Sveriges Ingenjörer

Automatiserad odling i luften ger Wimanska priset 2019

Dela

Erik Karlsson från Växjö får Wimanska priset på 50 000 kronor av Sveriges Ingenjörer för bästa examensarbete på högskoleingenjörsutbildningen.

Erik Karlsson, mottagare av Sveriges Ingenjörers Wimanska priset 2019/foto: Patrik Leonardsson
Erik Karlsson, mottagare av Sveriges Ingenjörers Wimanska priset 2019/foto: Patrik Leonardsson

Erik Karlsson har undersökt möjligheterna att effektivisera resursanvändning och automatisera processen vid odling av grönsaker. Examensarbetet Automatisk aeroponisk odling utfördes på högskoleingenjörsprogrammet i elektroteknik vid Högskolan i Halmstad.

- Livsmedelsförsörjning är en stor hållbarhetsutmaning. Nya sätt att odla behövs för att kunna klara det på ett energisnålt och miljövänligt sätt. Eriks examensarbete angriper detta föredömligt, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.

Aeroponisk odling handlar om att odla i luft utan jord. Erik har tagit fram en prototyp för odling som omfattat alltifrån fysisk odlingsmiljö till elektronik som mjukvarukomponenter för att kunna styra odlingen digitalt. I fyra testodlingar med prototypen har vikten på de färdigodlade grönsakerna och elkostnader undersökts samt jämförts med butikspriset för motsvarande vikt för grönsaker.

Erik Karlsson är 23 år och uppvuxen i Växjö. På gymnasiet gick han El- och energiprogrammet med inriktning mot IT. Parallellt arbetande han som systemutvecklare. Efter studenten flyttade han till Halmstad för att läsa högskoleingenjörsutbildningen. Under studietiden drev han eget företag inom webbutveckling och konsultation. Efter sin högskoleingenjörsexamen arbetade han ett år med att undersöka och vidareutveckla sin prototyp för odling. Nu arbetar han i Göteborg med telekommunikationsstandarden 5G för Ericsson.

Om Wimanska priset

Wimanska priset utdelas varje år av Sveriges Ingenjörer för bästa examensarbete vid högskoleingenjörsutbildningen. Årets pris utdelas vid Polhemsfesten i Stockholm den 6 november, då Sveriges Ingenjörer även delar ut Polhemspriset.

Högskoleingenjörsutbildningen omfattar 180 högskolepoäng vilket motsvarar tre år och är en yrkesexamen på grundnivå. Som högskoleingenjör arbetar man med olika former av tekniskt utvecklings- och konstruktionsarbete, ofta i nära samarbete med civilingenjörer och andra yrkesgrupper.

För mer information:

Erik Karlsson, årets pristagare, 070-663 65 49

Fri bild bifogas.(foto: Patrik Leonardsson)

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Erik Karlsson, mottagare av Sveriges Ingenjörers Wimanska priset 2019/foto: Patrik Leonardsson
Erik Karlsson, mottagare av Sveriges Ingenjörers Wimanska priset 2019/foto: Patrik Leonardsson
Ladda ned bild

Länkar

Om

Sveriges Ingenjörer
Sveriges Ingenjörer
Box 1419
111 84 Stockholm

08 - 613 80 00https://www.sverigesingenjorer.se/

Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets 
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 169 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se 

Följ Sveriges Ingenjörer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum