Örnsköldsviks Kommun

Attraktiva yrkeshögskoleutbildningar skapar nya studiemöjligheter i Örnsköldsvik

Dela

Örnsköldsvik får de platsförlagda delarna i fem nya yrkeshögskoleutbildningar som ges på distans. Det underlättar för fler att skaffa en utbildning som motsvarar kompetens som efterfrågas, såväl lokalt som nationellt.

Myndigheten för Yrkeshögskolan har nyligen gett klartecken för 19 yrkeshögskoleutbildningar (YH-utbildningar) i Västernorrland. Fem av dessa är distansutbildningar där delar av utbildningen eller studieträffar sker i Örnsköldsvik. Bland de nya utbildningarna, som alla är efterfrågade på arbetsmarknaden, märks bland annat tre utbildningar med teknisk inriktning som ligger väl i linje med vad de lokala företagen i Örnsköldsvik efterfrågar

De fem YH-utbildningar som beviljats i Örnsköldsvik är:

  • Produktionsutveckling Industri 4.0, YrkesAkademin YH AB
  • Robot och automationsprogrammerare, YrkesAkademin YH AB
  • Hydraultekniker. ITH, Institutet för tillämpad hydraulik
  • Medicinsk Fotterapeut. Norrlands Yrkeshögskola, Kunskap & Kompetens i Sverige AB
  • Kyrkomusiker 50%. Föreningen Mellansels folkhögskola

– Vi välkomnar beskedet om de nya YH-utbildningarna. De här är kompetens som arbetsmarknaden efterfrågar. Distansstudier är en starkt växande studieform och det är glädjande att utbildningsanordnare i Örnsköldsvik ligger långt fram i den utvecklingen. Vi välkomnar studenter från orten och andra delar av Sverige och ser platsträffarna som ingår i utbildningen som ett utmärkt sätt att visa vad Örnsköldsvik har att erbjuda. Distanskonceptet ger även möjligheter till ett störe intag som ökar förutsättningarna för att hela klasser utexamineras, säger Lena Finne Jansson, enhetschef för folkhälso- och kompetensenheten vid Örnsköldsviks kommun.

YH-utbildningar vänder sig till vuxna och är kvalificerade yrkesutbildningar som utvecklas i nära samverkan med näringslivet. Utbildningarna ska svara väl mot de krav som ställs i yrkeslivet och de innehåller en stor del praktik hos framtida arbetsgivare.

Nyckelord

Kontakter

Lena Finne Jansson, enhetschef folkhälso- och kompetensenheten, Örnsköldsviks kommun 070-558 82 25

Produktionsutveckling samt Robot och automationsprogrammerare – Anna-Carin Herdebrandt, Yrkesakademin, 073-143 52 66.

Hydraultekniker – Jon Sandström, ITH 070 -670 12 25

Medicinsk fotterapeut – Lena Lundström, Norrlands yrkeshögskola, 070-211 04 02

Kyrkomusiker – Mellansels folkhögskola, vxl 0661-65 44 00

Länkar

Om

Örnsköldsviks Kommun
Örnsköldsviks KommunÖrnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice.

Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum