Jämtkraft

Att nå EU:s klimatmål kräver enormt mycket kapital

Dela

Det krävs enormt mycket kapital för att vi ska nå EU:s klimatmål. Det konstaterar Karl-Oskar Olming, chef för hållbarhetsstrategi och policies på SEB.

Karl-Oskar Olming
Karl-Oskar Olming

Karl-Oskar Olming har jobbat med hållbarhetsfrågor i tjugo år. Han ser en tydlig positionsförflyttning för hållbarhetsfrågorna. 

– För tio år sedan var hållbarhet en sidofråga, nu handlar hållbarhetsfrågorna om hur vi skapar värde i vår kärnverksamhet. 

Är hållbarhetsfrågan i centrum nu?

– Den har kommit högt upp, men det återstår många olösta delar. 

EU:s taxonomi, det vill säga klassificering av hållbara aktiviteter, och dess betydelse för energiföretagens hållbarhet diskuteras flitigt just nu och här har Karl-Oskar Olming stor kunskap. Han sitter nämligen med i EU:s plattform för hållbar finansiering och ger råd till EU-kommissionen om hur den ska utforma framtidens taxonomi. Ett digert och komplext uppdrag. Hur bestämmer man egentligen vad som är hållbart och inte?  

– För varje aktivitet försöker man bestämma vad som är en tillräckligt bra nivå för att bidra till de mål som EU har satt. Hittills har det utvecklats till klimatmitigering och klimatanpassning och nu jobbar man vidare med biologisk mångfald, cirkularitet, vatten och marina resurser samt utsläpp, säger han och lägger till: 

– Men bara för att en aktivitet inte är grön idag innebär det inte att den är ohållbar. Den har ingen stämpel bara. 

Karl-Oskar Olming säger att det krävs enormt mycket kapital för att vi ska nå EU:s klimatmål och då är taxonomin ett viktigt verktyg. 

– För att vi ska få kapitalet att gå till rätt investeringar måste vi också sätta stämplar på aktiviteterna, för då vet kapitalmarknaden vad som är hållbart. Det man hoppas på är att det ska komma mer kapital till investeringar och aktiviteter som bedrivs på ett hållbart sätt.  

Vilka är utmaningarna med taxonomin? 

– Komplexiteten är en jätteutmaning. Inget system tidigare har verkligen gått ner på aktivitetsnivå, sättet som företag måste rapportera skapar en ny dimension. 

Lyssna på podcasten 

Lyssna på avsnitt 32 av podcasten Framtidskraft med Karl-Oskar Olming här nedan eller i din podcast-app.

För att se videon från www.podbean.com måste du ge din tillåtelse högst upp på sidan.Lyssna på avsnitt 32 av podcasten Framtidskraft

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Karl-Oskar Olming
Karl-Oskar Olming
Ladda ned bild

Om

Jämtkraft
Jämtkraft
Kyrkgatan 21
83125 Östersund

063-14 90 00https://www.jamtkraft.se

Jämtkraft erbjuder hållbara energilösningar utifrån vår verksamhet inom elhandel, elproduktion, elnät och fjärrvärme. Vi ägs av tre kommuner i Jämtland; Östersund, Krokom och Åre och vi säljer el i hela Norden, både till privat- och företagskunder. Den el vi producerar själva kommer till hundra procent från förnybara energikällor såsom sol, vind, vatten och skog.

Följ Jämtkraft

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jämtkraft