Åklagarmyndigheten

Åtal för bland annat mord i Borlänge

Dela

Tre personer åtalas i dag för mord och grovt vapenbrott i juli 2019. Mordet begicks i Borlänge den 8 juli förra året. En man i 20-årsåldern sköts då till döds. Åklagaren är tillgänglig för media på telefon.

Åklagaren bedömer att de tre åtalade har bidragit till händelsen på ett sådant sätt att de alla är att anse som gärningspersoner. En kvinna född 1996 och en man född 1990, åtalas för mord och i andra hand för medhjälp till mord. En man född 1988, åtalas för mord.

En av de åtalade, mannen som är född 1988, har under förundersökningen erkänt att det var han som avlossade de dödande skotten, men menar att han handlat i nödvärn. De andra två medger att de varit på platsen, men förnekar brott.

En annan man, född 1996, åtalas samtidigt för medhjälp till grov misshandel och skadegörelse vid samma tillfälle.

Ytterligare en man åtalas för olaga hot. Det gäller en händelse någon dag innan mordet, men bedöms ha haft viss betydelse för händelseutvecklingen.

Åtalet omfattar även andra mindre allvarliga brott (ringa narkotikabrott, dopningsbrott, vapenbrott, brott mot vapenlagen).

Målnummer i Falu tingsrätt B 2408–19

Tingsrätten sätter ut datum för förhandlingen.

Kontakt

Vice chefsåklagare Helena Falkerby är tillgänglig för media på telefon i dag kl. 11-12 på 010-562 67 26.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

Omfattande åtal för grova narkotikabrott och människohandel i södra Stockholm16.9.2020 11:15:00 CESTPressmeddelande

Åklagare har i dag onsdag 16 september väckt åtal i Södertörns tingsrätt mot tolv personer misstänkta för grova narkotikabrott, varav en även åtalas för människohandel i södra Stockholm under perioden 6 november 2019 till 17 februari 2020. Flera av de individer som nu åtalas ska enligt åklagare ha ingått i ett större kriminellt nätverk som styrt narkotikaförsäljningen i Vårberg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum