Audi

Audi e-tron med effektivast snabbladdning

Dela

Audi e-tron gör det enklare att resa längre sträckor på el tack vare ett unikt laddkoncept. Elsuven är inte bara först med att kunna laddas med 150 kW. Tack vare att den kan ta emot maxeffekt under större delen av laddningstiden, kortas laddstoppet rejält. Ett avancerat värmereglersystem för batteriet gör dessutom att kapaciteten bibehålls vid både lägre och högre temperaturer.

Laddkurva Audi e-tron
Laddkurva Audi e-tron
  • Maxeffekt 150 kW hela vägen upp till 70 procents laddning
  • 10 mil på 10 minuter
  • 0-80 procent på 30 minuter
  • Fulladdad på mindre än 50 minuter

Elbilar laddas mestadels hemma eller på arbetsplatsen och då spelar laddtiden inte så stor roll. På längre resor däremot, i arbetet eller på semester, blir laddtiden ett hinder för att nå resmålet. Vid utvecklingen av Audi e-tron fokuserade Audis ingenjörer därför på att göra laddstoppen så korta som möjligt.

Laddkurva med hög effekt under lång tid

Audi e-tron sätter en ny standard när det gäller laddkapacitet. Inte bara för att den kan snabbladdas med 150 kW.  Maxeffekten på 150 kW bibehålls dessutom över större delen av laddtiden, vilket är minst lika viktigt för att få maximal laddning på kortast tid.

Under ideala förhållanden kan bilen laddas med maximal effekt från 5 till 70 procent innan batteriets styrsystem sänker strömstyrkan för att skydda litiumjon-cellerna. Det är en avsevärd skillnad mot många andra koncept, som når sin peak under en kort tid och därefter tappar effekten långt innan de når 70 procent. Audi e-tron fortsätter däremot att ladda med över 100 kW när den når 80 procent. Att ladda 10 mil tar mindre än 10 minuter och efter bara 30 minuter är batteriet laddat till 80 procent. Även om det av tekniska orsaker tar mycket längre tid att fylla de återstående 20 procenten av batteriet, tar det mindre än 50 minuter att ladda batteriet fullt vid en supersnabbladdare.

Avancerat värmereglersystem

Batteriet på 95 kWh är konstruerat för lång livslängd genom ett avancerat värmereglersystem. Vätskekylningen ser till att batteriet har en optimal temperatur på 25 till 35 grader, även vid hög påfrestning eller låga temperaturer. Kylsystemet består av strängpressade profiler som är fixerade vid batterienheten underifrån. En nyutvecklad, termiskt ledande fästmassa ansluter kylsystemet till batterihöljet. Hålrummen mellan batterimodulerna fylls med en värmeledande gel som bl.a. kan transportera överskottsvärmen från cellerna till kylningen via batterihuset. Separationen av kylvätska och battericellerna ökar också hela systemets säkerhet.

Över 100.000 laddpunkter på ett kort

Utöver laddkapacitet och batterikapacitet är tillgången på laddstationer en förutsättning för längre resor. Audi har inte lämnat något åt slumpen när det gäller infrastrukturen. Genom laddnätverket IONITY, som startades som ett joint-venture mellan Audi och flera andra biltillverkare, kommer det att finnas 400 stationer i Europa redan under 2020. I Sverige sker utbyggnaden i snabb takt tillsammans med Circle K som räknar med att ha 30 laddstationer med i genomsnitt sex laddpunkter per station.  För att förenkla resandet mellan olika länder med olika operatörer erbjuder Audi dessutom e-tron Charging Service som gör att Audi-kunderna kan använda ett kort för att ladda på ca 100.000 laddpunkter i 17 EU-länder.

Bl. elförbr. 22.6- 26.2 (WLTP); 23.7-24.6 (NEDC) kWh/100 km. CO2-utsläpp 0 g/km

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Laddkurva Audi e-tron
Laddkurva Audi e-tron
Ladda ned bild
Audi e-tron laddar 150 kW vid IONITY i Strömstad. Foto Terje Borudd
Audi e-tron laddar 150 kW vid IONITY i Strömstad. Foto Terje Borudd
Ladda ned bild
Kylsystem batteri Audi e-tron
Kylsystem batteri Audi e-tron
Ladda ned bild
Batteriuppbyggnad Audi e-tron
Batteriuppbyggnad Audi e-tron
Ladda ned bild

Dokument

Om

Audi
Audi

151 88 Södertälje

08-553 866 50http://www.audi.se
Audi är en internationell tillverkare av premiumbilar och levererade drygt 1,8 miljoner nya bilar 2018. Företaget omsatte 60,1 miljarder euro 2017 och har över 90. 000 medarbetare runt om i världen, varav ca 60.000 i Tyskland.  Audi är aktivt på mer än hundra marknader globalt och producerar bilar i 16 anläggningar i 12 länder. Audi fokuserar på nya produkter och hållbar teknik för framtidens mobilitet.  Automobili Lamborghini S.p.A, sportmotorcykeltillverkaren Ducati Motor Holding S.p.A och Audi Sport GmbH är helägda dotterbolag till Audi AG. Audi Sverige ingår i Volkswagen Group Sverige AB.

Följ Audi

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Audi

20-årsjubileum och säljstart för nya Audi A6 allroad quattro5.6.2019 09:07:03 CESTPressmeddelande

20 år efter att den första generationen A6 allroad quattro lanserades är det premiär för fjärde generationen av modellen. Den kompetenta milslukaren med offroadkapacitet är liksom tidigare utrustad med quattro, adaptiv luftfjädring och förhöjd markfrigång. De kraftfulla V6 TDI-motorerna är elektrifierade med 48-volts mildhybridteknik och kan dra upp till 2.5 ton. I den omfattande standardutrustningen ingår bl.a. navigationssystem och avancerade förarassistans- och säkerhetssystem.

Säljstart för laddbara Audi Q5 55 TFSIe quattro31.5.2019 11:59:30 CESTPressmeddelande

Audi laddar med elektrifieringsoffensiv. Audi Q5 55 TFSI e quattro med 367 hk systemeffekt är först ut av de nya plug-in hybriderna från Audi. Elmotorn med över 40 kilometers räckvidd, enligt WLTP-körcykeln, gör det möjligt för de flesta att pendla eldrivet. För de längre resorna svarar en fyrcylindrig 2.0 TFSI-motor på 252 hk som nyligen utsågs till International Engine of the Year. Audi Q5 55 TFSIe quattro kan nu beställas hos de svenska återförsäljarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum