Åklagarmyndigheten

Åtal väckt i Skaraborg i ärende om synnerligen grovt narkotikabrott på Darknet

Dela

Två personer har i dag åtalats vid Skaraborgs tingsrätt för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott kopplat till flera olika narkotikahandelsplatser på Darknet.

De huvudmisstänkta i ärendet är frihetsberövade sedan den 5 oktober 2020. Polis och åklagare har utrett ärendet sedan dess. Försäljningen av narkotikan har skett från lägenheter i Halmstad och i Skövde.

– Genom ett gediget och professionellt arbete samt ett gott samarbete med många olika specialiteter inom Polismyndigheten har vi i dag väckt åtal med en robust utredning som grund. Att vi nu gör det visar att ingen som handlar med droger går säker, inte heller på Darknet, säger Sofia Karlsson, kammaråklagare vid åklagarkammaren i Skövde.

Av den omfattande utredningen framgår att det rör sig om 7 676 överlåtelser av narkotika till ett sammanlagt värde om minst 7 623 167 kronor, allt sedan 2016 fram till våren 2020. Narkotika och läkemedel har sålts till stora delar av Sverige men även i många fall till köpare i andra länder så som USA, Australien och Japan. Många av köparna har också kunnat identifieras.

Huvudförhandlingen är planerad att starta den 23 oktober i Skaraborgs tingsrätt och beräknas pågå i sex dagar.

Målnummer i Skaraborgs tingsrätt: B 945-20.

Kontakt

Åklagaren är tillgänglig för media efter sista förhandlingsdagen i slutet av vecka 45. Exakt datum och tid förmedlas i ett nytt pressmeddelande.

Fakta

Darknet är ett paraplybegrepp som beskriver delar av internet som inte är avsedda för offentlig visning. Darknet är ofta förknippat med den krypterade delen av webben, där ip-adresser anonymiseras och användares aktivitet är svår att spåra. På Darknet äger svarta affärer och annan olaglig handel rum.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum