Åklagarmyndigheten

Åtal väckt i stor bedrägerihärva

Dela

Åtal har i dag väckts i Kalmar i en större bedrägerihärva som har förgreningar runt om i landet och även utomlands.

Åtal väcks för tre fall av grovt bedrägeri, där beloppen sammanlagt uppgår till mer än sex miljoner kronor. Bedrägerierna har skett genom att gärningspersonerna har utgett sig för att ringa från banker och betaltjänsten Swish varefter målsägandena har förmåtts skicka pengar till gärningspersonernas konto.

Bedrägerierna har varit väl organiserade och med en tydlig rollfördelning. Någon eller några har utfört själva uppringningarna av målsägandena. Andra personer har rekryterat målvakter som tagit emot pengar och ställt upp med ID-handlingar och BankID så att konton har kunnat skapas i deras namn på utländska banker och företag.

– En person har hanterat ”tvätten” av pengar, som skett genom överföringar till utländska banker och företag med slutmålet att omvandla de frånlurade pengarna till kryptovalutan bitcoin, säger kammaråklagare Magnus Ling.

Det första brottet skedde genom bedrägeri mot en målsägande i Oskarshamn, därför har ärendet hanterats av åklagare i Kalmar.

Målnummer i Kalmar tingsrätt är B 4869–20.

Kontakt

Kammaråklagare Magnus Ling är tillgänglig för media i dag kl. 14-16, 010-562 63 63.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum