Åklagarmyndigheten

Åtal för mordbrand, mord och försök till mord

Dela

Åklagare har i dag väckt åtal vid Attunda tingsrätt mot en man för flera fall av grova mordbränder, mord och försök till mord i Sollentuna sommaren 2018.

De gärningar åtalet gäller begicks mellan den 16 juli och den 2 augusti 2018 i Rotebro i Sollentuna. Den person som nu åtalas anhölls och häktades redan i augusti 2018.

– Jag menar att det kan styrkas att den häktade mannen, som tidigare tjänstgjort som flygvärd, anlagt bränder i bostäder och att han gjort det med uppsåt. Samtliga brott som åtalet omfattar handlar om bränder anlagda i bostäder som mannen haft indirekt koppling till via en nära anhörig. Till följd av gärningarna dog en 58-årig kvinna den 16 juli 2018 och en 72-årig rörelsehindrad kvinna riskerade att dö vid branden den 2 augusti 2018, säger kammaråklagare Ashraf Ahmed.

– Anledningen till att bränderna rubricerats som grova brott är för att de anlagts nattetid i bostäder där personer legat och sovit, att en person dog och en annan riskerade att dö samt för att bränderna inneburit fara för andra människors liv och hälsa. Dessutom har de medfört skada i mångmiljonklassen av annans egendom.

Målet är omfattande och förhandlingen förväntas ta ca 12 dagar i tingsrätten. I målet finns 16 målsäganden varav merparten kommer höras i tingsrätten. Vidare förväntas ett 30-tal vittnesförhör att äga rum, bland annat från en mängd experter från bl.a. Polismyndigheten, brandförsvaret och andra experter som analyserat bränderna.

Målnummer vid Attunda tingsrätt: B 7575-18.

Beställning av kopia av förundersökningsprotokoll kan ske hos polisen, Grova brott

Region Stockholm/Område Nord, kriminalinspektören Jacob Van-Rooij, 070-910 11 05

Kontakt

Kammaråklagare Ashraf Ahmed vid Norrorts åklagarkammare i Stockholm är tillgänglig för media kl. 13-15 i dag onsdag den 27 mars, 010-562 61 85.

Kontakter

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum