Audi

Audi e-tron startsignal för elbilsoffensiv

Dela

Märket med de fyra ringarna startar en stor elbilsoffensiv i samband med världspremiären för Audi e-tron. 2025 kommer Audi att erbjuda tolv helt eldrivna bilar på de viktigaste marknaderna. Laddbara bilar beräknas samtidigt stå för en tredjedel av märkets försäljning. I portföljen ingår de två suvarna Audi e-tron och e-tron Sportback, varav den senare debuterar 2019. Dessutom tillkommer en rad eldrivna modeller med klassiska former som Avant och Sportback som skall erbjudas i varje relevant marknadssegment – från kompakt- till storbilsklassen.

  • Tolv elbilar till 2025
  • Elektrisk drivlina i alla viktiga segment
  • Fler plug-in hybrider

Utvecklingschef Peter Mertens, som ingår i ledningsgruppen för AUDI AG:

- Audi e-tron är definitivt en höjdpunkt i företagets historia och startsignalen för vår elektrifieringsstrategi. Totalt fyra tekniska plattformar och produktfamiljer gör att elbilar kommer att erbjudas i varje segment från A till D. Ett nära samarbete mellan Audis utvecklingsavdelning och övriga märken i gruppen ger de synergier som krävs för ett brett och global modellprogram vilket även ger förutsättningar för ekonomisk framgång.

Audi e-tron och e-tron Sportback använder delar av Audis modulära longitudinella plattform. Kombinerat med en mängd innovativ teknik inom framförallt drivsystem har Audi skapat en egen produktfamilj med eldrivna suvar med elektrisk fyrhjulsdrift. Snabbladdningen med upp till 150 kW och en räckvidd gjord för längre resor är benchmark i klassen.

Redan i slutet av 2018 kommer Audi att presentera den först modellen som bygger på en annan e-plattform: Konceptbilen Audi e-tron GT , en sportcoupé som debuterar på Los Angeles Auto Show. Tekniken i bilen har utvecklats tillsammans med Porsche medan designen och karaktären hos e-tron GT är laddad med tydligt DNA från Audi.

Audis och Porsches utvecklingsavdelningar samarbetar även kring ett annat projekt som kallas för Premium Platform Electric (PPE). Den kommer att vara basen för en rad helt eldrivna Audi-modeller som skall täcka de volymsstarka B till D-segmenten. Både suvar och klassiska karosser planeras. Ett särskilt plus hos PPE är att den har konstruerats exklusivt för eldrift. Det ger fördelar när det gäller vikten, paketeringen och proportionerna i karossen.

Inom Volkswagenkoncernen samarbetar flera märken för att utveckla den modulära elbilsplattformen MEB, som kommer att vara basen för en rad eldrivna Audi-modeller, framförallt inom det volymstarka A-segmentet. En av dem utvecklas speciellt för den kinesiska marknaden, som är den enskilt viktigaste marknaden.

AUDI AG kommer även att öka antalet plug-in hybrider markant:

- I nästan alla marknadssegment kommer det att finnas modeller som drivs av en kombination av elmotorer och förbränningsmotorer och som kan laddas vid en ett eluttag, säger utvecklingschef Peter Mertens.

Mer information om Audi e-tron finns på www.e-tron.audi.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Audi
Audi

151 88 Södertälje

08-553 866 50http://www.audi.se
Audi är en internationell tillverkare av premiumbilar och levererade drygt 1,8 miljoner nya bilar 2017. Företaget omsatte 60,1 miljarder euro 2017 och har över 90. 000 medarbetare runt om i världen, varav ca 60.000 i Tyskland.  Audi är aktivt på mer än hundra marknader globalt och producerar bilar i 16 anläggningar i 12 länder. Audi fokuserar på nya produkter och hållbar teknik för framtidens mobilitet.  Automobili Lamborghini S.p.A, sportmotorcykeltillverkaren Ducati Motor Holding S.p.A och Audi Sport GmbH är helägda dotterbolag till Audi AG. Audi Sverige ingår i Volkswagen Group Sverige AB.

Följ Audi

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Audi

Audi kör eldrivet under alpina VM i Åre25.1.2019 13:39:39Pressmeddelande

Audi är sedan många år en stark partner till den alpina skidsporten. Under alpina VM i Åre den 4-17 februari går Audi in och bidrar till organisationens målsättning om ett hållbart evenemang. Tävlande, organisatörer och gäster kommer att transporteras fossilfritt i Åre med den helt nya elbilen Audi e-tron. En flotta på över 50 bilar anländer direkt från World Economic Forum i Davos. Under VM kommer besökande gäster dessutom att kunna provköra elbilen på Åresjöns is.

Audi levererade 1.812.500 bilar under 201810.1.2019 16:42:58Pressmeddelande

Audi levererade ca 1.812.500 bilar totalt under 2018, vilket var 3,5 procent färre än året innan. I Europa sjönk försäljningen med 13,6 procent, där generationsskiften av A1, A6, A7 och Q3 innebar att en tredjedel av volymen ställdes om, utöver anpassningen till den nya WLTP-körcykeln. I Kina befäste Audi positionen som det mest framgångsrika premiummärket för 30:e året i rad. I Nordamerika levererades 275.000 bilar, med nästan oförändrad volym jämfört med 2017 (-0.9%).

CES 2019: Audi gör bilen till VR-plattform7.1.2019 18:21:34Pressmeddelande

Audi definierar begreppet ”in-car entertainment” på nytt vid Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas. Med VR-glasögon kommer passagerarna i baksätet att få en ännu mer verklighetsnära upplevelse när de ser på film eller spelar under resan. Premiummärket visar upp en teknik som i realtid anpassar det virtuella innehållet till bilens rörelser. Om bilen svänger till höger gör t.ex. rymdskeppet samma sak. Via dotterbolaget Audi Electronics Venture GmbH har Audi varit med och grundat startupföretaget holoride GmbH, som planerar att kommersialisera det nya underhållningsformatet via en öppen plattform som blir tillgänglig för andra biltillverkare och utvecklare.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum