Åklagarmyndigheten

Åtal väckt efter arbetsplatsolycka i Oxelösund

Dela

Åklagaren har i dag väckt åtal mot ett företag i samband med en arbetsplatsolycka på ett kolfartyg i Oxelösunds hamn i mars 2018. En person dog av kvävning och en annan person förlorade medvetandet i ett inkapslat utrymme ombord på fartyget. Ytterligare två personer utsattes för livsfara i samband med händelsen. Åklagaren finns tillgänglig för media i dag.

- Jag bedömer brotten vållande till annans död och vållande till kroppsskada som grova eftersom de två ansvariga cheferna tagit en medveten, allvarlig risk. Dessutom anser jag att de gjort sig skyldiga till försummelse av allvarligt slag, säger kammaråklagare Jan Olov Andersson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Åklagaren yrkar också att hamnbolaget ska åläggas en företagsbot på 5 miljoner kronor.

Målnummer i Nyköpings tingsrätt B 1073-18.

Kontakt

Kammaråklagare Jan Olov Andersson finns tillgänglig för media i dag torsdag fram till kl. 15 på 010-562 59 77.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum