Astronautrekrytering och fler vägar ut i rymden
Samtidigt som den europeiska rymdorganisationen ESA inleder rekrytering av nya astronauter, är en helt ny rymdrelaterad arbetsmarknad på frammarsch. Ny teknik, nya samhällsbehov och nya aktörer bidrar till att andra rymdrelaterade jobb än astronautyrket blir mer och mer eftertraktade.

Möjligheten att bli en europeisk astronaut är sällsynt och det är mycket hård konkurrens. ESA (European Space Agency) rekryterade senast astronauter 2008. Genom Sveriges medlemskap i ESA har svenska medborgare nu möjlighet att vara med i uttagningen som drar igång den 31 mars.
Ansökningsperioden pågår fram till 28 maj och på ESA:s webbsida för astronutrekrytering kan man läsa allt man behöver veta för att ansöka. Denna webbplats är navet för allt innehåll från ESA:s astronautrekrytering och kommer att uppdateras under hela kampanjen.
Rymdverksamhet blir i allt högre grad en integrerade del av modern infrastruktur och nyttan av data från satelliter används av fler sektorer än tidigare. Kombinationen satellitdata ihop med AI ger nya möjligheter för samhällsplanering inom miljö- och klimatområdet eller förbättrade inom skogs- och jordbruk. Samtidigt växer behovet av mer avancerade system i rymden såsom avancerade datorsystem, mikrovågselektronik och antenner till satelliter.
- För ett fortsatt robust samhälle behöver vi en stark rymdverksamhet som består av forskning, industri och kompetenta användare av rymddata. Idag finns rymden överallt i vårt samhälle och i våra tekniska system. Vi behöver helt enkelt fler som arbetar inom rymdområdet, säger Anna Rathsman, Rymdstyrelsens generaldirektör.
Hundratals lediga tjänster
Drygt 1000 personer arbetar inom direkt rymdindustri i Sverige idag och just nu finns hundratals lediga rymdtjänster i hela Europa. På Rymdstyrelsens tjänst Rymdjobb publiceras lediga jobb inom rymdbranschen en gång per vecka. Exempel på yrken inom rymdområdet är planetolog, rymdfysiker, civilingenjör inom farkostteknik, astronom, astrobiolog, rymddesigner, astronomilärare och rymdingenjör.
- Astronautyrket är toppen av ett stort isberg. Rymdbranschen är enormt stor med många olika discipliner. Det är fantastiska yrken som spänner mellan rymdingenjörernas hårdvara, raketer och satelliter, till satellitanvändarna som tillämpar rymddata inom bland annat lantmäteri, energifrågor, miljö- och klimatarbete, stadsplanering eller jordbruk, säger Olle Norberg, vicerektor med särskilt ansvar för rymd på Luleå tekniska universitet.
Olika utbildningsvägar till rymdrelaterade yrken
Ett naturvetenskapligt kandidatprogram kan leda till olika rymdjobb – det finns inriktningar inom exempelvis astronomi, geovetenskap och meteorologi. En naturvetenskaplig astronomiutbildning kan leda till en forskarkarriär eller en fördjupning inom den rena fysiken. En teknisk civilingenjörsutbildning fokuserar på problemlösning och rymdteknik, vilket ger en god förberedelse för en framtid inom rymdindustrin. I Kiruna finns en gymnasieskola med två rymdprogram, Rymdvetenskapsprogrammet och Rymdteknikprogrammet.
Vårens astronautrekryteringen är den första på drygt 10 år
Sedan 1970-talet har ESA bara genomfört tre rekryteringskampanjer för nya astronauter. Tidigare har rekryteringar genomförts 1978, 1992 och 2008. Kraven är mycket höga: 2008 kvalificerades 8 413 sökanden till uttagningsprocessen. Av dessa handplockades sex stycken som antogs till astronaututbildningen.
Presskit
ESA har satt samman ett presskit med infografik, bilder, videor och länkar. Du hittar det här: ESA Media Kit: Astronaut Selection
Nyckelord
Kontakter
Johan MarcopoulosKommunikationsansvarigRymdstyrelsen
Pressanvarig
Bilder

Om
Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet
Rymdstyrelsen är myndigheten som stödjer rymdforskning och utveckling i Sverige. Vi företräder Sverige i internationella rymdorganisationer och arbetar för att sprida kunskap om och skapa intresse för rymden. Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet.
Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se
Följ Rymdstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen
Magnetisk apokalyps24.2.2021 14:35:51 CET | Nyheter
Jorden drabbades av enorma klimatförändringar på kort tid för 42 000 år sedan, vilket bland annat ledde till att Australiens megafauna dog ut och kanske även neandertalarna. Ny forskning kan fastställa att förändringarna sammanföll med att jordens magnetfält vändes upp och ned, vilket lämnade jorden utan försvar mot den livsfarliga kosmiska strålningen.
Odin firar 20 år i rymden20.2.2021 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag har Odin levererat rymddata till forskare över hela världen i 20 år. Odin har genomfört mätningar i omloppsbana betydligt längre än planerat, när den sändes upp 2001 var planen att den skulle kunna utföra mätningar under två år.
Vetenskapliga instrument ombord på Perseverance19.2.2021 11:54:29 CET | Nyheter
Igår, den 18 februari, landade NASA:s rover Perseverance på Mars. Nu väntar åratal av hårt arbete, för rovern men också för de över 400 forskarna på jorden som väntar på data. Här tittar vi lite närmre på de vetenskapliga instrument som finns ombord.
Svensk atmosfärsforskningssatellit firar 20 år i rymden15.2.2021 12:20:46 CET | Pressmeddelande
På lördag 20 februari har Odin levererat rymddata till forskare över hela världen i 20 år. Odin har genomfört mätningar i omloppsbana betydligt längre än planerat, när den sändes upp 2001 var planen att den skulle kunna mäta under två år.
Kinas farkost Tianwen-1 anländer till Mars10.2.2021 12:21:59 CET | Nyheter
Den 10 februari når den kinesiska Marsfarkosten Tianwen-1 fram till sin omloppsbana runt vår grannplanet Mars. Med sig har den en rover utrustad med markgenomträngande radarteknik som, förutsatt att landningen går bra, ska utforska planetens yta och söka efter vattenavlagringar.
Rymdstyrelsen astrofototävling vintern 2020/20211.2.2021 15:29:15 CET | Pressmeddelande
Rymdstyrelsen arrangerar en astrofototävling för alla rymdälskare i samarbete med Stockholms stad, Astronomisk ungdom, Kamera och bild samt Populär astronomi. De vinnande bidragen får inte bara ära och berömmelse, de kommer även att ställas ut i Kungsträdgården mitt i centrala Stockholm! Det enda du behöver är kreativitet, en mörk stjärnklar kväll och en kamera.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum