Audi

Audi e-tron provkörd i Abu Dhabi

Dela

Den 18:e september (CET) premiärvisades Audi e-tron i San Fransisco. Nu har de första journalisterna fått provköra elsuven på publika vägar i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten. Teststräckan startade i Masdar City, en av världens mest hållbara urbana stadsdelar, och fortsatte uppför berget Jebel Hafeet. Under nedfärden testades elbilens kapacitet att återvinna rörelseenergi. Tack vare ett nytt intelligent bromssystem kan över 90 procent av alla inbromsningar användas för att ladda batteriet i Audi e-tron.

Audi e-tron
Audi e-tron

Audi e-tron ger prov på en helt ny körupplevelse formad av ett teknikskifte. Prestanda, komfort och suvkaraktär – allt i en utsläppsfri elbil med lång räckvidd. Samtidigt ger Audi e-tron den premiumupplevelse som förväntas av märket med de fyra ringarna, kryddad med innovativa nyheter som virtuella backspeglar. Audi e-tron tillverkas i Bryssel i världens första certifierade koldioxidneutrala anläggning för volymproduktion i premiumsegmentet.

Masdar City, starten för provkörningen, är tänkt att vara en förebild för framtidens städer. Utifrån sociala, ekonomiska och miljömässiga hållbarhetsmål testas nya lösningar för energi, vatten, avfall och mobilitet. Staden, som ligger nära Abu Dhabis internationella flygplats, utgörs av ett snabbväxande bostadsområde, ett kluster med cleantech--bolag och en frihandelszon med över 590 små och mellanstora företag, multinationella bolag och offentlig sektorn. Här finns även International Renewable Energy Agency (IRENA).

Yousef Baselaib, fastighetsutvecklare i Masdar, förklarar:

“En del av vårt uppdrag i Masdar är att hjälpa till att förverkliga hållbarhetsmålen i Abu Dhabi och stödja implementeringen av FN´s hållbarhetsmål. Sedan mer än ett årtionde testar vi innovativa cleantech-lösningar och samarbetar med regeringen och med akademiska och industriella partners för att omsätta nya idéer i verkligheten. Genom initiativ som Abu Dhabi Sustainability Week skapas även en global plattform för samarbete."

90 procent av alla inbromsningar ger energi till batteriet

Landsvägskörning och körning nedför Jebel Hafeet, det näst högst berget i Förenade Arabemiraten, visar prov på hur effektivt rörelseenergin återvinns i Audi e-tron. I genomsnitt kan mer än 90 av alla inbromsningar återföra energi till batteriet genom att elmotorerna fungerar som generatorer.  Det sker genom ett helt nytt intelligent elektro-hydrauliskt bromsreglersystem som Audi är först med att använda i en serietillverkad elbil. Beroende på bromssituation avgör systemet om inbromsningen skall ske med elmotorn, skivbromsarna eller en kombination av dem.  Föraren väljer själv om det skall ske via rattpaddlar eller via bromspedalen som vanligt. I båda fallen går rörelseenergin till att ladda batteriet och ger en ökad räckvidd på upp till 30 procent. Det är enbart vid kraftiga inbromsningar på över 0,3g som de hydrauliska skivbromsarna behöver användas.

Permanent fyrhjulsdrift med elquattro

Under provkörning på ökensand och grusvägar sätts även det permanenta quattrosystemet på prov. Den nya, helt elektriska quattro-generationen behärskar det lösa underlaget med blixtsnabb reaktion. Inom bråkdelen av en sekund fördelas drivmomentet mellan axlarnat. Systemet är sammankopplat med en mängd chassisystem, bl.a. den fyrstegade elektroniska stabiliseringskontrollen, som även kan stängas av helt, och körlägesväljaren Audi drive select som anpassar bilens karaktär efter förarens önskemål.

Den adaptiva luftfjädringen är standard och bidrar till att öka både komforten, räckvidden och framkomligheten i Audi e-tron. I offroad-läge kan markfrigången ökas med 50 millimeter medan karossen automatiskt sänks med upp till 26 millimeter i högre hastigheter på motorväg och i efficiency-läget. Den centrala chassistyrenheten reglerar även stötdämparna individuellt vid varje hjul med intervaller om millisekunder – efter underlag, körstil och valt körläge. Avkopplande landsvägskörning, dynamisk kurvtagning eller en utflykt på skogsvägar - Audi e-tron anpassar karaktären till förarens och passagerarnas önskemål.

Mer information om Audi e-tron finns på Audi MediaCenter and www.e-tron.audi.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Audi e-tron
Audi e-tron
Ladda ned bild
Audi e-tron i Masdar City, Abu Dhabi
Audi e-tron i Masdar City, Abu Dhabi
Ladda ned bild
Audi e-tron i Audi Dhabi
Audi e-tron i Audi Dhabi
Ladda ned bild
Audi e-tron
Audi e-tron
Ladda ned bild
Audi e-tron i Masdar City
Audi e-tron i Masdar City
Ladda ned bild
Audi e-tron
Audi e-tron
Ladda ned bild
Audi virtuella sidobackspeglar
Audi virtuella sidobackspeglar
Ladda ned bild
Audi e-tron
Audi e-tron
Ladda ned bild
Audi Bryssel
Audi Bryssel
Ladda ned bild

Dokument

Om

Audi
Audi

151 88 Södertälje

08-553 866 50http://www.audi.se
Audi är en internationell tillverkare av premiumbilar och levererade drygt 1,8 miljoner nya bilar 2017. Företaget omsatte 60,1 miljarder euro 2017 och har över 90. 000 medarbetare runt om i världen, varav ca 60.000 i Tyskland.  Audi är aktivt på mer än hundra marknader globalt och producerar bilar i 16 anläggningar i 12 länder. Audi fokuserar på nya produkter och hållbar teknik för framtidens mobilitet.  Automobili Lamborghini S.p.A, sportmotorcykeltillverkaren Ducati Motor Holding S.p.A och Audi Sport GmbH är helägda dotterbolag till Audi AG. Audi Sverige ingår i Volkswagen Group Sverige AB.

Följ Audi

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Audi

Sportigare och uppkopplad Audi A4 med mildhybridteknik15.5.2019 11:05:49 CESTPressmeddelande

Audis populära storsäljare A4 förnyas och kommer i en sportigare och uppdaterad form. Exteriören följer Audis nya designspråk och interiören är uppgraderad med digital MMI touch-skärm. Flera motoralternativ har elektrifierats med mildhybridteknik (MHEV) som ökar komforten och sänker förbrukningen. Detsamma gäller för Audi S4 TDI, som för första gången är bestyckad med V6 TDI-motor, 48-volts elsystem och eldriven kompressor som gör accelerationen ännu mer direkt. Kombinationen av kraft, vridmoment och effektivitet är unikt i segmentet. Robusta A4 allroad quattro gör modellfamiljen komplett.

Mobilitet för megastäder: Audi AI:ME15.4.2019 10:28:49 CESTPressmeddelande

Audi visar upp ett visionärt eldrivet mobilitetskoncept för framtidens megastäder under Auto Shanghai 2019. Konceptbilen som kallas Audi AI:ME är kompakt till det yttre med en rymlig futuristisk interiör och möjlighet att köra autonomt på nivå 4. Det gör att passagerarna kan disponera tiden som de vill i bilen. Audi AI:ME är därför utrustad med en palett av högteknologiska funktioner för kommunikation, underhållning och skön avkoppling. Med Audi on demand fortsätter Audi dessutom att satsa på koncept för mobilitetstjänster.

Audi-premiärer på bilsalongen i Shanghai11.4.2019 09:14:31 CESTPressmeddelande

Audi inleder med två världspremiärer och en rad nationella nyheter när bilsalongen Auto Shanghai 2019 slår upp portarna den 16 april. Först ut är den visionära och eldrivna konceptbilen Audi AI:ME som visas tillsammans med ytterligare två elbilar: Audi e-tron* och Q2L e-tron. Den senare har utvecklats specifikt för den kinesiska marknaden och byggs i fabriken i Foshan. Audi Q2L e-tron levereras till de första kunderna redan i sommar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum