Trafikverket

Åtgärder för en säker islossning i Kalix älv

Dela

Trafikverket genomför en rad förebyggande åtgärder för att minimera riskerna vid bygget av den nya E4-bron i Kalix i samband med islossningen.

Trafikverket har tillsamman med entreprenören och experter vid Luleå tekniska universitet enats om en metod för att försvaga isen i området kring Kalixbron. Syftet är att ”förstöra” isen i mittfåran i ett område cirka en kilometer uppströms och cirka en kilometer nedströms från bron. Isen kommer att plogas samt beläggas med grus. Dessutom kommer vatten att pumpas upp på isen i det aktuella området.

- I samband med byggnationer i strömmande vatten behövs alltid åtgärder vidtas för att islossningen ska bli så ”skonsam” som möjligt. Risken finns att större isflak kan skada pågående byggnationer. För att minimera den risken har vi tillsamman med experter enats om den här metoden. Det kan även i ett senare skede bli aktuellt att bryta sönder isen, säger Peter Viklund, projektledare på Trafikverket.

Markeringar och skyltar

Arbetet med att sätta upp markeringar och skyltar är redan påbörjat. Så fort Trafikverket och entreprenören bedömer det säkert att påbörja arbetet så kommer det att göras.

- Vår entreprenör har tidigare i veckan grusat en teststräcka på cirka 100 meter uppströms bron för att se om åtgärden hade avsedd verkan. Då det fungerat bra går man nu vidare med dessa åtgärder, fortsätter Viklund.

Egentligen var det tänkt att nya brofundament skulle finnas på plats innan islossningen, men eftersom arbetet i och nära vatten under vintertid har tagit mer tid än beräknat är vi nu i ett läge då spontlådor måste skyddas mot islossningen. Trafikverket har fört dialog med Länsstyrelsen och Kalix kommun och säkerställt att metoden följer det miljömässiga kraven.

- Vi har förståelse för att detta påverkar boende i Kalix som i påsk planerat att vistas på isen. Entreprenören kommer under påsken att lämna två 50 meter breda områden utan åtgärder (grusning och vattning). Detta för att möjliggöra skotertrafik under påsken. Ett område 50 meter nedströms från Vassholmen samt ett område cirka 300 meter nedströms från bron, mitt emot campingen. Men det är fortfarande en våris vi talar om så vi uppmanar alla vara försiktiga samt att respektera de markeringar och skyltningar som vi sätter upp, säger Peter Viklund, projektledare på Trafikverket.

Nyckelord

Kontakter

Peter Viklund, projektledare Trafikverket, 010-124 25 56
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 9000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum