Åklagarmyndigheten

Åtal för synnerlig grov narkotikasmuggling

Dela

I dag åtalas en man vid Stockholms tingsrätt misstänkt för synnerligen grova narkotikasmugglingar och synnerliga grova narkotikabrott under perioden juni 2018 till och med maj 2019. Åklagaren är tillgänglig för media på telefon.

Mannen misstänks ha ingått i en organiserad och storskalig verksamhet som smugglat stora mängder narkotika från Nederländerna till bland annat Skandinavien. Åtalet har nära kopplingar till det så kallade SIGMA-målet som för närvarande pågår i Hovrätten för Västra Sverige.

Den åtalade personen överlämnades från Nederländerna till Sverige via en europeisk arresteringsorder i februari 2020.

– Det var genom en internationell samverkan med ett flertal länder i Europa, bland annat Polismyndigheten i Nederländerna, som Tullverket kom ärendet på spåret. Ärendet är det största som Tullverket har utrett. Hittills har 14 personer dömts till långa fängelsestraff av tingsrätten i Göteborg och målet pågår för närvarande i Hovrätten för Västra Sverige, säger kammaråklagare Anna Svedin på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Målnummer i Stockholms tingsrätt: B 2732-20.

Kontakt

Kammaråklagare Anna Svedin och kammaråklagare Karolina Lindekrantz är tillgängliga för media i dag kl 12-13.

Anna Svedin: 010 562 73 22

Karolina Lindekrantz: 010 562 54 69

Tidigare pressmeddelande  i SIGMA-ärendet.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum