Åklagarmyndigheten

Åtal i grovt miljöbrottsärende i Jönköping

Dela

En 76-årig man har åtalats för grovt miljöbrott i Jönköping. Mannen har ansvarat för och ägt en förkromningsverkstad som förvarat kemikalier på ett bristfälligt, miljöfarligt och okontrollerat sätt.

Företaget i Hovslätt i Jönköping försattes i konkurs i november 2016. Förundersökningen inleddes i januari 2017 efter en anmälan från Jönköpings kommun. Husrannsakan har genomförts vid flera tillfällen i företagets lokaler och experter från Nationellt forensiskt centrum gjorde undersökningar och provtagningar i åtta dagar.

– Jag har i dag väckt åtal för grovt miljöbrott eftersom gärningen varit av särskilt farlig art och inneburit ett medvetet risktagande. Mycket stora mängder farligt avfall hittades i lokalens källare, omklädningsrum, kemikalieförråd, ett dolt rum och i en container utomhus. Bland annat påträffades cyanidhaltiga ämnen i större mängder som förvarats på ett okontrollerat och bristfälligt sätt, säger chefsåklagare Stefan Edwardson som är förundersökningsledare.

– De cyanidhaltiga ämnena har förvarats så att de kunnat bilda cyanväte i en dödlig omfattning. Vi ser allvarligt på spridningsrisken, tillägger han.

Inom en radie på några hundra meter från företagslokalerna finns skola, bostäder och annan bebyggelse. I närheten rinner även Tabergsån.

Förundersökningen har pågått i tre år. Förundersökningsprotokollet är på omkring 2 000 sidor.

– Det här är det största miljöärendet som vår grupp i region Öst har hanterat. När vi var på platsen för provtagning hade vi heltäckande utrustning på oss och andades med syrgas för att kunna vistas i lokalerna. Utanför upprättades olika säkerhetszoner där de provtagna kemikalierna kunde hanteras, säger Josefin Månsson, miljöbrottsutredare, miljöbrottsgruppen Polisen region Öst.

Målnummer i Jönköpings tingsrätt B 469-19.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum