Åklagarmyndigheten

Åtal för mord m.m. i Markaryd i juli 2019

Dela

I morgon fredag väcks åtal mot två män i ett uppmärksammat ärende om mord på en äldre man i Markaryd. Mannen påträffades död den 10 augusti 2019. Åklagaren medverkar på en presskonferens i polishuset i Växjö.

Den 31 juli 2019 blev en man i 70-årsåldern dödad och bestulen på sin bil i Markaryd i Kronobergs län. Mannen anmäldes försvunnen av sina anhöriga samma kväll och påträffades död den 10 augusti 2019 i ett skogsområde strax utanför Markaryd. Två personer häktades i sin utevaro på sannolika skäl misstänkta för mord och tillgrepp av fortskaffningsmedel. Männen är båda födda 1971 och medborgare i Ukraina. Den ene greps i Tyskland i augusti 2019 och den andre greps i Polen i december 2019. Båda har överförts till Sverige.

Den mycket omfattande förundersökningen har nu slutförts och åtal kommer att väckas i morgon, fredag den 8 maj 2020 kl. 11 vid Växjö tingsrätt. Båda männen åtalas för mord alternativt grov misshandel och grovt vållande till annans död samt för tillgrepp av fortskaffningsmedel. En av männen åtalas även för försök till bedrägeri då han i Stockholm har försökt få ut pengar från målsägandens bankkonto med hjälp av dennes bankomatkort.

Huvudförhandling i målet är planerad att börja den 20 maj 2020 i Växjö tingsrätt och pågå under cirka 10 dagar.

Tingsrättens målnummer: B 3803-19.

Presskonferens

Polisen har bjudit in till presskonferens i polishuset i Växjö fredag den 8 maj 2020 kl. 11. På presskonferensen medverkar även ansvarig åklagare, kammaråklagare Gunilla Öhlin.

Kontaktperson för presskonferensen är pressekreterare Robert Loeffel,
robert.loeffel@polisen.se, 010-562 21 44 eller 070-592 45 37.

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum