Automatiserad odling i luften ger Wimanska priset 2019
Erik Karlsson från Växjö får Wimanska priset på 50 000 kronor av Sveriges Ingenjörer för bästa examensarbete på högskoleingenjörsutbildningen.

Erik Karlsson har undersökt möjligheterna att effektivisera resursanvändning och automatisera processen vid odling av grönsaker. Examensarbetet Automatisk aeroponisk odling utfördes på högskoleingenjörsprogrammet i elektroteknik vid Högskolan i Halmstad.
- Livsmedelsförsörjning är en stor hållbarhetsutmaning. Nya sätt att odla behövs för att kunna klara det på ett energisnålt och miljövänligt sätt. Eriks examensarbete angriper detta föredömligt, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.
Aeroponisk odling handlar om att odla i luft utan jord. Erik har tagit fram en prototyp för odling som omfattat alltifrån fysisk odlingsmiljö till elektronik som mjukvarukomponenter för att kunna styra odlingen digitalt. I fyra testodlingar med prototypen har vikten på de färdigodlade grönsakerna och elkostnader undersökts samt jämförts med butikspriset för motsvarande vikt för grönsaker.
Erik Karlsson är 23 år och uppvuxen i Växjö. På gymnasiet gick han El- och energiprogrammet med inriktning mot IT. Parallellt arbetande han som systemutvecklare. Efter studenten flyttade han till Halmstad för att läsa högskoleingenjörsutbildningen. Under studietiden drev han eget företag inom webbutveckling och konsultation. Efter sin högskoleingenjörsexamen arbetade han ett år med att undersöka och vidareutveckla sin prototyp för odling. Nu arbetar han i Göteborg med telekommunikationsstandarden 5G för Ericsson.
Om Wimanska priset
Wimanska priset utdelas varje år av Sveriges Ingenjörer för bästa examensarbete vid högskoleingenjörsutbildningen. Årets pris utdelas vid Polhemsfesten i Stockholm den 6 november, då Sveriges Ingenjörer även delar ut Polhemspriset.
Högskoleingenjörsutbildningen omfattar 180 högskolepoäng vilket motsvarar tre år och är en yrkesexamen på grundnivå. Som högskoleingenjör arbetar man med olika former av tekniskt utvecklings- och konstruktionsarbete, ofta i nära samarbete med civilingenjörer och andra yrkesgrupper.
För mer information:
Erik Karlsson, årets pristagare, 070-663 65 49
Fri bild bifogas.(foto: Patrik Leonardsson)
Nyckelord
Kontakter
Alexander OrlingePressekreterare
Tel:08-33 74 29Alexander.orlinge@sverigesingenjorer.seBilder

Länkar
Om
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 162 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Nytt avtal för statliga akademiker – statlig trygghetsöverenskommelse28.6.2022 14:15:28 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Ingenjörer har genom Saco-S ingått ett nytt avtal med Arbetsgivarverket för att komplettera det statliga omställningsavtalet och göra anpassningar till nyligen beslutade ändringar i LAS
Så mycket tjänar IT-ingenjörer28.6.2022 08:33:33 CEST | Pressmeddelande
IT-ingenjörer tillhör de bäst betalda av alla ingenjörer. I genomsnitt tjänar en civilingenjörsutbildad IT-ingenjör 53 000 kronor i månaden i privat sektor, om man räknar bort cheferna. Men det finns stora variationer inom gruppen. Det visar Sveriges Ingenjörers lönestatistik.
PRESSINBJUDAN: Högskolans betydelse för akademikers livslånga lärande27.6.2022 10:00:24 CEST | Pressmeddelande
INBJUDAN. Under Almedalsveckan bjuder Sveriges Ingenjörer in till ett webbsänt seminarium om högskolans roll och rustning för det livslånga lärandet.
Jan Gulliksen får ingenjörernas arbetsmiljöpris 202217.6.2022 14:15:19 CEST | Pressmeddelande
Jan ”Gulan” Gulliksen, professor i människa-datorinteraktion vid KTH är årets mottagare av Levipriset - Sveriges Ingenjörers pris som belönar utveckling av god arbetsmiljö genom ingenjörskap och teknik. Gulliksen belönas för sitt stora engagemang inom arbetsmiljö och digitalisering.
Tydlighet krävs av alla aktörer för att lyckas hitta rätt kompetens14.6.2022 18:12:21 CEST | Pressmeddelande
För Västerbotten är det avgörande att hitta rätt sorts kompetens till de nya, gröna industrisatsningarna. Inom kort införs ett nytt system för kompetensutveckling som kan ge helt nya möjligheter att rekrytera ingenjörer.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum