarna kunde se i slutet av studien var att ett par deltagare visade milda tecken på depression, sömnproblem på grund av rubbade sömncykler och fysisk utmattning. Läs mer om forskning på ämnet här.

Astronauter går igenom långa perioder av isolering både under sin träning och i sin tid i rymden. Ofta med en oerhört extrem miljö utanför fönstret. Astronauter tränas bland annat i djupa grottor och under vatten och väl ute i rymden står bara en förhållandevis tunn vägg i vägen för rymdens kalla mörka vacuum. Vi på jordens yta som jobbar hemifrån eller befinner oss i hemkarantän av andra skäl har det betydligt trevligare utanför fönstret men likväl kan det kännas jobbigt att bryta invanda mönster och att inte få träffa våra nära och kära.

Så vilka tips ger några av NASA:s mest renommerade astronauter om hur vi ska klara oss genom coronapandemin? Följ rutiner, passa på att lära dig något nytt och lyssna på experter är några återkommande tips, läs alla tips på Rymdstyrelsen.se och hör astronauterna Scott Kelly, Chris Hadfield och Peggy Whitson själva berätta.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Chris Hadfield spelade mycket gitarr i sin isolering på den internationella rymdstationen ISS. Foto: Nasa
Chris Hadfield spelade mycket gitarr i sin isolering på den internationella rymdstationen ISS. Foto: Nasa
Ladda ned bild

Länkar

Om

Rymdstyrelsen
Rymdstyrelsen
Box 4006
171 04 Solna

08-40 90 77 00https://www.rymdstyrelsen.se/

Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet

Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet med ansvar för statligt finansierad nationell och internationell rymdverksamhet i Sverige vad gäller forskning och utveckling. Rymdstyrelsen är kontaktorgan för internationellt rymdsamarbete.

Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se

Följ Rymdstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum