Åklagarmyndigheten

Åtal väckt mot sju personer för grova vapenbrott i Eskilstuna

Dela
Åklagaren har i dag åtalat sju personer vid Eskilstuna tingsrätt för synnerligen grovt vapenbrott och grovt vapenbrott.

Den 20 augusti 2022 slog polisen till mot en misstänkt försäljning av vapen i centrala Eskilstuna. På platsen greps fem personer från Eskilstuna och Örebro och samtidigt togs två pistoler, ljuddämpare och ammunition i beslag. Strax därefter samma dag greps ännu en person när han försökte gömma undan ytterligare fyra pistoler med en större mängd ammunition, ljuddämpare och andra tillbehör i ett skogsparti utanför Eskilstuna. Därefter har flera vapen tagits i beslag.

Under utredningen har ytterligare personer kommit att misstänkas och nu åtalas sju män mellan 15 och 50 år för synnerligen grovt vapenbrott och grovt vapenbrott.

– Det är mycket glädjande att vi lyckats komma över ett relativt stort antal vapen som vi bedömer var tänkta att användas i den kriminella miljön i Eskilstuna och Örebro som under senare tid drabbats hårt av skjutvapenvåld, säger kammaråklagare Nicklas Hjertonsson.

De misstänkta är hemmahörande i Eskilstuna, Örebro och Stockholm. En man i tjugoårsåldern åtalas för att ha innehaft och sålt minst 14 skjutvapen under 2022.

– Genom en längre spaningsinsats där polisen har vänt på ett stort antal stenar anser jag att vi nu har en bra bild av de åtalade männens olika roller och delaktighet. Bland annat finns det tydliga indikationer på att ett av de beslagtagna vapnen har använts vid ett mordförsök i Örebro i mars 2022, säger Nicklas Hjertonsson.

Målnummer i Eskilstuna tingsrätt: B 2680-22. 

Kontakt

Kammaråklagarna Nicklas Hjertonsson och Frida Hamberg medverkar i dag kl. 13 i en digital pressträff som Polismyndigheten arrangerar. För inloggningsuppgifter och anmälan till den mejla till angelica.israelsson-silfver@polisen.se senast kl. 12 för inloggningsuppgifter samt instruktioner.

Efter pressträffen finns möjlighet till enskilda intervjuer. Kontakta åklagarna direkt i sådana fall.

Nicklas Hjertonsson, 010-562 67 77.

Frida Hamberg, 010-562 59 57.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället. Vi ser till att personer som begår brott ställs till ansvar på ett rättssäkert och effektivt sätt. Åklagaren har en stark roll i rättsväsendet genom att utreda brott, fatta beslut om åtal ska väckas och att processa i domstol. Det står en åklagare bakom varje anhållen, häktad eller dömd person.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum