Uppsala stadsteater

Att tappa kontrollen över sitt liv – Nyheter på Uppsala stadsteater 2020/2021

Dela

Säsongen 2020/2021 är Uppsala stadsteater mer angelägna än någonsin om att höja publikens puls med de starkaste berättelserna, den svängigaste musiken och de mest spännande samarbetena.

Det är på teatern och i konsten vi behöver prata om människans villkor, just nu och alltid. Med nya utmaningar för oss och publiken såklart! Vi har också ett antal intressanta samarbeten med Riksteatern, Västmanlands Teater och Unga Klara, och fortsatt med Badisches Staatstheater i Karlsruhe. Detta får oss att höja blicken och bli starkare och mer angelägna för fler. Petra Brylander, VD/Teaterchef

En kidnappad student, en skadskjuten mås, två mordiska äldre damer och en underfundig bedragare – alla dessa (och många fler) kommer att synas på Uppsala stadsteaters fyra scener under det nya teateråret 2020/2021. Gemensamt för dem alla är att de är människor som förlorat kontrollen i en kaotisk tillvaro och kämpar för att åter få näsan över ytan.

Vem är jag? Var har jag hamnat? Vart är vi på väg? Och vem kan man egentligen lita på? Säsongen 2020/2021 är Uppsala stadsteater mer angelägna än någonsin om att höja publikens puls med de starkaste berättelserna, den svängigaste musiken och de mest spännande samarbetena.

Staffan Göthe, en verklig nestor i svenskt teaterliv, skriver en ny pjäs för Uppsala stadsteater. Rann heter egentligen något annat får urpremiär på Lilla scen 10 mars 2021. En berättelse om bedrägeri och falskhet, om futtiga, farliga lögner. Går det överhuvudtaget att lita på något längre? Carolina Frände regisserar.

Anton Tjechovs Måsen blir öppningsföreställningen på Stora scen med premiär 26 september. En gripande och humoristisk klassiker om människors strävan och om storslagna drömmar – men också om konstens roll och betydelse i våra liv. Regi: Dennis Sandin, Scenografi/kostym: Maja Ravn.

I nyskrivna Det händer inte här av Kristian Hallberg berättas den osannolika historien om kidnappningen av en juridikstudent i Uppsala 2011. Föreställningen regisseras av Martin Rosengardten och har urpremiär på Lilla scen 19 september.

På Stora scen sätter Philip Zandén upp Joseph Kesselrings klassiska kriminalkomedi Arsenik & gamla spetsar, med premiär 6 mars 2021. Helle Carlsson står för kostym och Linus Fellbom gör scenografin.

Två Sverigepremiärer under teateråret är Varsel som ges i samarbete med Riksteatern 21 november, och Kohlhaas 19 november. I Dominique Morrisseaus prisbelönta Varsel möter vi bl.a. Kayo Shekoni och Rennie Mirro, i en berättelse om fyra arbetare i en tid av stor osäkerhet, mitt i lågkonjunkturens Detroit år 2008. Vad händer med ett samhälle där industrin läggs ner? Regi: Josette Bushell Mingo. Översättning: Jason Diakité. På Ettan presenteras Kohlhaas, som skådespelarna Simon Reithner och Emil Brulin skapat utifrån Heinrich von Kleists roman. Om den fredlige hästhandlaren som blir bedrägligt behandlad av en adelsman och bestämmer sig för att kräva sin rätt. Till vilket pris som helst. För regi står Simon och Emil. 

Som tidigare meddelats blir teaterns nästa stora familjeföreställning Barnen från Frostmofjället i regi av Kajsa Isakson. Laura Fitinghoffs roman i en dramatisering av Mats Kjelbye har premiär med både skådespelare och musiker på Uppsala stadsteaters stora scen 5 december. Vi ska göra Barnen från Frostmofjället som röjig musikteater, fylld av mod och fantasi, berättade Kajsa Isaksson i PM från 24 januari. Musikalisk ledning: Viktor Brobacke.

Bland årets satsningar märks också följande internationella och musikaliska spår.

The Broken Circle får nypremiär på Uppsala stadsteater 17 februari 2021. Föreställningen, som är en samproduktion med Badisches Staatstheater, hade premiär i Karlsruhe i april 2019 och spelades i Uppsala samma höst.

Carl-Michael Bellman i sprakande ny form, Bellman 2.0, en samproduktion med Västmanlands Teater, har premiär i Uppsala 17 oktober (efter premiären i Västerås 29 februari). Julia Frej, Aksel Morisse, Niklas Hjulström och flera andra skådespelare och musiker syns på scenen i en teaterkonsert med utgångspunkt från Bellmans visor. En lika storslagen som lekfull föreställning, skapad av Nikolaj Cederholm och Kåre Bjerkø (Taube Today 2018, Come Together 2014).

Ytterligare en samproduktion är Johannes Anyurus Augustprisade roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar (PM från 30 januari) som blir teater för första gången – urpremiären på Unga Klara 15 oktober 2020 följs av premiär på Uppsala stadsteater 8 januari 2021, i regi av Farnaz Arbabi.

Kul med en kvinna skriven av Alma Kirlic och regisserad av Karin Enberg, kommer tillbaka efter bejublade föreställningar i vinter, nypremiär 26 mars 2021. Och Märta Tikkanens feministiska klassiker från 1978 Århundradets kärlekssaga fortsätter i höst från 16 oktober (premiär på Lilla scen 23 maj 2020). Skådespelare Lolo Elwin, Åsa Forsblad Morisse och Linda Kulle gestaltar tre kvinnor i olika faser av livet, dramatiserat och regisserat av Hedvig Claesson.

Biljetter till den nya säsongen släpps senare i vår. För den som vill boka sina platser tidigt, börjar abonnemangsförsäljningen 25 mars.

För de senaste nyheterna och uppdateringarna, se www.uppsalastadsteater.se

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Foto:  Micke Sandström
Foto: Micke Sandström
Ladda ned bild
Lolo Elwin, Åsa Forsblad Morisse. Linda Kulle. "Århundradets kärlekssaga". Affischbild. Foto: Klara G.
Lolo Elwin, Åsa Forsblad Morisse. Linda Kulle. "Århundradets kärlekssaga". Affischbild. Foto: Klara G.
Ladda ned bild
Daniel Engman, Moa Silén
Daniel Engman, Moa Silén
Ladda ned bild
Moa Silén, Göran Engman, Natalie Sundelin, Daniel Engman, Jennifer Amaka Pettersson, Lolo Elwin
Moa Silén, Göran Engman, Natalie Sundelin, Daniel Engman, Jennifer Amaka Pettersson, Lolo Elwin
Ladda ned bild
Aksel Morisse
Aksel Morisse
Ladda ned bild
Julia Frej
Julia Frej
Ladda ned bild
Johannes Ayunuru, foto Khim Efraimsson och Farnaz Arbabi, foto Märta Thisner
Johannes Ayunuru, foto Khim Efraimsson och Farnaz Arbabi, foto Märta Thisner
Ladda ned bild
Johannes Anyuru. Foto Khim Efraimsson
Johannes Anyuru. Foto Khim Efraimsson
Ladda ned bild
Farnaz Arbabi. Foto Märta Thisner
Farnaz Arbabi. Foto Märta Thisner
Ladda ned bild
Frida Österberg
Frida Österberg
Ladda ned bild
Frida Österberg, Jannek Petri, Maybelle
Frida Österberg, Jannek Petri, Maybelle
Ladda ned bild
"The Broken Circle". Frida Österberg, Maybelle, Jannek Petri
"The Broken Circle". Frida Österberg, Maybelle, Jannek Petri
Ladda ned bild

Om

Uppsala stadsteater
Uppsala stadsteaterUppsala stadsteater har en stark konstnärlig identitet och är Sveriges tredje största stadsteater. Omkring 80 000 personer besöker våra föreställningar och övriga program varje år. Repertoaren är bred och innehåller klassiker såväl som innovativ scenkonst, komedi och bråddjup dramatik för publik i alla åldrar.

Följ Uppsala stadsteater

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala stadsteater

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum