Audi

Audi e-tron provkörd i Abu Dhabi

Dela

Den 18:e september (CET) premiärvisades Audi e-tron i San Fransisco. Nu har de första journalisterna fått provköra elsuven på publika vägar i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten. Teststräckan startade i Masdar City, en av världens mest hållbara urbana stadsdelar, och fortsatte uppför berget Jebel Hafeet. Under nedfärden testades elbilens kapacitet att återvinna rörelseenergi. Tack vare ett nytt intelligent bromssystem kan över 90 procent av alla inbromsningar användas för att ladda batteriet i Audi e-tron.

Audi e-tron
Audi e-tron

Audi e-tron ger prov på en helt ny körupplevelse formad av ett teknikskifte. Prestanda, komfort och suvkaraktär – allt i en utsläppsfri elbil med lång räckvidd. Samtidigt ger Audi e-tron den premiumupplevelse som förväntas av märket med de fyra ringarna, kryddad med innovativa nyheter som virtuella backspeglar. Audi e-tron tillverkas i Bryssel i världens första certifierade koldioxidneutrala anläggning för volymproduktion i premiumsegmentet.

Masdar City, starten för provkörningen, är tänkt att vara en förebild för framtidens städer. Utifrån sociala, ekonomiska och miljömässiga hållbarhetsmål testas nya lösningar för energi, vatten, avfall och mobilitet. Staden, som ligger nära Abu Dhabis internationella flygplats, utgörs av ett snabbväxande bostadsområde, ett kluster med cleantech--bolag och en frihandelszon med över 590 små och mellanstora företag, multinationella bolag och offentlig sektorn. Här finns även International Renewable Energy Agency (IRENA).

Yousef Baselaib, fastighetsutvecklare i Masdar, förklarar:

“En del av vårt uppdrag i Masdar är att hjälpa till att förverkliga hållbarhetsmålen i Abu Dhabi och stödja implementeringen av FN´s hållbarhetsmål. Sedan mer än ett årtionde testar vi innovativa cleantech-lösningar och samarbetar med regeringen och med akademiska och industriella partners för att omsätta nya idéer i verkligheten. Genom initiativ som Abu Dhabi Sustainability Week skapas även en global plattform för samarbete."

90 procent av alla inbromsningar ger energi till batteriet

Landsvägskörning och körning nedför Jebel Hafeet, det näst högst berget i Förenade Arabemiraten, visar prov på hur effektivt rörelseenergin återvinns i Audi e-tron. I genomsnitt kan mer än 90 av alla inbromsningar återföra energi till batteriet genom att elmotorerna fungerar som generatorer.  Det sker genom ett helt nytt intelligent elektro-hydrauliskt bromsreglersystem som Audi är först med att använda i en serietillverkad elbil. Beroende på bromssituation avgör systemet om inbromsningen skall ske med elmotorn, skivbromsarna eller en kombination av dem.  Föraren väljer själv om det skall ske via rattpaddlar eller via bromspedalen som vanligt. I båda fallen går rörelseenergin till att ladda batteriet och ger en ökad räckvidd på upp till 30 procent. Det är enbart vid kraftiga inbromsningar på över 0,3g som de hydrauliska skivbromsarna behöver användas.

Permanent fyrhjulsdrift med elquattro

Under provkörning på ökensand och grusvägar sätts även det permanenta quattrosystemet på prov. Den nya, helt elektriska quattro-generationen behärskar det lösa underlaget med blixtsnabb reaktion. Inom bråkdelen av en sekund fördelas drivmomentet mellan axlarnat. Systemet är sammankopplat med en mängd chassisystem, bl.a. den fyrstegade elektroniska stabiliseringskontrollen, som även kan stängas av helt, och körlägesväljaren Audi drive select som anpassar bilens karaktär efter förarens önskemål.

Den adaptiva luftfjädringen är standard och bidrar till att öka både komforten, räckvidden och framkomligheten i Audi e-tron. I offroad-läge kan markfrigången ökas med 50 millimeter medan karossen automatiskt sänks med upp till 26 millimeter i högre hastigheter på motorväg och i efficiency-läget. Den centrala chassistyrenheten reglerar även stötdämparna individuellt vid varje hjul med intervaller om millisekunder – efter underlag, körstil och valt körläge. Avkopplande landsvägskörning, dynamisk kurvtagning eller en utflykt på skogsvägar - Audi e-tron anpassar karaktären till förarens och passagerarnas önskemål.

Mer information om Audi e-tron finns på Audi MediaCenter and www.e-tron.audi.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Audi e-tron
Audi e-tron
Ladda ned bild
Audi e-tron i Masdar City, Abu Dhabi
Audi e-tron i Masdar City, Abu Dhabi
Ladda ned bild
Audi e-tron i Audi Dhabi
Audi e-tron i Audi Dhabi
Ladda ned bild
Audi e-tron
Audi e-tron
Ladda ned bild
Audi e-tron i Masdar City
Audi e-tron i Masdar City
Ladda ned bild
Audi e-tron
Audi e-tron
Ladda ned bild
Audi virtuella sidobackspeglar
Audi virtuella sidobackspeglar
Ladda ned bild
Audi e-tron
Audi e-tron
Ladda ned bild
Audi Bryssel
Audi Bryssel
Ladda ned bild

Dokument

Om

Audi
Audi

151 88 Södertälje

08-553 866 50http://www.audi.se
Audi är en internationell tillverkare av premiumbilar och levererade drygt 1,8 miljoner nya bilar 2017. Företaget omsatte 60,1 miljarder euro 2017 och har över 90. 000 medarbetare runt om i världen, varav ca 60.000 i Tyskland.  Audi är aktivt på mer än hundra marknader globalt och producerar bilar i 16 anläggningar i 12 länder. Audi fokuserar på nya produkter och hållbar teknik för framtidens mobilitet.  Automobili Lamborghini S.p.A, sportmotorcykeltillverkaren Ducati Motor Holding S.p.A och Audi Sport GmbH är helägda dotterbolag till Audi AG. Audi Sverige ingår i Volkswagen Group Sverige AB.

Följ Audi

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Audi

Audi levererade 1.812.500 bilar under 201810.1.2019 16:42Pressmeddelande

Audi levererade ca 1.812.500 bilar totalt under 2018, vilket var 3,5 procent färre än året innan. I Europa sjönk försäljningen med 13,6 procent, där generationsskiften av A1, A6, A7 och Q3 innebar att en tredjedel av volymen ställdes om, utöver anpassningen till den nya WLTP-körcykeln. I Kina befäste Audi positionen som det mest framgångsrika premiummärket för 30:e året i rad. I Nordamerika levererades 275.000 bilar, med nästan oförändrad volym jämfört med 2017 (-0.9%).

CES 2019: Audi gör bilen till VR-plattform7.1.2019 18:21Pressmeddelande

Audi definierar begreppet ”in-car entertainment” på nytt vid Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas. Med VR-glasögon kommer passagerarna i baksätet att få en ännu mer verklighetsnära upplevelse när de ser på film eller spelar under resan. Premiummärket visar upp en teknik som i realtid anpassar det virtuella innehållet till bilens rörelser. Om bilen svänger till höger gör t.ex. rymdskeppet samma sak. Via dotterbolaget Audi Electronics Venture GmbH har Audi varit med och grundat startupföretaget holoride GmbH, som planerar att kommersialisera det nya underhållningsformatet via en öppen plattform som blir tillgänglig för andra biltillverkare och utvecklare.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum