Åklagarmyndigheten

Åtal väckt mot tidigare skolanställd i Lycksele för grova sexualbrott mot barn

Dela

En 28-årig man åtalas i dag misstänkt för flera olika sexualbrott mot barn i Lycksele. Totalt är 13 barn i åldrarna 7-15 år målsäganden. Brotten ska ha ägt rum under 11 års tid. Åklagaren är tillgänglig per telefon i eftermiddag.

Mannen är misstänkt för bland annat sexuellt ofredande, försök till köp av sexuell handling av barn, barnpornografibrott och grov våldtäkt mot barn. Han har filmat våldtäkter och sexuella övergrepp. Brottsplatserna har varit mannens  bostad, en skola där han tidigare arbetade och en simhall.

- Det jag påstår gör gärningarna grova är att mannen i sin roll på skolan har kommit nära barnen och utnyttjat sin ställning som skolanställd. Han har missbrukat sitt förtroende och på så sätt systematiskt kunnat genomföra övergreppen, säger Anna Lundberg, kammaråklagare vid Åklagarkammaren i Umeå.

Brotten har enligt åklagaren ägt rum mellan 1 januari 2008 till 1 mars 2019. Mannen greps den 1 mars i år och har sedan dess varit frihetsberövad.

- Jag menar att han har uppvisat särskild hänsynslöshet eller råhet mot flera av barnen. Nu är det upp till tingsrätten att bedöma gärningarna, avslutar Anna Lundberg.

Målnummer Lycksele tingsrätt: B 133-19.

Rättegången i tingsrätten beräknas ta 13 dagar, med start måndag 10 juni.

Kontakt:

Kammaråklagare Anna Lundberg är tillgänglig i eftermiddag till och med kl. 15.30 i dag, 010-562 51 13.

Presstjänsten
010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum