Audi

Audis andra klimatneutrala fabrik - med Europas största solcellstak

Dela

Idag togs Europas största takburna solcellsanläggning officiellt i bruk. Det energigivande taket finns på Audis anläggning i ungerska Györ och är ett samarbete med E.ON. Sedan årets början har fabriken enbart använt grön el. Redan 2012 invigdes en geotermisk anläggning som försett fabriken med det mesta av värmebehovet. De återstående fem procenten kompenseras genom biogascertifikat. Audi Hungaria är därmed den andra av Audis fem produktionsorter som är helt klimatneutral.

Klimatneutral Audi-produktion med Europas största solcellstak och geovärme
Klimatneutral Audi-produktion med Europas största solcellstak och geovärme

-          Vi har ett tydligt mål. Samtliga Audis produktionsorter skall vara klimatneutrala till 2025, säger Peter Kössler, produktionsansvarig i Audis ledning och styrelseordförande för AUDI HUNGARIA Zrt. Genom att ställa om våra fabriker till enbart förnybar energi lämnar vi ett viktigt bidrag för klimatet.

Györ - den andra produktionsorten som är klimatneutral

Efter Audi Bryssel, som var den första produktionsorten att bli helt klimatneutral 2018, har den andra av Audis fem anläggningar nu uppnått målet. Mission:Zero är samlingsnamnet för alla åtgärder i produktion och logistik som bidrar till att sänka det ekologiska fotavtrycket. Fokus ligger på minskade koldioxidutsläpp, minskad vattenanvändning, resurseffektivitet och biologisk mångfald. Audi har redan uppnått ett viktigt delmål för att sänka koldioxidutsläppen - sedan årets början används enbart grön el vid alla Audi-anläggningar.

-          Hållbarhet är avgörande för Audi Hungaria. Solcellsparken bidrar till att vi har uppnått CO2-neutral balans. Vi lägger stor vikt vid att utvecklingen av våra produkter skall ske alltmer miljövänligt och att kontinuerligt minska verksamhetens fotavtryck, säger Alfons Dintner, CEO för Audi Hungaria.

Audi har fortlöpande sänkt energibehovet vid sina anläggningar. Under 2019 sparades mer än 18.000 MWh energi och därmed nära 5.750 ton i CO2-utsläpp i Györ tack vare åtskilliga effektiviseringsåtgärder. De minskade koldioxidutsläppen har skett via tre olika åtgärder.

Den första åtgärden är omställningen till grön el med Europas största solcellstak och energiförsörjning från förnybara källor. Solcellsanläggningen, som har byggts i samarbete med E.ON, har installerats på taken till två logistikbyggnader. Solenergiparken täcker en yta på ca 160.000 kvadratmeter och består av 36.400 solceller som ger en maximal effekt på tolv megawatt.

Karten Wildberger, i EON:s ledning fortsätter:
- Projektet representerar på många sätt det som är nödvändigt för att nå klimatneutralitet till 2050. För att nå det behöver vi ställa om till CO2-neutrala energisystemen i urbana områden och i industrin. Jag ser projektet med vår partner Audi som en viktig milstolpe i vår strävan att skapa morgondagens hållbara energivärld och hoppas att det följs av ännu fler projekt av den här typen.

Den andra åtgärden är geovärme. Audi har använt geovärme för största delen av uppvärmningen sedan 2012. Den geotermiska anläggningen i Győr täcker nästan 70 procent av behovet. Den återstående uppvärmningen sker via naturgas som klimatkompenseras med biogascertifikat. Audis anläggning i Györ är den största förbrukaren av industriell geotermisk värme i Ungern med en årlig förbrukning på minst 82.000 MWh termisk värme. Sedan 2015 har företaget använt 250 GWh geovärme och därmed sänkt CO2-utsläppen med 50.000 ton.

Den tredje åtgärden står för ca fem procent av CO2-utsläppen och gäller verksamhet som för närvarande inte kan undvikas, exempelvis motortester. Dessa kompenseras genom internationellt erkända koldioxidcertifikat.  

Biltransporter på gröna tåg

Audi arbetar kontinuerligt för att minska det ekologiska fotavtrycket från sina anläggningar. Företaget är även engagerat utanför grindarna. Sedan 2017 sker Audis transporter till största delen klimatneutralt med tåg. Tack vare bytet till tyska järnvägens “DBeco plus” har företaget sparat mer än 13.000 ton CO2 årligen. Sedan 2010 har så kallade “gröna tåg” rullat mellan Ingolstadt och lasthamnen i Emden vid Nordsjön, och sedan 2012 från den andra tyska produktionsanläggningen i Neckarsulm. Sedan 2019 har Audi även kompenserat för sträckorna mellan fabriken i Ingolstadt, Győr och Bryssel, där Audi e-tron tillverkas. I Györ tillverkas bl.a. elmotorerna till Audi e-tron.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Klimatneutral Audi-produktion med Europas största solcellstak och geovärme
Klimatneutral Audi-produktion med Europas största solcellstak och geovärme
Ladda ned bild
Klimatneutral Audi-produktion med Europas största solcellstak och geovärme
Klimatneutral Audi-produktion med Europas största solcellstak och geovärme
Ladda ned bild
Klimatneutral Audi-produktion med Europas största solcellstak och geovärme
Klimatneutral Audi-produktion med Europas största solcellstak och geovärme
Ladda ned bild
Klimatneutral Audi-produktion med Europas största solcellstak och geovärme
Klimatneutral Audi-produktion med Europas största solcellstak och geovärme
Ladda ned bild

Om

Audi
Audi

151 88 Södertälje

08-553 866 50http://www.audi.se
Audi är en internationell tillverkare av premiumbilar och levererade drygt 1,845 miljoner nya bilar 2019. Företaget omsatte 55,7 miljarder euro 2019 och har över 90.000 medarbetare runt om i världen, varav ca 60.000 i Tyskland.  Audi är aktivt på mer än hundra marknader globalt och producerar bilar i 16 anläggningar i 11 länder. Audi fokuserar på nya produkter och hållbar teknik för framtidens mobilitet.  Automobili Lamborghini S.p.A, sportmotorcykeltillverkaren Ducati Motor Holding S.p.A och Audi Sport GmbH är helägda dotterbolag till Audi AG. Audi Sverige ingår i Volkswagen Group Sverige AB.

Följ Audi

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Audi

Audi Q8 nu som laddhybrid – 60 TFSI e quattro13.10.2020 15:28:21 CESTPressmeddelande

Audi breddar modellprogrammet med ännu fler laddhybrider. Näst i tur är Audi Q8 med kraftfull V6 TFSI-motor som kombinerats med en effektiv elmotor och quattro fyrhjulsdrift. Med en räckvidd på upp till 45 km (WLTP) kan vardagspendlandet klaras på el samtidigt som SUV-coupén bjuder på både sportig karaktär och praktiska utrymmen. Q8 60 TFSI e quattro levererar en systemeffekt på hela 462 hk. Säljstarten sker denna vecka.

Kreativitet och klassisk ingenjörskonst: Audi e-tron GT med unikt e-sound8.10.2020 16:49:39 CESTPressmeddelande

Med fokus på detaljer, maximal precision och toppkvalitet: Nya Audi e-tron GT återspeglar all den passion som genomsyrar arbetet när Audi utvecklar och tillverkar sina bilar. Audi har använt sin tekniska kompetens och passion för musik för att skapa ett unikt ljud för e-tron GT. Det är ett kraftfullt och progressivt ljud – precis som en Audi ska låta. Ingenjörerna Rudolf Halbmeir och Stephan Gsell ”komponerade” bilens digitala ljud.

Högteknologi och skickligt hantverk i skön förening. Audi e-tron GT tillverkas i Audi Böllinger Höfe8.10.2020 12:57:00 CESTPressmeddelande

Med passion för detaljer, maximal precision och toppkvalitet: I slutet av året startar serietillverkningen av Audi e-tron GT i Böllinger Höfe i Neckarsulm där supersportbilen Audi R8 ju redan byggs. Vid tillverkningen av eldrivna e-tron GT använder företaget sig av specialanpassad automatiserad och smart teknik – kombinerat med hantverket av erfarna och kunniga yrkesmän och yrkeskvinnor.

Audi i ny global varumärkeskampanj7.10.2020 11:40:41 CESTPressmeddelande

Audi rivstartar hösten med en global kampanj som skall spegla märkets nya varumärkesstrategi. Den välkända devisen “Vorsprung durch technik” består, men i den nya strategin ligger betoningen på “Vorsprung” med mänskliga behov och värderingar i centrum. Hållbarhet, digitalisering och design är fortsatta kärnområden. I den nya varumärkeskampanjen på temat ”Future is an attitude” betonas märkets syn på omställningen till hållbar och digital premiummobilitet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum