Åklagarmyndigheten

Åtal för människorov i Vårberg

Dela

Natten mellan 21 och 22 maj i år frihetsberövades och misshandlades en 16-årig pojke i Vårberg i Skärholmen. I dag åtalas sex personer för att på olika sätt vara inblandade i människorovet. Flera av de åtalade har kopplingar till ett kriminellt nätverk.

Den 16-åriga pojken tvingades ringa till sina anhöriga och begära att stora summor pengar skulle betalas till gärningspersonerna, annars skulle pojken dödas eller skadas. Tidigt på morgonen den 22 maj anträffades pojken vid liv men med svåra skador. I samband med insatsen greps flera personer och i dag åtalas sex unga män för inblandning i kidnappningen.

Fem av personerna åtalas för bland annat delaktighet i människorov och grov misshandel av pojken samt försök till grov utpressning riktad mot anhöriga till pojken. En person åtalas för medhjälp till människorov av pojken.

– Jag bedömer att bevisläget är gott. Det finns bland annat DNA och fingeravtryck samt pojkens och de anhörigas uppgifter om vad som har hänt, säger kammaråklagare Carl Mellberg som är förundersökningsledare.

Målnummer i Södertörns tingsrätt: B 9180-21.

Kontakt

Kammaråklagare Carl Mellberg, 010-562 54 05, tillgänglig i dag kl. 16-16.30.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

Dom i omfattande sexualbrottsärende i Linköping28.10.2021 13:41:21 CEST | Pressmeddelande

Göta hovrätt har i dag torsdag meddelat dom i ett mål om 36 våldtäkter mot fyra kvinnor. Dessutom döms den 29-åriga mannen för fyra fall av grovt olaga tvång, tre fall av försök till grovt olaga tvång, grov utpressning, två fall av försök till grov utpressning och försök till utpressning mot flera personer. Hovrätten fastställer tingsrättens dom och mannen döms till åtta års fängelse. Åklagaren är tillgänglig för media.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum