Uppsala kommun

Åtgärder för att begränsa smittspridning inom äldreomsorgen börjar ge effekt

Dela

Uppsala kommun har sedan pandemins början regelbundet samlat in uppgifter om smittspridning från äldreomsorgens verksamheter. Uppgifterna används för analys och som beslutsunderlag till fortsatta åtgärder för att begränsa smitta bland äldre och sköra personer. Nu visar den sammanställda statistiken på fortsatt sjunkande antal smittade sedan toppen den 26 maj. Även andelen tillfrisknade inom äldreomsorgen ökar.

- Jag är försiktigt optimistisk inför att smittspridningen tycks avta inom äldreomsorgen. Det visar att åtgärderna vi satt in också har gett effekt. Jag vill rikta ett tack till personalen inom äldreomsorgen som gör ett fantastiskt jobb i en mycket svår situation, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i äldrenämnden.

Äldrenämnden har under våren fattat beslut om en rad åtgärder för att begränsa smittspridningen inom äldreomsorgen. Förutom att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och Region Uppsalas rutiner för exempelvis basal hygien, skyddsutrustning och provtagning har nämnden fattat beslut om såväl stängning som anpassning av verksamheter. Särskilda hemvårdsteam för Corona smittade brukare har införts liksom genomförande av utbildningsinsatser och förbättrade villkor för personalen. För att underlätta säkra kontakter med anhöriga har alternativa lösningar såsom plexiglasskärmar för utomhusbesök och videosamtal testats.

- Trots alla åtgärder och den positiva utveckling vi nu ser vill jag understryka att vi inte kan slappna av, varje nytt fall av smitta är även fortsättningsvis ett misslyckande. Vi måste fortsätta vara noga och följa rekommendationerna och riktlinjer som gäller. Det gäller alla, inte bara de som arbetar inom äldreomsorgen utan alla oss i samhället. Det är viktigt att tänka på att hur vi agerar nu kommer att ha betydelse för hur situationen utvecklas till hösten, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i äldrenämnden.

Statistik över smittspridningen inom äldreomsorgen finns nu publicerad på kommunens webbsida och kommer att uppdateras löpande. Där finns även mer information om de åtgärder och beslut som tagits inom bland annat kommunal vård och omsorg.

Nyckelord

Kontakter

Caroline Hoffstedt (S), ordförande i äldrenämnden
Telefon: 018-727 13 51
E-post: caroline.hoffstedt@uppsala.se

Pavlos Cavelier Bizas (S), politisk sekreterare
Telefon: 076-698 44 28
E-post: pavlos.bizas@uppsala.se

Karin Cleve Ettemo, kommunikationsstrateg
Telefon: 018-727 11 49
E-post: karin.cleveettemo@uppsala.se

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Pressinbjudan: Invigning av Företagslabbet24.9.2020 11:11:36 CESTPressinbjudan

Onsdag 30 september invigs Företagslabbet i Gottsunda centrum Företagslabbet arbetar för att fler ska kunna förverkliga sina företagsidéer och bli egna företagare. Det skapar fler jobb i Uppsala. Företagslabbet drivs av Uppsala kommun, Almi Företagspartner och Region Uppsala. Under invigningen ger komikern Özz Nüjen en inspirerande stand up-show där han berättar om motgångar han stött på och hur han hanterat dem. Även Mohamad Hassan, ordförande arbetsmarknadsnämnden och Charlotte Skott, näringslivsdirektör i Uppsala kommun kommer att hålla tal under invigningen. Media inbjuds att delta i invigningen, tid för intervjuer kommer att finnas. Datum: 30 september Tid: 16.00-18.00 Plats: Marknaden i Gottsunda centrum Viktigt att media föranmäler sig då detta event har ett begränsat antal platser. På invigningen deltar max 50 personer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum