Åklagarmyndigheten

Åtal för försök till mord och jaktbrott

Dela

En man åtalas för försök till mord i Ljungbyhed i november 2018. Han åtalas också för grovt jaktbrott för att vid upprepade tillfällen använt otillåtna jaktmetoder.

På morgonen den 29 november 2018 träffades en joggare av ett skott från ett jaktvapen i Ljungbyhed i Klippans kommun. Mannen överlevde utan allvarligare skador.

– Jag menar att det enbart var tur att han fick så lindriga skador. Skottet tog i höften. Hade det träffat längre upp finns stor risk för att han hade avlidit av skadorna, säger kammaråklagare Ola Lavie.

En jägare som var på tillfälligt besök i trakten anhölls och har sedan i början av februari varit häktad, på sannolika skäl misstänkt för försök till mord.

– Bevisningen består bland annat av en film som är inspelad i kikarsiktet på den åtalades jaktvapen. På filmen syns när mannen skjuts, säger Ola Lavie.

Utöver mordförsöket åtalas jägaren också för grovt jaktbrott. Enligt åtalet består det i att han vid sex tillfällen under perioden 17 september–27 november jagat rådjur och räv under dygnets mörka delar, vilket inte är tillåtet. Han har då använt värmekikarsikte utan att ha haft tillstånd till det. Vidare har han vid tre av tillfällena använt felaktig ammunition. Även när det gäller dessa brott finns filmer från kikarsiktet.

Målnummer i Helsingborgs tingsrätt: B 6870-18.

Kontakt

Kammaråklagare Ola Lavie, 010-562 66 88, tillgänglig i dag den 22 mars klockan 10-11.

Kontakter

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

Omfattande huvudförhandling i Uddevalla måste tas om18.6.2019 15:28:00 CESTPressmeddelande

Den 15 maj inleddes huvudförhandling i ett mål i Uddevalla tingsrätt mot tre personer för ett flertal grova stölder och grova bedrägerier mot pensionärer på flera platser i Sverige. Förhandlingen beräknades pågå i tingsrätten under sammanlagt 17 dagar men avbröts i förra veckan då en av de två domarna i målet misstänks ha varit alkoholpåverkad under en av de genomförda rättegångsdagarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum