Uppsala Konsert & Kongress

Augustpristagaren Marit Kapla läser Osebol, tillsammans med pianisten Martin Hederos

Dela

På torsdag möts Marit Kaplas text och Martin Hederos musik på Uppsala Konsert & Kongress. Marit Kapla har i dagarna tilldelats Augustpriset för sin bok om den värmländska byn Osebol.

Marit Kapla tilldelades igår årets Augustpris i kategorin årets skönlitterära bok. 

”Med osviklig känsla och respekt skapar Marit Kapla ett helt universum av sitt litterära reportage om Osebol. Enskildas vittnesmål blir till lyriska sånger där olika röster varvas”. Augustpriset 2019

I föreställningen "Osebol - En föreställning om en By" möts Marit Kaplas text med Martin Hederos musik. Marit Kaplas prisade och kritikerrosade bok Osebol skildrar samtiden med avstamp i en liten bys livsöden. Till texten har Martin Hederos skrivit musik som tillsammans blir en föreställning.

Torsdag 28 november, 19.30, Uppsala Konsert & Kongress


Osebol är en by vid Klarälven i norra Värmland. När maskinerna tog över i skogsbruket försvann många jobb. Idag har affären lagt ner, slalombacken är igenväxt och bron över älven är stängd för biltrafik. Samtidigt flyttar människor hit från när och fjärran och en ny generation växer upp.

Boken som delar byns namn är ett 800-sidors storverk där Marit Kapla intervjuat så gott som alla de cirka 40 vuxna invånare mellan 18 och 91 som bor kvar. Resultatet kan beskrivas som ett polyfont diktverk, en kör av erfarenhet. Inte helt obesläktad den metod vitryske nobelprisvinnaren Svetlana Aleksijevitjs bygger sina böcker på. Människors sorg, glädje, oro och humor färgar en mångfacetterad, personlig och levande gestaltning av svensk – och global – nutidshistoria. De specifika livsödena blir till en allmängiltig berättelse om vårt land. En by får representera vår samtid.

Martin Hederos är precis som Marit Kapla uppväxt i en Värmländsk by. Han har en lång och framgångsrik karriär bakom sig, men är kanske mest känd som medlem i internationellt framgångsrika The Soundtrack of Our Lives. Han betraktas idag allmänt som en av våra främsta pianister. Martin Hederos har nu inspirerad av Osebols text skrivit pianokompositioner på temat ”platser”.

I Osebol – En Föreställning Om En By möts Kaplas text med Hederos musik för ett unikt scenkonstverk. Det uruppfördes i augusti på Storsjöyran i Östersund. Efter lyriska lovord från såväl publik som kritiker är det nu klart att föreställningen ger sig ut på en landsomfattande höstturné.

Marit Kapla som har tilldelats 2019 års Augustpris för sin ”Osebol” och Publicistklubbens pris Guldpennan.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Foto: Tom Jerry Boman
Foto: Tom Jerry Boman
Ladda ned bild

Länkar

Om

Uppsala Konsert & Kongress
Uppsala Konsert & Kongress
Vaksala torg 1
753 75 Uppsala

018 727 90 00https://www.ukk.se/

Uppsala Konsert & Kongress, UKK, har sedan invigningen 2007 blivit en av nordens mest omtalade, uppskattade och framgångsrika mötesplatser för kultur och näringsliv. Här genomförs årligen hundratals kulturevenemang, 
konferenser, möten, föreläsningar, mässor och utställningar. UKK är ett 14 000 kvadratmeter stort allkonsthus, beläget mitt i en snabbt växande storstad. Husets ledstjärna är att, med ett utbud som präglas av mångfald och hög kvalitet, välkomna alla.

Följ Uppsala Konsert & Kongress

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala Konsert & Kongress

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum