Serviceföretagen

Auktorisation – för en renare städbransch

Dela

Dagens Arbete uppmärksammar i en serie artiklar missförhållanden i städbranschen, där man belyser brister i arbetsmiljön och efterlevnad av kollektivavtal. Med anledning av detta vill Almega Serviceföretagen betona arbetet för ökad seriositet i branschen i samverkan med myndigheter, fackförbund och medlemsföretag.

Marcus Lindström, chef, Almega Serviceföretagen. Foto: Kate Gabor
Marcus Lindström, chef, Almega Serviceföretagen. Foto: Kate Gabor

I Dagens Arbetes artikelserie om städbranschen påtalas brister och oegentligheter hos städföretag. Missförhållandena som artiklarna tar upp drabbar i första hand de som arbetar på företagen i fråga, men också företag och anställda i den majoritet av seriösa företag som verkar i branschen.

– Ytterst påverkar oegentligheter de företag som vill konkurrera på lika och schyssta villkor. Vi har i många år jobbat för en ökad seriositet i branschen och har ett bra samarbete med myndigheter och fackförbund för att nå dit, säger Marcus Lindström, chef Almega Serviceföretagen.

En majoritet av de anställda i branschen jobbar i företag som är frivilligt anslutna till Almega Serviceföretagens auktorisation ”Auktoriserat Serviceföretag”. Företagen prövas årligen av en auktorisationsnämnd med representanter från fackförbunden Fastighetsanställdas Förbund och Kommunal samt medlemsföretag, med en opartisk ordförande. Bland kraven finns att det ska råda goda förhållanden när det gäller ekonomi, miljö, kvalitet och arbetsmiljö.

– Att bli ett Auktoriserat Serviceföretag är en ytterligare kvalitetsstämpel där arbetsmarknadens parter tillsammans jobbar för att förbättra villkoren i städbranschen, säger Marcus Lindström.

Om Auktoriserat Serviceföretag

Auktorisationen är skapad för att stärka branschen och lyfta fram seriösa företag. Det är en trygghet för kunder, företag och medarbetare. Almega Serviceföretagen kontrollerar löpande de auktoriserade företagen som årligen måste ansöka om förnyad auktorisation.

Auktoriserade Serviceföretag har:

  • kollektivavtal genom Almega Serviceföretagen
  • miljöledningssystem eller miljöcertifikat
  • företagsförsäkringar och ansvarsförsäkring
  • synliga namnbrickor på medarbetare. ServiceID/ID06
  • deltagit i Serviceföretagens auktorisationsutbildning

Auktoriserade Serviceföretag har inte:

  • obetalda skatter
  • obetalda arbetsgivaravgifter
  • skuldsaldo hos Kronofogden

Läs gärna mer om auktorisationen: https://www.serviceforetagen.se/auktorisation/

För mer information, kontakta gärna:

Michelle Jacobsson, kommunikatör, Almega Serviceföretagen
Tel: 08-762 69 74, mejl: michelle.jacobbson@almega.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Marcus Lindström, chef, Almega Serviceföretagen. Foto: Kate Gabor
Marcus Lindström, chef, Almega Serviceföretagen. Foto: Kate Gabor
Ladda ned bild

Om

Almega Service­företagen arbetar för ett bättre företagsklimat och stärker arbetsgivare, så att välmående företag kan släppa fram fler jobb inom service­branschen.

Almega Service­företagen är bransch- och arbetsgivar­organisationen för landets service­företag, där branscherna facility management, fönsterputs, hemservice, sanering och städ ingår. Totalt har föreningen 1 300 medlems­företag som tillsammans sysselsätter över 55 000 personer.

Följ Serviceföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Serviceföretagen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum