Djurens Rätt

Att smälla eller inte smälla? Så här hanterar kommunerna fyrverkerifrågan

Dela

Både djur och människor skräms varje år av fyrverkerier, ibland så illa att de aldrig återhämtar sig. Vilda djur kan chockas, fly i panik eller gömma sig i dödsångest. Inför årsskiftet 2018-2019 har Djurens Rätt kartlagt hur kommuner hanterar fyrverkerier.

Foto: Olga Kazantseva/Shutterstock
Foto: Olga Kazantseva/Shutterstock

Att det finns en stark opinion emot fyrverkerier är inget nytt. Redan i början av 2016 lämnade Djurens Rätt, Djurskyddet Sverige, Svenska Kennelklubben och Svenska Brukshundklubben över mer än 100 000 namnunderskrifter till regeringen med krav på begränsningar av användandet av fyrverkerier. 7 av 10 svenskar anser att fyrverkerier borde förbjudas helt och nu har landets kommuner börjat ta ställning för ett djurvänligare nyårsfirande. 

I Djurens Rätts kartläggning, Panglistan, får kommunerna betyget Mycket väl godkänt, Godkänt eller Underkänt/Okänt allt beroende på hur de hanterar fyrverkerifrågan.

– Listan fylls på hela tiden och vi kan se att det blir fler och fler kommuner som både inför begränsningar och som väljer alternativ för kommunens egna arrangemang. Gör kommunen både och så hamnar de i kategorin Mycket väl godkänt, säger Moa Richter Hagert, Kommunikationsansvarig på Djurens Rätt.

26 kommuner har hittills kategoriserats som Mycket väl godkända

 1. Alingsås
 2. Avesta 
 3. Boden 
 4. Enköping 
 5. Gotland 
 6. Hedemora 
 7. Helsingborg 
 8. Hässleholm 
 9. Karlshamn
 10. Knivsta 
 11. Kristianstad 
 12. Kungsör 
 13. Lidköping 
 14. Linköping 
 15. Lund 
 16. Norrköping 
 17. Norrtälje 
 18. Nynäshamn 
 19. Piteå 
 20. Sala 
 21. Salem 
 22. Södertälje 
 23. Tanum 
 24. Uppsala 
 25. Ånge 
 26. Växjö

Detta kan du som konsument göra

 • Kontakta din kommun och be dem upphöra med, eller begränsa, fyrverkerier, både kommunala och för privatpersoner. 
 • Kontakta din polismyndighet och fråga hur de arbetar för att kontrollera så att inte smällare säljs och så att inte fyrverkeripjäser säljs till minderåriga. Polisanmäl försäljning som du misstänker strider mot gällande lagstiftning.
 • Kontakta butiker och handlare som brukar sälja fyrverkerier och be dem ta bort sin försäljning. I allt större utsträckning har många handlare valt att sluta sälja dessa produkter. Fler butiker tillkommer för varje år. Du som konsument kan påverka!
 • Kontakta Djurens Rätt om din kommun borde vara med på listan. Maila webb@djurensratt.se

Kontakter

Bilder

Foto: Olga Kazantseva/Shutterstock
Foto: Olga Kazantseva/Shutterstock
Ladda ned bild

Länkar

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 45 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. 

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Södertälje följt av Göteborg och Växjö – Sveriges djurvänligaste kommuner har utsetts12.6.2019 19:01:46 CESTPressmeddelande

Djurens Rätt har utsett Södertälje till Sveriges djurvänligaste kommun. På andra plats kommer Göteborg och på tredje plats Växjö. Utmärkelsen bygger på en helt ny kartläggning gjord av Djurens Rätt där landets kommuner har rankats utifrån djurvänliga faktorer som vegetarisk mat i skolan, djurskyddskrav vid upphandling och om kommunen pyntar fjäderfritt på påsken.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum