Åklagarmyndigheten

Åtal för omfattande hundsmuggling

Dela

Åklagare i Halmstad har i dag åtalat tre personer för inblandning i mycket omfattande smuggling och försäljning m.m. av hundvalpar från Litauen. Åklagaren är tillgänglig för media.

Under perioden maj 2019–november 2020 har okända personer vid minst 19 tillfällen fört in i vart fall 69 hundar från Litauen till Sverige. Tre personer bosatta i Sverige åtalas för brottet grov olovlig befattning med smuggelgods för att de inte anmält hundarna till tullbehandling eller lämnat felaktiga uppgifter till tullen.

– Hundarna hade bland annat falska pass och de saknade de intyg som krävs när man för in djur i landet till försäljning, säger kammaråklagare Jon Lindahl som är förundersökningsledare.

Enligt åtalet har de tre personerna, en kvinna och två män, i samband med införseln till Sverige haft kontakt med uppföljare, säljare och transportörer av hundarna. Hundarna har sålts på internet till privatpersoner.

– Enligt min uppfattning ska brotten bedömas som grova, bland annat eftersom det varit fråga om en systematisk och omfattande brottslighet med ett mycket stort antal hundar som sålts för miljonbelopp till privatpersoner, säger kammaråklagare Jon Lindahl.

Målnummer i Halmstads tingsrätt: B 3256-20.

Kontakt

Kammaråklagare Jon Lindahl, 010-562 72 94, tillgänglig i dag torsdag den 17 mars kl. 13–14.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället. Vi ser till att personer som begår brott ställs till ansvar på ett rättssäkert och effektivt sätt. Åklagaren har en stark roll i rättsväsendet genom att utreda brott, fatta beslut om åtal ska väckas och att processa i domstol. Det står en åklagare bakom varje anhållen, häktad eller dömd person.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum